Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Interviul de onoare - Nadejda Brînzan

Luni, 28 August 2017 09:32
  • Autor:  Gheorghe BUDEANU

Articol apărut în luna august 2017, numărul 08 (306) al Revistei „NATURA”

 

„Avanscena noastră politică are nevoie de elite intelectuale naţionale”

 

- Doamnă Nadejda Brânzan, în luna august Republica Moldova sărbătorește două dintre cele mai importante evenimente naţionale – adoptarea Declaraţiei de Independenţă și declararea limbii române drept limbă de stat. Dumneavoastră sunteţi printre  semnatarii Declaraţiei de Independenţă, iar în anii de eliberare naţională aţi adunat semnături pentru susţinerea decretării limbii române drept limbă de stat. După mai mult de un sfert de secol, făcând tururi de orizont în preajma acestor sărbători, ce regretaţi și ce vă face să trăiţi împăcată cu gândul la acele vremuri de avânturi tricolore?
- Au fost acele vremuri cu adevărat de deșteptare a conștiinţei noastre naţionale. Ele au cuprins foarte multă lume bună, inclusiv ţărani din cele mai îndepărtate sate. În fruntea Mișcării de eliberare naţională erau elitele intelectuale, vârful de lance fiind scriitorii - personalităţi marcante ale istoriei moderne a Basarabiei. M-am implicat și eu în procesul de luptă pentru limbă și alfabet prin participarea permanentă la mitingurile care se organizau la Chișinău, apoi am fondat Cenaclul „Basarabia” având ca imn cântecul „Basarabia”, cu versuri de Dumitru Matcovschi, iar muzica - Mihai Dolgan. Eu lucram pe atunci la spitalul raional din Rezina și convocam regulat ședinţele cenaclului, la care se adunau oamenii activi din toate localităţile raionului. Am avut ca invitaţi ai cenaclului personalităţi marcante ale timpului - Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Mihai Cimpoi, Vladimir Beșleagă, Lidia Istrati, Nicolae Dabija, Leonida Lari și alţii. Oamenii activi de prin sate adunau și îmi aduceau semnăturile pentru limbă și alfabet direct în cabinetul meu de lucru. Mă ajutau și colegii din spital. Odată, când aveam adunate peste 2000 de semnături, una dintre colegele mele, membru al cenaclului „Basarabia”, doctorul Maria Vrabie, a mers special la Chișinău pentru a transmite acele semnături la „Literatura și Arta”, publicaţie care, la începuturi, era tribună a mișcării de eliberare naţională. Regret azi că acel avânt al basarabenilor s-a diminuat, că spiritul care ne ţinea adunaţi sub flamura luptei pentru neam și ţară este răvășit de forţele întunericului. Între timp a crescut o generaţie nouă, dar lupta n-a fost dusă până la capăt și constat că astăzi avem iarăși nevoie de elite intelectuale naţionale, care să mobilizeze poporul și să-l reprezinte cu demnitate.

54

Nadejda Brânzan semnează Declaraţia de Independenţă. Foto din arhiva personală

 

- Din partea cărei circumscripţii aţi fost aleasă deputat în primul Parlament al Republicii Moldova? Cum v-a marcat forfota politică din acea campanie electorală și prin ce rămâne ea deosebită?
- Am fost aleasă în circumscripţia 283 Ţareuca. Pe aceeași circumscripţie s-au luptat cu mine doi contracandidaţi, care erau bărbaţi, dar am reușit să-i înving. În acea campanie lumea a ieșit ca la o horă. Vai, ar fi fost bătut acel care s-ar fi gândit să dea bani, ulei sau pungi cu orez pentru a cumpăra alegătorii. Dar nimănui nici prin cap nu-i trecea atunci să facă așa ceva. Forfotă mare a fost în lupta pentru candidatura lui Nicolae Costin, care era președinte al Frontului Popular, și fusese inclus pe o circumscripţie din raionul Ialoveni. Ne cunoșteam foarte bine și i-am propus să candideze în satul lui de baștină. Ca să-l blocheze, pe acea circumscripţie i-au fost oponenţi vreo șase contracandidaţi.  Într-o luptă foarte grea, l-am susţinut într-atât, încât, fiind preocupată cu alegerea lui Nicolae Costin, uitasem de circumscripţia mea. A câștigat. Dacă ar fi pierdut alegerile, aș fi trăit și azi cu sentimentul vinovăţiei. Acea campanie electorală rămâne și azi deosebită prin entuziasmul populaţiei, prin dorinţa oamenilor de a schimba radical cursul societăţii în care trăiam.

 

- În vara curentă s-a discutat mult și în contradictoriu despre noul sistem electoral propus de PDM și susţinut de PSRM – votul mixt, proiect votat deja de Parlament. Consideraţi că lucrul acesta se face anume în interesul alegătorului, precum afirmă autorii proiectului, sau se urmărește centralizarea puterii în interesul unor anumite forţe oligarhice, precum spunadversarii proiectului?
- Niciodată nu am crezut că acei politicieni care au capturat instituţiile statului, au sărăcit populaţia, au forţat prin atitudinea lor emigrarea masivă a  tinerilor peste hotare, au admis furtul miliardului, aducând corupţia în capul mesei, doresc o viaţă mai bună pentru acest popor. Interesul lor este de a se menţine cu orice preţ la putere – acesta este adevărul despre votul mixt. Mai trist e că mulţi cetăţeni s-au lăsat minţiţi cu lozinca „Votul tău - deputatul tău!”. Este un fals! Prin votul mixt, forţele antinaţionale doresc cu orice preţ sa-si menţină puterea în stat. Uninominalul poate aduce la putere un candidat care are acumulate doar 10-11% de voturi, căci în acest sistem nu se prevede turul doi pentru primii doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi în primul tur, cum a fost, bunăoară, la alegerile din 1990. Aţi văzut, lumea s-a revoltat, dar s-au găsit 74 de deputaţi care au votat, fără a se gândi la ceea ce li se striga din stradă.

 

- În primul Parlament, ales democratic, am avut femei foarte active, femei rămase în istoria luptei noastre pentru independenţă. Cu care dintre ele aţi fost în relaţii bune și în care probleme făceaţi bloc comun pentru a apăra și promova interesele naţionale?
- Din păcate, în primul Parlament al Republicii Moldova au fost doar treisprezece femei. Cea mai activă era Lidia Istrati, personalitate marcantă în viaţa politică de atunci, lider al Ligii Democrat–Creștine a Femeilor din Basarabia. Colegile cu care am fost într-un gând și simţire au fost Elena Balan, Lidia Discusar și Alexandra Raiu. Dar toate colaborau cu mine, căci eram unica femeie președinte de comisie parlamentară și, respectiv, membru al Prezidiului Parlamentului.

 

- Speraţi să mai vedeţi re-Unirea pământurilor românești din stânga și din dreapta Prutului? Mulţi îi învinuiesc pe deputaţii primului Parlament de faptul că nu au făcut acest lucru atunci. Era posibil așa ceva? 
- Mereu trăiesc cu speranţa la re-Unire. M-ași simţi fericită, dacă Dumnezeu îmi va da zile să trăiesc acele clipe fericite de întregire a Neamului Românesc. În primul Parlament, noi, reprezentanţii mișcării de eliberare naţională, eram doar vreo 120 de deputaţi, din 378. Deci, nu eram o majoritate. Dar chiar și în acele condiţii s-a reușit - doar la zece zile după convocarea primei ședinţe a Parlamentului, la 27 aprilie 1990 - să fie votat Tricolorul ca drapel de stat, la 23 iunie 1990 – să fie votată Declaraţia de suveranitate, prin care declaram Republica Moldova stat unitar și indivizibil, supremaţia constituţiei și legilor RSSM asupra legilor URSS. Iar la 3 noiembrie 1990 am votat Stema de Stat. Deși majoritatea agro-comunistă insista asupra aderării la Comunitatea Statelor Independente, noi am blocat de vre-o trei ori hotărârea cu privire la CSI, iar acest fapt, din păcate, a dus și la dizolvarea Parlamentului cu un an înainte de termen. Astfel, nu s-a mai reușit realizarea multor dintre bunele noastre intenţii.

 

t44

 

- Înainte de precedentele alegeri prezidenţiale spuneaţi că Republica Moldova are nevoie de un președinte care să anihileze actualul regim. Iată că ne-am ales cu un președinte care nu numai că ignorează, dar chiar luptă deschis, diabolic, cu interesele noastre naţionale: vrea să reinstaureze politica Moscovei prin intermediul Tiraspolului până la Prut, vrea să scoată istoria românilor din școli și să revenim la „limba moldovenească”, adică și la alfabetul chirilic. Mai mult: ţine drept icoană, dăruită de Vladimir Putin, harta Moldovei Mari și, deci, îmbrăţișează planurile imperialiste rusești. Ce se întâmplă, doamnă Brânzan? Moldovenii tac, considerându-l pe Igor Dodon un clovn de prost gust al lui Putin, iar el insistă în continuare cu încăpăţânările sale ruso-nordcoreene…
- Acest personaj este, de fapt, președintele mafiei care, prin el, a capturat Președinţia. Aberaţiile acestui individ, care își bate joc deschis de valorile noastre naţionale, nu se încadrează în comportamentul unui om normal. Nu este nimic mai grav decât trădarea de neam și de ţară. Dodon a fost adus la putere prin diferite tertipuri. În primul rând, consider că a fost ineficientă Comisia Electorală Centrală. În al doilea rând, s-au implicat masiv activiștii Partidului Democrat - președinţi de raioane și primari - care au influenţat alegătorii contra Maiei Sandu. Am o analiză a rezultatelor alegerilor din raioanele în care a câștigat Dodon, cu indicarea numelor președinţilor de raioane și apartenenţa lor politică. Oare acum acești oameni înţeleg că, prin acţiunile lor, și-au înscris numele în filele negre ale istoriei noastre? Adevărul întotdeauna iese la suprafaţă. Peste ani, istoricii, analiștii politici vor edita cărţi în care vor figura și numele lor de lachei.
Apoi, s-au implicat masiv reprezentanţii clerului bisericii care servește interesele unui stat străin. Viaţa a demonstrat întotdeauna că preot bun este acela care își servește poporul și neamul său. Oare preoţii care au făcut sluji lui Dodon nu știu despre deportări, foamete, de genocidul împotriva poporului Basarabiei organizat de idolii din răsărit ai actualului șef de stat de pe malul Bâcului? Mai mult: conform datelor din Cartea Memoriei, în arhive au fost găsite 58 de nume de preoţi care au fost terorizaţi, sute de biserici transformate în depozite, mănăstiri închise. Preotul Marchel ar trebui să știe despre masacrul de la Fântâna Albă din Bucovina, baștina Mitropolitului Vladimir, unde au fost uciși cu bestialitate 3000 de oameni, care pașnic, cu icoane și cruci în mână, au dorit să treacă în România în 1940. Deși Igor Dodon s-a lansat în campanie prezidenţială la Mănăstirea Căpriana, cu participarea Mitropolitului Vladimir, alegerile în satul Căpriana au fost câștigate de Maia Sandu. Nu cred că Dumnezeu îi va ierta pe preoţii care joacă viclenia diabolică a lui Igor Dodon, dar știu cu siguranţă că istoria nu iartă și amnistie pentru ceea ce face actualul nostru șef de stat nu există.
Dodon a mizat și pe votul minorităţilor etnice conlocuitoare. Am făcut o analiză a rezultatelor alegerilor în localităţile populate de ucraineni. Aici, majoritatea absolută a votat pentru Dodon, dar Igor Dodon susţine ocuparea Crimeii de către Rusia, nu a condamnat niciodată acţiunile separatiste din estul Ucrainei și, înţeleg eu, el urăște conducerea de la Kiev. Votând acest comunist-socialist, ucrainenii noștri au demonstrat că nu-și iubesc patria lor etnică, dar nici pe noi, cei care reprezentăm majoritatea ţării în care ei trăiesc. Același lucru s-a întâmplat și în UTA Gagauz-Yeri, unde pentru Dodon au votat 98,8 la sută. Cum să crezi una ca asta? Am analizat și numărul deportaţilor și al celor supuși represiunilor din localităţile găgăuze. Este foarte mare, procentual: Congaz - 443, Ceadâr-Lunga - 355, Comrat - 321. Aceeași situaţie a fost și în localităţile din raionul Taraclia, populate de bulgari: din Taraclia au fost deportaţi 519 oameni, din Corten – 324… Patria bulgarilor noștri este Bulgaria, ţară membru al Uniunii Europene. Ei merg acolo după cetăţenie, dar acasă votează pentru pro-rusul Dodon. Un om normal nu poate înţelege o asemenea logică… 
Iată al cui reprezentant este actualul nostru șef de stat.

 

- V-aţi făcut o imagine de politician, dar vă știu și ca medic de profesie. Aţi fost și rămâneţi cu griji și cu dragoste faţă de sistemul nostru de sănătate. Îmi amintesc o scrisoare deschisă a Dumneavoastră adresată Guvernului în care spuneaţi că sistemul de sănătate este bolnav. Recent au fost anunţate transformări „radicale” în acest sistem, după care vor fi închise foarte multe spitale. Cum apreciaţi ceea ce se întâmplă azi în sistemul de sănătate?
- Sistemul nostru de sănătate este în continuă degradare. Reformele se fac pe apucate. Sau le mimează, dacă obţin niște bani de la instituţiile europene. Reforma înseamnă o schimbare spre bine, dar la noi ea se face fără a ţine cont de particularităţile locale. 70% din populaţia Moldovei locuiesc în zonele rurale, unde realitatea se deosebește de cea europeană. Oficialităţile grăbesc reforma spitalelor tot din frica de a pierde niște bani externi. Fondul Monetar Internaţional cere să fie optimizate cheltuielile publice și cei de la putere au decis că ar putea economisi prin lichidarea mai multor spitale. Cel mai important pentru sistemul nostru de sănătate este pregătirea specialiștilor din diferite domenii în ţările
cu medicină performantă. Eforturile trebuie depuse anume în această direcţie. Apoi, să faci reforma spitalicească fără reforma administrativ-teritorială este o aberaţie. Dacă este necesar de economisit anumite resurse, ar trebui de început cu administraţiile raionale, unde se cheltuiesc milioane pentru întreţinerea unui aparat birocratic.

 

- Toţi acei care vă cunosc, menţionează permanent curajul, demnitatea, integritatea și iubirea de oameni ale Dumneavoastră. Totodată, ei apreciază și spiritul Dumneavoastră energic, mereu angajat în acţiuni ce ţin de ceea ce am numi readucerea în statornicie a neamului nostru. Știu că fărădelegile din jur nu vă lasă să staţi locului. Ţineţi legături, mai conlucraţi în idei cu foștii colegi de Parlament? Dacă o să vă adunaţi la o vorbă bună în zilele apropiatelor sărbători, ce aţi vrea să le spuneţi, în primul rând?
- Dacă ne vom întâlni, le-ași spune numaidecât că trebuie să ne facem auziţi, să ne implicăm și să nu rămânem indiferenţi la cele ce se întâmplă. Le-ași mai repeta ceea ce au auzit de la mine de multe ori – că viaţa trebuie trăită cu curaj, cu demnitate și iubire de oameni. Aș face și un apel către intelectuali, către toată lumea bună: dragii mei, ieșiţi din birouri, ieșiţi din oraș și mergeţi în localităţile de baștină, unde trebuie să promovăm valorile noastre naţionale. Nicolae Bălcescu spunea că menirea intelectualilor este să lumineze poporul. Astăzi, avanscena noastră politică are iarăși nevoie de elite intelectuale naţionale. 

 

- Vă mulţumesc, doamnă Brânzan, și vă felicit anticipat cu ocazia apropiatelor sărbători.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 18572 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova