Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Turismul în ariile naturale protejate din Ştefan Vodă

Marți, 04 Iulie 2017 13:32
  • Autor:  Viorel Miron

Articol apărut în luna iunie 2017, numărul 06 (304) al Revistei „NATURA”

 

Cel care vine pentru prima dată la gurile Nistrului rămâne impresionat de numărul mare de localităţi vechi, care prin denumirile locale amintesc de un trecut zbuciumat, când pe aici s-au perindat mai multe civilizaţii. Românii, turcii, tătarii, nemţii, ucrainenii, bulgarii şi-au avut aici vetrele satelor, iar căile comerciale de-a lungul fl uviului legau principalele oraşe din regiune cu târgurile din Europa și Asia pe celebrul „Drum moldovenesc”. În satele raionului se pot vedea mai multe vetre strămoșești încă de la începutul sec. XV, în special de-a lungul Nistrului, valurile lui Traian, o fortificaţie de pământ rotundă recent descoperită, vestigiile unei cetăţi medievale, 14 biserici monumente de cultură de importanţă naţională, 28 de comunităţi rurale, care au știut să conserveze tradiţia ospitalităţii locale. La fel, în această zonă pot fi vizitate una dintre cele mai vechi arii naturale protejate din Europa.

sigla

 

Acestea sunt „Grădina Turcească”, stariţa râului „Nistrul Orb”, una dintre cele mai mari mlaștini naturale din republică, 3 monumente geo-paleontologice, cca 40 de lacuri și iazuri, o colecţie dendrologică unică de arbori fructiferi (soiuri din sec. XIX) „Grădinile Nighicei”, peste 40 de păduri, printre care și renumita „Pădure Împărătească”. Avem în zonă o crescătorie de fazani, iar de-a lungul Nistrului pot fi duse observaţii asupra migraţiunii păsărilor călătoare. 8 vinării au dus faima vinificatorilor locali departe de hotarele ţării, iar celebrul vin „Negru de Purcari” demult este considerat o carte de vizită a Republicii Moldova. 

În perimetrul raionului Ștefan Vodă sunt 7 arii naturale protejate de stat (Legea nr. 1538-XII din 25.02.1998), inclusiv Zona umedă de importanță internațională „Nistrul de Jos” (nr.1316 în Lista Ramsar). Călătorul poate admira 3 monumente ale naturii geologice și paleontologice („Râpa de Piatră” din Tudora, „Râpa lui Albu” din Olănești și „Râpa din Purcari” din Purcari), 1 rezervație de resurse („Complex de soluri aluvionare carbonate cernoziomice de fâneață mlăștinoasă și înnămolite ale zonei Basarabene de stepă” din Talmaza), 1 rezervație naturală silvică (Olănești), 1 rezervație naturală mixtă (Mlaștina „Togai” din Olănești), precum și 2 arbori seculari în Olănești. Suprafața totală a fondului ariilor naturale protejate de stat din limitele raionului Ștefan Vodă este de 371 ha, la care se vor adăuga în curând cca 12 mii ha ale zonei umede „Nistrul de Jos”, astfel sporind de la 0,37% la 12,5% din suprafața totală a raionului.
Monumentele naturii geologice și paleontologice (Tudora, Olănești și Purcari), în care au fost identificate rămășițe ale faunei fosile („Fauna de Hypparion”) și rezervația de resurse (Talmaza) au importanță locală și se află în gestiunea APL. Arborii seculari (Crocmaz), rezervația naturală mixtă (Mlaștina „Togai”) și Rezervația naturală silvică Olănești au importanță raională și se află în gestiunea Gospodăriei Silvice de Stat Tighina. Zona umedă „Nistrul de Jos” are importanță internațională. 

Subiectele despre valorificarea turismului verde în Ștefan Vodă au fost prezentate în cadrul întrunirilor cu actorii din zona Ramsar „Nistrul de Jos”. În mai 2017 Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova a organizat un ciclu de instruiri în raionul Ștefan Vodă susținute în cadrul proiectelor: „Creșterea capacităţilor locale pentru dezvoltarea durabilă bazată pe valorificarea resurselor naturale în destinaţiile turistice majore din Moldova” (realizat cu suportul Programului de Granturi Mici al GEF, implementat de PNUD Moldova) și „Integrarea priorităţilor de conservare a biodiversităţii în politicile de planificare teritorială și practicile de utilizare a terenurilor din Moldova” (finanţat de GEF și implementat de PNUD Moldova). Ulterior, cu ocazia Zilei Biodiversității, un grup de 33 de copii din Talmaza și Copceac (Ștefan Vodă) au avut posibilitatea să meargă într-o excursie în zona „Nistrului de Jos”, unde au cunoscut majoritatea atracțiilor ecoturistice de aici.

 

Viorel MIRON, președintele Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 9363 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova