Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

FEREASTRA PRIN CARE SE VEDE VIITORUL

Joi, 26 Septembrie 2019 14:26
  • Autor:  Alecu RENIȚĂ

Școala, educația și familia reprezintă oglinda societății.

Când într-o comunitate sau alta, lucrurile merg prost, iar oamenii se frământă și pierd încrederea în viitor, nu e nevoie să arunci bani pe experți de la Sorbona sau Harvard ca să vină să stabilească diagnosticul corect. E suficient să treci pragul instituțiilor de învățământ, să deschizi ochii și să vezi chipul elevilor, să le asculți discuțiile ocazionale, să intri în vorbă cu ei și o să înțelegi cum va arăta societatea de mâine și de poimâine. Dacă te mai frământă unele neclarități, atunci acceptă să fii oaspete la două-trei familii tinere și o să ai în față copiii lor și cei șapte ani de-acasă, laboratorul tainic în care educația odraslelor e prezentă sau e prigonită.


În fine, ca să se contureze cât mai deplin reperele educaționale și morale din R.Moldova, nu evita să treci și pe la biserica din localitate, să privești lacătul greoi de la poartă ori să prinzi predica încâlcită între cuvinte străine și fumul de tămâie împrăștiat peste capetele a câtorva bătrâni, îngenuncheați în așteptarea morții. Nu pomenesc de autorități, de președinție sau parlament, fiindcă ar fi un avans nemeritat să le includ în categoria instituțiilor morale și educative. Din cele înșirate mai sus, totuși, se cere să răspundem împreună la o întrebare fundamentală – ce preț a pus societatea moldovenească timp de un sfert de veac pe școală, învățământ, educație și familie?


Se cunoaște că cel întemnițat mult timp în beciuri întunecate, scos brusc la lumina soarelui, își pierde vederea, orbește. După îndelungata închisoare sovietică, foarte mulți moldoveni s-au temut, fără voia stăpânului de la Kremlin, să respire aerul tare al libertății, să deschidă ochii și să descopere lumina. Pentru ei, – sclavia, slugărnicia, stricăciunea, hoția, corupția, viclenia și fățărnicia, – nu au reprezentat vicii devastatoare implantate de comuniști, ci virtuți care le-au intrat în sânge. Deși au trecut 28 de ani de când o mână de intelectuali și patrioți au dărâmat zidurile închisorii și le-au spus celor încarcerați pe nedrept că sunt liberi și independenți față de imperiu, moldovenii rusificați și comunizați au refuzat să se ridice din genunchi și să devină stăpâni în propria casă. Din acești sclavi îngenuncheați, cu mentalitate tipică de lachei, mutanți și mancurți, nomenclatura veche-nouă a format o importantă bază socială, antidemocratică și electorală, care i-a adus în fruntea R.Moldova pe mercenarii fără de neam și Țară, ca Lucinschi, Voronin și Dodon.


Folosind puterea și statul în interese străine, ei au dictat atitudinea disprețuitoare și ostilă față de băștinași, față de școală, învățământ și educație. Interesul major al pretinșilor conducători a fost să aibă alegători cât mai analfabeți și întunecați, alimentați non-stop de propaganda rusească și orientați împotriva României, Europei și SUA. Pentru acești conducători slugarnici a scăpa din mână școala, învățământul și educația echivala cu sinuciderea politică sau cu pierderea puterii. Poate că nu s-a văzut cu ochiul liber, dar marile bătălii de la Independență încoace s-au dat pentru a acapara domeniul educațional și a-l transforma într-o anexă a partidelor trădătoare, antinaționale. Nu e nevoie de lupă ca să vezi în fiecare manual sau instituție de învățământ, tranșeele săpate în ultimul sfert de veac.


Ca să transformi un popor într-o populație întunecată și supusă e nevoie să-i distrugi elitele, școala și educația națională. Cu ce s-au ocupat guvernanții de la Independență încoace? Misiunea lor de bază a fost și a rămas să stopeze, să curme definitiv și să șteargă din memoria colectivă procesele de deșteptare a moldovenilor începute și derulate în 1986-1992. În acei ani de renaștere a demnității românești și solidarității naționale, puterea comunistă a tras o spaimă cumplită, soră cu moartea, auzind corul libertății prin vocile a sute de mii de oameni, care cereau în unison – Limbă, Alfabet, Tricolor! Războiul Rusiei asupra Moldovei independente din 1992 a oprit procesele de reîntoarcere a românilor
basarabeni la Patria lor istorică și a readus la conducere banda revanșardă a lacheilor, trădătorilor și mancurților. Această bandă, care se află neîntrerupt la guvernare după 1992, a organizat un alt război – de jefuire și sărăcire a propriului popor, de distrugere a elitelor intelectuale și de degradare majoră a sistemului de educație și învățământ.


Uitați-vă mai atent la secăturile și obrăznicăturile, care au ocupat și ocupă cele mai înalte funcții în stat și se prezintă ca salvatori ai mulțimilor disperate și sărăcite. Ei ne urăsc istoria, limba și neamul, ei ne urăsc elevii talentați, școala și cartea. Uitați-vă la ultimul, din lungul lanț de paraziți, – la dodonul îngâmfat și lacom – la cel care cheltuiește zeci de milioane de lei din buget pe călătorii, întâlniri costisitoare, distracții și lux, fără să îmbunătățească viața alegătorilor săi. Dacă ar fi în puterea lui, toată învățătorimea veritabilă și profesorimea de elită din R.Moldova ar burduși-o în avioanele prietenilor săi Șor-Plaha, și ar dărui-o pe vecie lui Erdogan.


Școala românească din Basarabia a reînnodat tradiția temeinicului învățământ interbelic și a început să se reafirme din anul 1989. Ea a rezistat eroic timp de trei decenii presiunilor mârșave ale guvernărilor trădătoare și corupte, grație sacrificiului uriaș al învățătorilor, profesorilor și părinților. E timpul să recunoaștem că după ce intelectualitatea de creație a fost făcută cioburi și aruncată să piară în sărăcie și vrajbă, greul luptei pentru apărarea limbii române și a ființei naționale a trecut spre învățătorimea neglijată, neplătită și hărțuită de analfabeții din partide și ministere. Foarte mulți învățători și-au dăruit cunoștințele și sufletul copiilor, fără să aștepte salarii decente și cuvinte de mulțumire. Cei mai buni dintre ei au fost bătuți pentru adevărurile propovăduite și nici bani de înmormântare n-au avut. Alții, în cârje și haine învechite, se mișcă până la gardul școlii, să-și trateze acolo singurătățile și bolile, ascultând glasurile copiilor. Tuturor celor care au fost, sunt și vor veni să-și lege destinul de copii, de școală, de cauza națională și de perpetuarea limbii române, indiferent de disciplina predată – plecăciunea, mulțumirea și recunoștința noastră.


Școala este fereastra prin care se vede viitorul. Veniți, treceți pragul școlii, deschideți ochii și priviți prin geam. Aștept să-mi scrieți, ce viitor ați văzut în zare…

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 239 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova