Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

EDITORIAL

Cooperative energetice: noi idei de afaceri în mediul rural

Vineri, 24 Februarie 2017 09:17
  • Autor:  Delia MORARU
Participanții primei instruiri privind cooperativele energetice în R. Moldova Participanții primei instruiri privind cooperativele energetice în R. Moldova

 

Cetățenii din mediul rural care folosesc sursele regenerabile de energie s-ar putea asocia și crea afaceri bazate pe consumul și distribuția surplusului de energie generat. Este ideea pe care o promovează AO „Gutta-Club” care, recent, a desfășurat o serie de activități de popularizare a cooperativelor energetice. Potrivit experților, astfel de asocieri funcționează cu succes în Germania, Franța, Suedia, Norvegia, Danemarca etc.

Recent, „Gutta-Club” a finalizat prima etapă a unui proiect menit să dezvolte modele alternative de afaceri pentru energia regenerabilă și eficiența energetică în Moldova. Proiectul, realizat din fonduri UE, cu sprijinul organizației germane „Femeile din Europa pentru un Viitor Comun” (WECF), a adus pentru prima dată în R. Moldova conceptul de cooperativă energetică.

 

Petru Comarov, expert energetic al AO „Gutta-Club”, este de părere că utilizarea surselor de energie regenerabilă va deveni tot mai  profitabilă, având în vedere majorarea continuă a tarifelor pentru sursele de energie tradiționale - gaze și electricitate. Este absolut real de folosit pe larg în R. Moldova colectoare solare de apă, de aer, uscătoare pentru fructe, baterii solare etc.

 

Potrivit expertului, experiența arată că și un singur colector este capabil să ofere apă fierbinte unei familii de trei membri, cel puțin din aprilie până în noiembrie. Astfel, un singur colector poate încălzi absolut gratuit aproximativ 10 000 litri de apă la o temperatură de până la 65 de grade. Aceasta este echivalentul încălzirii de 100 de ori a apei până la aceeași temperatură cu un boiler electric de 100 de litri. În zilele însorite de iarnă cu ajutorul colectorului solar apa se încălzește până la temperatura de  25-35 grade, ceea ce contribuie, de asemenea, la economisirea resurselor financiare ale familiei, care va achita o factură mai mică la energie sau gaz.

 

Din păcate, unitățile comerciale vând extrem de costisitor instalațiile ce folosesc energie din surse regenerabile, ceea ce le fac greu accesibile majorității cetățenilor. Potrivit lui Petru Comarov, sătenii sunt destul de capabili (punct de vedere financiar și tehnic) pentru a face singuri sau în grup aceste instalații. În acest scop, „Gutta-Club” a reușit din 2012 până în prezent să ofere zeci de instruiri pentru asamblarea, instalarea și folosirea cu randament a diferitor tipuri de colectoare solare.

 

Iurii Leu, coordonator de proiect, AO „Gutta-Club”, spune că prin crearea și dezvoltarea cooperativelor energetice și a proiectelor de  energie regenerabilă sunt facilitate crearea de noi locuri de muncă, crește independența energetică și importanța economică a regiunilor, se  contribuie semnificativ la economia întregii țări. Dar, atât timp cât oamenii nu conștientizează necesitatea de a stabili astfel de cooperative și nu solicită funcționarilor să dezvolte legi adecvate, este problematic ca schimbările să aibă loc.

 

Astăzi, în Republica Moldova nu există cooperative energetice. „Gutta-Club” a realizat un studiu de fezabilitate, arătând că deși cadrul legal din R. Moldova nu reflectă noțiunea de cooperativă energetică, totuși nu sunt impedimente pentru constituirea de astfel de asocieri. Cu susținerea proiectului, urmează a fi acordate asistență practică și juridică în crearea unuia sau mai multor cooperative energetice în R. Moldova, bazate pe experiența furnizorilor de servicii existente privind energia din surse regenerabile și eficiență energetică.

 

Menționăm că până în 2020, Republica Moldova și-a propus sporirea până la 20% a ponderii energiei produse din surse regenerabile în structura totală a consumului energetic.

 

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 2556 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova