Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

Plasticul ne joacă festa

Luni, 22 Iulie 2019 08:26
  • Autor:  Lilia CURCHI

De vreo doi ani, port permanent cu mine o traistă din stofă pe care o folosesc la cumpărături.

Nu pierd nimic, din contra, economisesc. Și nu e vorba doar de cei 50 de bani sau 1 leu pentru fiecare pungă de plastic, dar despre participarea la economisirea resurselor planetei care se sufocă. De plastic, de gunoaie, de toxine, de căldură.

Credeţi că nu vă afectează? Nimic mai greșit! Fără să ne dăm seama, plătim scump, inclusiv cu propria sănătate. Obsesia de a pune totul în pachete de plastic, de la mănunchiul de pătrunjel la chefirul care și așa e în peliculă. Acestea nupot fi reciclate, iar când se descompun, formează particule fine de microplastic, care pătrund peste tot. Fără să observăm, respirăm, mâncăm și bem plastic. În fiecare litru de apă se scaldă sute de particule de microplastic, invizibile pentru ochiul liber. O spun cercetătorii (New York), care au găsit microplastic și în sticle cu apă îmbuteliată de pe rafturile magazinelor din nouă țări.

Râurile, mările și oceanele au ajuns adevărate gropi de gunoi. Plasticul deversat în apele planetare a devenit o nenorocire în faţa căreia savanţii lumii nu pot găsi o soluţie tehnică pentru moment. Totuși, poate că rezolvarea stă în puterile noastre, în schimbarea atitudinii numită comod „ambalaj de unică folosinţă”.

În această lună, milioane de oameni participă într-o mișcare la nivel mondial – Iulie fără plastic. Și nu este vorba doar despre renunţarea la sacoșe. Lumea trece la săpunuri solide în locul produselor igienice ambalate în plastic; la periuţele de dinţi din bambus. O mulțime de oameni au început să folosească sticle de apă reutilizabile, să împacheteze în hârtie, pânză sau să refolosească la maximum pungile vechi. Acţiunile individuale de astăzi pot determina politicienii, factorii de decizie, producătorii, supermarketurile să pună mediul pe primul loc, să atragă atenţia la cerinţele noastre, ale celor care suntem deranjați de tonele de plastic „de unică folosinţă”. Ca să nu mergem prea departe, uitaţi-vă în programele de guvernare: despre mediu nu este aproape nimic. Dar criza ecologică este tot mai acută: apele, pădurile, solul, aerul – toate sunt distruse, poluate, afectate.

M-am convins demult că gratuităţile nu aduc nimic bun, în orice domeniu. Nu poate fi nimic gratis – nici sacoșa subţire de la magazin -, orice lucru are un preţ. Iar plata poate fi prea mare, cu riscul existenţei speciei umane, chiar. Astăzi, grija faţă de mediu nu mai este o preocupare a unui „cerc” de specialiști. Tot mai mulţi cetăţeni își arată prin fapte dragostea pentru acest pământ, atât de năpăstuit.

Să începem de la lucruri simple, ușor de făcut. Eu refuz pachetele, chiar dacă sunt gratuite, ca să nu încurajez producerea infinită de plastic. Cumpăr produse locale, merg mult pe jos și cu transportul în comun. Deconectez energia când nu o folosesc. Utilizez raţional apa. Nu e o modă, dar un stil de viaţă, adaptat de întreaga familie. Este un mod de a contribui la un mediu mai curat, cel puţin în spaţiul pe care-l folosesc. Oricât de mică ar fi implicarea, împreună putem atinge
rezultate mari.

Cum procedaţi dvs., dragi cititori ai revistei NATURA? Cu nerăbdare așteptăm să ne scrieţi cum aveţi grijă de mediu - cele mai interesante răvașe le vom publica.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 586 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova