Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

EDITORIAL

Un dor la peste 9 mii de km

Marți, 14 Februarie 2017 12:01
  • Autor:  Lilia CURCHI

Marcela ANDONI.
27 de ani. Stabilită în Statele Unite ale Americii, oraşul Destin, Florida.

Cred că eram prin clasa a șasea când diriginta ne-a prezentat revista NATURA la una din orele de ecologie. De atunci sunt mai bine de 14 ani, dintre care vreo 5-6 am scris constant revistei. Și ce emoţii aveam când eram și publicată!

Marcela Andoni, cititoare fidelă de la Văleni, Cahul, își amintește cu drag de perioada când era elevă la școala din sat, apoi studentă la specialitatea Turism a Universităţii de Stat din Cahul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, iar revista NATURA îi era sursă de informaţie și inspiraţie. „Cu ajutorul revistei sunt astăzi cine sunt, am absolvit o specialitate de turism, când evadez într-un loc frumos redau în scris emoţiile trăite. De altfel, natura, scrisul și călătoriile mi-au rămas și peste timp marile iubiri”, spune Marcela. 

Am reîntâlnit-o virtual, după ce ne-a scris pe pagina de facebook a revistei NATURA, bucuroasă că și-a regăsit prietenii de ACASĂ. În SUA a ajuns pentru prima dată în 2010, graţie unui program de schimb cultural și de muncă pe perioada vacanţei. După o vară în care și-a văzut visul împlinit, a revenit la Cahul. „Pentru mine era foarte importantă facultatea, eram la buget și mai aveam doar un an, plus că făceam turism, un alt vis de-al meu născut din corespondenţa cu revista NATURA”. Întoarsă acasă după o vară frumoasă, ardea de dorinţa de a revedea America, astfel că a mai depus o dată actele pentru viză. „Eram în ultimul an de facultate și părea mai dificil. Însă printr-un noroc am obţinut viza iarăși. Mi-am prezentat teza de licenţă și la câteva zile eram în avion spre SUA. Pare desprins din film, dar am avut noroc. Eram cu diploma de specialitate și în drum spre State pentru a două oară”.
Din 2011 nu a mai revenit acasă, a schimbat statul Virginia pe Ohio, apoi pe Florida. „Muncesc la un magazin de plajă, dar am lucrat în 6 ani în foarte multe locuri: magazine, restaurante, hotele, am acumulat o experienţă vastă în serviciile cu publicul. Trăiesc întrun oraș turistic, de plajă, la ieșirea în Golful Mexic. Este foarte frumos, de poveste!”, ne spune Marcela.
Îmi amintesc cu drag de Moldova, cu orice ocazie. Atunci când călătoresc cu o naivitate de copil încerc să redescopăr la mii de kilometri frumuseţea și căldura ţărișoarei noastre prin apropierea de ce este aici, de ceea ce am la îndemână”, ne mărturisește Marcela Andoni.
Dorul de casă este imens, căci nu și-a văzut familia de șase ani. „Legătura cu cei de acasă la început era mai dificilă, vorbeam rar, cumpăram un fel de cartele care îmi permiteau să sun acasă. Pe parcurs s-au schimbat multe, i-am ajutat pe ai mei să cumpere un calculator, acum vorbim zilnic, ne și vedem, dar dorul este mare”. În această vară așteaptă revederea cu mama care a obţinut viză pentru America. 

Urmărește continuu noutăţile din R. Moldova – „În fiecare zi cineva are grijă să-mi mai spună cât e de greu acasă”. „Împreună cu niște mămici (eu nu am copii) am trimis spre Moldova ajutoare secţiei de malnutriţie din Chișinău. Am reușit să obţinem acordul de a instala cutii de donaţii în secţiile de votare de pe teritoriul Statelor în turul doi al prezidenţialelor din Moldova. Au fost instalate 6 cutii, în care s-au strâns $3700 pentru o micuţă bolnavă de cancer, pe nume Agnesia, care se află la tratament în Turcia. La fel, susţinem platforma www.caritate.md, unde și donăm cu prietenii când avem un plus de bani, și se găsește mereu! De dragul ţării mele scumpe, ultima nebunie a fost să conducem cu prietenii 1000 de km pentru a vota”.

sbdf

Marcela Andoni cu prietenii, după votarea la prezidenţiale


Marcela este convinsă că putem fi cu toţii mai buni. „Să nu ne depărtăm de credinţă și iubire, să fim buni cât putem și putem tot timpul, să îi încurajăm pe cei mici să facă pași mari, să nu uităm că în lumea asta întotdeauna este cineva care are mai puţin și poate e mai trist decât noi, să învăţăm că viaţa merge înainte deoarece înapoi nu e posibil. Eu am învăţat, în timp, să fiu mai recunoscătoare, să înteleg că doar dăruind mai departe demonstrez că înteleg rostul lucrurilor și al șanselor pe care Dumnezeu mi le-a oferit”, crede cu tărie tânăra.
Copiilor și nu numai, care citesc revista și aceste rânduri pot să le spun că expresia „nicăieri nu-i ca acasă” nu este un clișeu, este un adevăr pe care îl întelegi atunci când pleci, când te îndepărtezi, fiindcă îndepărtându-te de obiectiv, acesta se micsorează, dar dorinţa să-l vezi e tot mai mare și mai arzătoare”, conchide Marcela.
Multumesc redactiei revistei NATURA care m-a „reîntâlnit” atât de frumos și peste ani, când am scris emotivă și plină de speranţă, cum făceam cu ani în urmă. Mă închin efortului de a aduce ani la rând frumosul în inimile oamenilor sub forma cuvintelor editate cu atâta dragoste!”.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 1629 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova