Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Victoria Morozov: Schimbarea începe de la fiecare dintre noi

Joi, 18 Mai 2017 08:22
  • Autor:  Delia MORARU

Victoria MOROZOV, tânăra care se dedică colectării de fonduri pentru Moldova:

 

Schimbarea începe de la fiecare dintre noi

 

De aproape 10 ani, Victoria Morozov, născută la Cocieri, Dubăsari, aduce voluntari și colectează ajutoare pentru familii nevoiașe din Moldova. Este directoarea în Europa a unui proiect american în domeniul sănătăţii, cu un buget de peste 1 mln $ anual, care fi nanţează 15 proiecte din 13 ţări europene. De asemenea, este freelancer pentru diverse organizaţii din domeniul protecţiei drepturilor copiilor, face voluntariat. Chiar dacă majoritatea timpului se afl ă în afara Moldovei, când este întrebată unde locuiește spune că este mereu acasă. Peste 900 de voluntari internaţionali au ajuns în Moldova graţie Victoriei și au ajutat copii și familii temporar afl ate în difi cultate.

- Victoria, în ce moment aţi decis să vă dedicaţi protecţiei sociale a familiilor vulnerabile?
- Fiind din regiunea transnistreană, unde în anul 1992 a fost război, am fost extrem de afectată emoţional de consecinţele acestui dezastru. Au fost destrămate vise, familii, vieţi omenești. Mulţi copii de vârsta mea au pierdut părinţi, fraţi, case. Într-o singură vară copilăria s-a transformat ireversibil într-o viaţă de adult. În acele momente am hotărât că am să creez proiecte sociale care vor susţine copiii și familiile aflate temporar în dificultate. După studiile generale din Cocieri, am obţinut Licenţa în Asistenţa Socială la Universitatea de Stat din R. Moldova. În 2008, împreună cu niște colege din Marea Britanie, am creat prima mea Asociaţie de Caritate „The Moldova Project”, iar cea de-a doua în 2015 – „Volunteering Moldova”. Ambele Asociaţii au fost create în Marea Britanie, dar activează în R. Moldova.

 

- Cine vă susţine în această activitate, ce fel de sprijin acordaţi? 
- Cea mai mare parte a activităţilor mele au la bază acţiunile de colectări de fonduri internaţionale, deci 98% din finanţare este externă. Noi activăm în domeniul protecţiei drepturilor copilului, iar ideea proiectelor a fost de a sprijini copiii vulnerabili și familiile acestora, prin identificarea și crearea soluţiilor pe termen lung, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii lor. Noi credem că toţi copiii merită să fie fericiţi, sănătoși, să trăiască în siguranţă. Pe parcursul a nouă ani de activitate au fost realizate diverse proiecte de ajutorare a copiilor dezavantajaţi din R. Moldova: copii din școlile de tip internat și Centre de Plasament pentru copii de vârstă fragedă; copii în situaţie de risc din familiile social-vulnerabile; familii biologice ale copiilor; personalul administrativ și educativ al instituţiilor; copii cu dezabilități. 

 

- Ce le povestiţi voluntarilor străini pentru ca ei să aleagă anume Moldova, or sunt o mulţime de locuri în lume unde pot face voluntariat?
- Ceea ce am învăţat în ultimii 9 ani, găzduind peste 900 de voluntari internaţionali, o mare parte chiar în casa mea, este că aceștia nu au nevoie de a fi convinși. Cel mai important pentru ei este câtă siguranţă și credibilitate poţi inspira ca Asociaţie Gazdă a activităţii de voluntariat în ţara respectivă. Oamenii din ţările dezvoltate au simţul de responsabilitate civică foarte dezvoltat și vor să contribuie la îmbunătăţirea traiului în ţările în curs de dezvoltare. Iar responsabilitatea noastră ca Asociaţie este să identificăm acești voluntari și să le oferim platformele necesare pentru implicare. Iar odată ajunși în Moldova, 70% din aceștia se reîntorc. Avem voluntari care au fost în Moldova și de câte 19 ori. Iar dacă nu se reîntorc fizic, o parte dintre ei continuă să ne ajute financiar ca să ne putem desfășura activitatea. Sutele de voluntari internaţionali găzduiţi sunt de nepreţuit, aducânduși experienţa și expertiza lor vastă în Moldova. Ei sunt pilonul eforturilor noastre de a îmbunătăţi viaţa oamenilor vulnerabili, în special a copiilor.

 

- Ce rezultate aveţi până acum? 

- Din 2008, jucăm un rol esenţial în îmbunătăţirea vieţii a aproximativ 700 de copii și peste 65 de familii vulnerabile, ajutându-i să găsească soluţii pe termen lung, astfel încât să aibă o viaţă mai fericită, mai sigură și mai independentă. Am ajutat 38 de familii cu 178 de copii care trăiesc în sărăcie extremă să devină autosuficienţi. Din 2008 am organizat și am încurajat peste 300 de voluntari internaţionali în iniţierea a sute de activităţi de colectare de fonduri în toată lumea, inclusiv peste 80 de evenimente mari, prin stabilirea de contacte directe cu donatorii, agenţiile naţionale și internaţionale și prin colectarea donaţiilor pentru persoanele dezavantajate din Moldova.
Din 2010 am ajutat peste 700 de copii vulnerabili și părinţii lor să aibă acces la serviciile medicale. Asigurarea cu asistenţă medicală a devenit o parte vitală a muncii noastre deoarece are un impact enorm asupra calităţii vieţii beneficiarilor. Aceasta previne faptul ca sănătatea precară să reprezinte o barieră în calea angajării părinţilor sau să cauzeze abandonul școlar al copiilor (fie chiar pe perioade scurte). Intervenţiile medicale variază de la tratamente minore până la finanţarea tratamentului spitalicesc și a operaţiilor grave.
Mai mult de 600 de copii în fiecare an sunt beneficiarii proiectelor de vară și de iarnă care au ca scop crearea de amintiri de lungă durată în viaţa lor prin participarea la activităţi distractive, întâlniri cu Moș Crăciun, vizite la delfinariu, aqua park sau pur și simplu petrecerea timpului cu voluntarii în activităţi de animaţie socio-educativă. Am deschis 5 Ludoteci în 3 sate din Moldova și 2 spitale pentru copii în Chișinău. În localităţile rurale nu există spaţii dedicate jocului, iar mulţi dintre copii nu au cu ce se ocupa acasă, așa că a fost foarte necesară crearea acestor săli. Ludotecile sunt foarte solicitate, sunt aprovizionate cu o gamă de jucării, jocuri și materiale pentru arta creativă, care sunt reînnoite în mod regulat. Numai în 2016 - peste 9553 de copii au frecventat Ludotecile. În fiecare vară organizăm proiectul de construcţie care găzduiește o echipă de 16 voluntari internaţionali pentru repararea și renovarea caselor deteriorate, îmbunătăţind considerabil calitatea vieţii beneficiarilor. 
Lucrările variază de la construirea pereţilor, sobelor și repararea tavanelor până la decorarea camerelor. Ca urmare, am îmbunătăţit viaţa a 26 de familii sărace, reparându-le casele în mod substanţial. De asemenea, am colectat fonduri și am procurat 5 case pentru familii cu mulţi copii care trăiau în condiţii inumane.

 

- Ce v-a determinat să iniţiaţi o activitate de susţinere a conaţionalilor aflaţi în dificultate?
- Noi ca naţiune am trecut prin foarte multe schimbări geo-politice care ne-au afectat educaţia, valorile general-umane, cultura, stilul de viaţă și, desigur, situaţia economică. Când un popor trece prin asemenea schimbări, probabilitatea de a derapa este destul de ridicată. Ca rezultat, cel mai mult au de suferit persoanele defavorizate, care nu pot găsi desinestătător soluţiile necesare pentru a trece pragul de vulnerabilitate. Cel mai dureros pentru mine este că sunt afectaţi și au de suferit copiii. Ei sunt generaţia nouă, viitorii specialiști și promotori ai vieţii, iar noi, adulţii de azi, trebuie să avem grijă ca adulţii de mâine să aibă la dispoziţie cel puţin resursele de bază pentru a-și continua viaţa independent și cu perspective.
Sunt pasionată să contribui cât mai mult la bunăstarea continuă a copiilor vulnerabili, pentru a le oferi șansa de a-și valorifica potenţialul. În plus cred că este responsabilitatea fiecăruia de a încerca să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei din ţară, în măsura posibilităţilor.

 

- Personal aţi fost voluntară în alte ţări? 

- Periodic da, dar de obicei când sunt în afara ţării tind să fac voluntariat tot pentru R. Moldova ceea ce-mi răpește aproape tot timpul liber. Permanent sunt în căutare de oportunităţi de a dezvolta proiectele de acasă, de a învăţa din experienţele altor ţări pentru a le implementa în Moldova. Chiar și Maratoanele la care alerg peste hotare, tot pentru Moldova sunt destinate în final, pentru că au scopul de a colecta resurse financiare pentru cei de acasă. Dar dacă sunt invitată la anumite activităţi ca voluntar neapărat merg și sunt donator de sânge regulat în SUA.

 

- Cum vedeţi viitorul R. Moldova, ce lecţii ar trebui să învăţăm pentru a reuși?
- Cred într-un viitor mai bun pentru R. Moldova, pentru că avem foarte mult potenţial. Chiar dacă am avut mai mult decât suficiente obstacole în activitatea mea, sunt o optimistă incurabilă și refuz să-mi pierd această speranţă „în mai bine”. Evident, în activitatea de zi cu zi am situaţii când corupţia este un impediment pentru ca un copil dintr-o familie vulnerabilă să primească ajutorul medical necesar, sau când încerc să aduc în ţară donaţii extrem de necesare însă acestea sunt oprite. Dar sper că într-o zi conștiinţa, înţelepciunea și dreptatea vor fi prioritizate și vom fi lăsaţi în pace să ne facem treaba și să ne creăm o viaţă decentă la noi, acasă. Personal cred că schimbarea începe de la fiecare dintre noi. De aceea, ofer tot ceea ce am mai bun – voluntar.

 

A dialogat: Delia MORARU

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 11611 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova