Abonare Online

:

EDITORIAL

Abonare Online

banner

Caută

Experții de mediu insistă: Hidrocentrala de pe Răut ar trebui demolată

Marți, 26 Septembrie 2017 13:12
  • Autor:  Lilia CURCHI

Articol apărut în luna septembrie 2017, numărul 10 (308) al Revistei „NATURA”

 

În ultima zi de august, la Căzănești, Telenești, a pierit foarte mult pește. De necrezut, dar aici, Răutul, a dispărut mai multe ore, s-a uscat, după ce a fost închisă total ecluza de la minihidrocentrala de la Brânzenii Noi, Telenești, a cărei construcție tocmai luase sfârșit (cum a început epopeea de a Brânzeni citiți în numărul Iulie 2017 al revistei NATURA).

     Este prima lovitură resimțită de localnicii de pe Răut ca urmare a proiectului antiecologic de construcție a hidrocentralei, un impact pe care nu-l așteptau, nici nu-l conștientizau. Cum să dispară Răutul?! Așa ceva nici nu puteau să-și imagineze localnicii... Dar iată că au văzut cu ochii lor cum moare Răutul, cum râul a dispărut, iar peștii se zbăteau în albia golită de apă. 

     Potrivit Inspectoratului Piscicol, pierderile de pește sunt greu de evaluat, căci instituțiile abilitate nu au fost anunțate imediat, iar un calcul exact al prejudiciului adus ecosistemului râului Răut încă urmează a fi efectuat. În acest scop a fost formată o comisie în care sunt incluși specialiști ai Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, reprezentanți ai Inspectoratului Ecologic de Stat. Dezastrul de la Căzănești a confirmat declarațiile anterioare ale ecologiștilor că orice construcţie și exploatare a instalaţiilor hidrotehnice – precum e și hidrocentrala de la Brânzenii Noi -, influenţează negativ asupra ecosistemelor acvatice, degradându-le. Până la Brânzeni un râu cu apă, iar după  aproape uscat, astfel arată Răutul după construcția hidrocentralei. La început de septembrie am parcurs o porțiune a râului uscat și am discutat cu oamenii de la Căzănești, Vadul-Leca, Negureni, Chițcanii Vechi. Cu toții sunt îngrijorați de soarta râului, iar bătrânii spun că nici pe vremea secetelor mari Răutul nu rămânea cu atât de puțină apă. „Apa Răutului nostru e oprită la hidrocentrala de la Brânzeni, ei își fac afacere, iar noi suferim. Cei de la Chișinău de ce le dau voie să-și bată joc de natură? Chiar vor ca noi să ieșim cu hârlețele și să le dărâmăm barajul?”, ne întrebau sătenii din localitățile riverane.

     O întâlnire la Brânzenii Noi, a reprezentanților Mișcării Ecologiste din Moldova, Centrului Național de Mediu, Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Inspecției Ecologice Telenești, primăriei Căzănești, a confirmat informațiile deja deținute și publicate în numărul Iulie al revistei NATURA. Vladimir Lungu, inspector șef al Inspecției Ecologice Telenești, reia povestea de la capăt: „Eu am văzut mai devreme că ei („ExpertLab” – n.r.) au început unele lucrări, dar m-am gândit că nu va trece mult timp și vor aduce documentele. Dar când deja am observat că au construit barajul și au redirecționat cursul râului, am venit cu controlul – în martie 2017, dar persoana care era aici la șantier nu a dorit să răspundă la nici o întrebare. Atunci m-am dus la primărie, unde primarul, Veaceslav Tacaciuc, mi-a arătat un contract de arendă cu „ExpertLab”. Am contactat reprezentantul firmei – Ruslan Berlinschi -, iar dlui a spus că totul e coordonat cu Chișinăul”. Ulterior, în aprilie 2017, Inspectoratul Ecologic de Stat a stabilit că lucrările se desfășoară fără avize de mediu, cu încălcarea mai multor legi de mediu, a calculat un prejudiciu în sumă de 329 mii lei și a înaintat prescripție de stopare a oricăror lucrări în albia Răului. În iulie 2017, dosarul a fost transmis către Procuratura Generală, iar până în prezent acesta este în examinare. Totuși, în toată această perioadă, lucrările de construcție a hidrocentralei au continuat, iar acum este gata pentru exploatare (pentru acesta, Ruslan Berlinschi a înregistrat o altă firmă – vezi în continuare). Vasile Sârbu, primarul de Căzănești, se arată indignat de obrăznicia agentului economic și de lipsa de acțiune din partea autorităților responsabile, care nu au intervenit pentru a stopa lucrările încă la etapa incipientă. „Agenția „Apele Moldovei” nu a primit nici o solicitare de la vreun agent economic sau persoană fizică și nu a eliberat nici un document permisiv pentru folosirea apei din Răut în scopul obținerii energiei electrice”, accentuaiază Vladimir Țurcanu, șef direcție la Agenție.

    Recent, Ruslan Berlinschi, reprezentantul „ExpertLab”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, că are scrisoare din partea Ministerului Mediului, semnată în noiembrie 2015, care dă acordul pentru lucrările efectuate. Solicitat de revista NATURA, ex-ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, neagă eliberarea vreunui act permisiv pentru hidrocentrală. „Eu în acea scrisoare răspund la o interpelare din partea primăriei, care a dat în arendă barajul. Atenționez asupra faptului că Ministerul Mediului nu a dat nici un act pentru a porni aceste hidrocentrale. Ei insistă că reabilitează hidrocentralele, iar noi insistăm că este o construcție nouă, iar în acest sens trebuie să facă un proiect de la început, în care să existe foarte clar evaluarea impactului asupra mediului. Noi le-am stopat lucrarile, iar dupa ce am plecat, lucrarile s-au reluat, iar cei de la mediu, din toate structurile, mai mult tac”, spune Valeriu Munteanu. Pentru a-și putea continua nestingherit afacerea, la 25 iulie 2017, Ruslan Berlinschi a înregistrat o nouă firmă - SRL „Hidroelectrica”, care se va ocupa de producerea, transportul, distribuția, furnizarea și comercializarea energiei electrice. La 8 septembrie 2017, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a și aprobat pentru „Hidroelectrica” tariful de 1,99 lei/kWh (fără TVA) pentru producerea energiei hidro (apă) în cadrul instalației hidrotehnice cu capacitatea de 254 kW.

    „Această hidrocentrală trebuie demolată, pentru că ea contravine tuturor prevederilor de mediu și aduce o daună imensă întregului ecosistem”, spune Iuliana Cantaragiu, expertă proiecte în cadrul Centrului Național de Mediu. Și Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, ne-a declarat că asemenea abuzuri precum e cel de la Brânzenii Noi crează un precedent foarte periculos, iar legislația actuală prevede expres – demolarea și restabilirea prejudiciului adus mediului. „Juriștii din comunitatea de mediu ar trebui să-i dea în judecată pe cei implicați în construcția barajului de pe Răut, iar noi îi vom susține. Voi apela direct la dl Prim Ministru Pavel Filip pentru a interveni și a curma pentru totdeauna aventurile și poftele anti-ecologice ale unor agenți economici cu mentalitate socialistă”, a adăugat Alecu Reniță (a se citi integral Scrisoarea deschisă în acest număr – n.r.). Cazul de la Brânzenii Noi este încă o dovadă că în R. Moldova interesele economice sunt mai presus de cele de mediu, de cele ale comunităților riverane, că pentru a face bani este folosită și ultima picătură de apă, lăsând în devastare un ecosistem întreg. Dar cui îi pasă de ecologie, când gologanii se rostogolesc pe masă? 

    Poate doar oamenilor care locuiesc pe malul Răutului și au văzut cu ochii lor cum poate fi omorât un râu. Considerăm că anume cuvântul tuturor primarilor și a locuitorilor de pe ambele maluri ale Răutului vor fi decisive ca Guvernul să stopeze proiectele antie-cologice de pe râurile mici și să asigure printr-un Program național, reînvierea rețelei hidrografice a R.Moldova. Revista NATURA va sprijini informațional demersurile cetățenilor pentru salvarea râului Răut.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 6858 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova