Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

EDITORIAL

„Vrem o școală verde”

Miercuri, 17 Mai 2017 07:51
  • Autor:  Silvia URSUL

    Cu acest slogan și-au început ora elevii gimnaziului din Alcedar, raionul Șoldănești.

    Copiii de diferite vârste au analizat sursele de alimentare ale școlii în care învață, au identificat pierderile de căldură și au calculat costurile consumului de energie electrică și termică. Lecția a avut loc în cadrul cursului opțional „Surse de energie regenerabilă”, lansat de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană.

 

IMG 4013

Elevii gimnaziului din Alcedar studiază pașaportul energetic al școlii în care învață

     

     Sub îndrumarea profesoarei, Aurelia Șveț, elevii au propus soluții noi pentru a-și asigura școala cu consum zero de energie fosilă. Doamna Șveț, membră a echipei de autori ai ghidului pentru profesori și a manualului „Surse de energie regenerabilă”, și-a îndemnat discipolii să analizeze sursele de energie tradiționale (neregenerabile) și alternative (regenerabile) și să aducă argumente pentru fiecare tip de energie. Cei prezenți la oră, împărțiți în 4 grupuri, au prezentat machete de sisteme de producere a energiei verzi, au propus metode de economisire a energiei electrice și au găsit metode de utilizare a biogazului în bucătărie. La final, cele 4 grupuri au dezbătut și argumentat avantajele folosirii biomasei în calitate de sursă de energie (dezvoltarea social-economică a localității, protecția mediului înconjurător, garantarea stabilității energetice și îmbunătățirea stării economice a țării.

 

   IMG 4018

Manualul „Surse de energie regenerabilă”

 

 „Energia regenerabilă înseamnă viitorul planetei, iar pentru a fi competitivi, copiii au nevoie de cunoștințe și aptitudini relevante în contextul actual și în viața matură”, a declarat Aurelia Șveț în cadrul acestei ore dedicate surselor de energie regenerabilă. Cursul opțional a fost elaborat la inițiativa Proiectului Energie și Biomasă și testat, inițial, în cele 127 de școli care au trecut la încălzire pe biomasă în perioada 2011-2014. Ulterior, inițiativei i s-au alăturat alte 370 de școli din țară și peste 21 de mii de elevi din clasele gimnaziale au studiat „Sursele de energie regenerabilă”.

     Lina Acălugăriţei, specialistă în instruiri şi dezvoltarea capacităţilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, a explicat necesitatea înființării acestui curs „Energia sustenabilă va juca un rol important, dacă nu dominant, în dezvoltarea tehnologică. Este important să oferim tinerilor oportunitatea de a obţine noi cunoştinţe în subiecte ce vizează furnizarea de energie sustenabilă, inclusiv aspectele sociale, de mediu şi tehnologice. Noile cunoştinţe îi vor face pregătiţi pentru viitoarele provocări ale dezvoltării”. La iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă, cursul “Surse de energie regenerabilă” a fost introdus în lista disciplinelor opționale pentru elevii din clasele a V-a – IX-a prin Ordonanța Ministerului Educației nr. 679 din 07.07.2013, iar în anul 2015, cursul a fost inclus în Curricula Națională pentru cursurile opționale de instruire.

 

IMG 3986

Schema utilizării biomasei propusă de elevii gimnaziului din Alcedar

 

     Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului , implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).

 

    Găsiți mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă pe site-ul www.biomasa.md sau pe pagina de Facebook a proiectului. Puteți consulta materialele didactice publicate în cadrul proiectului pe această pagină: Materiale de Comunicare.

Pentru detalii suplimentare contactaţi echipa proiectului:

Lina Acălugăriţei, specialistă în instruire şi educare, Proiectul Energie şi Biomasă, Tel: (+373 68311778), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialistă în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

IMG 3991

 

IMG 4028

 

IMG 4004

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 3127 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova