Abonare Online

:

EDITORIAL

Abonare Online

banner

Caută

Răutul are apă când vine comisia

Miercuri, 01 Noiembrie 2017 15:21
  • Autor:  Lilia CURCHI

Articol apărut în luna octombrie 2017, numărul 10 (308) al Revistei „NATURA”

 

    Râul Răut rămâne în continuare fără apă, în aval de barajul hidrocentralei de la Brânzenii Noi, Telenești. Mai nou, albia se umple doar cu ocazii speciale – precum s-a întâmplat în cazul vizitei deputaților Comisiei parlamentare Mediu și Dezvoltare Regională, la 4 octombrie 2017. „Am fotografii care confi rmă că săptămâna trecută râul era din nou fără apă, iar acum, știind că veți veni, au deschis ecluzele”, a spus primarul de Căzănești, Vasile Sârbu. 

     Construcția barajului pe Răut a început în toamna 2016, iar în aprilie 2017, în urma sesizării inspectorilor ecologici locali, Inspectoratul Ecologic de Stat a constatat că lucrările se desfășoară ilegal, fără niciun aviz de mediu și a transmis dosarul către Procuratura Generală (a se citi în revista NATURA, numerele iulie, august, septembrie 2017). În septembrie 2017, Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale asupra SRL „ExpertLab”. La Primăria Brânzenii Noi s-au întrunit membrii Comisiei Parlamentare, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ai Inspectoratului Ecologic de Stat și Agenției Ecologice Telenești, Agenției „Apele Moldovei”, Institutului de Ecologie și Geografie a AȘM, Inspecției în Construcții Telenești, Inspectoratului de Poliție Telenești, agentului economic „ExpertLab” SRL, ai Mișcării Ecologiste din Moldova și Centrului Național de Mediu, primăriei satului Căzănești. Fiecare și-a expus poziția privind situația creată pe Răut și consecințele acestei investiții anti-ecologice. 

     Instituțiile de mediu au accentuat că toate lucrările de construcție/reconstrucție au avut loc cu încălcarea prevederilor legislației de mediu, nu au fost avizate de organele pentru protecția mediului și nu au fost făcute solicitări în acest sens până la demararea sau în timpul lucrărilor. Abia la 7 septembrie 2017, după ce toate lucrările fuseseră efectuate, „ExpertLab” solicită Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, evaluarea prealabilă a activității planificate – reutilarea tehnologică a hidrocentralei electrice Brânzenii Noi (!).  Analizând scrisoarea către autoritatea de mediu, constatăm că agentul economic face uz de fals, odată ce hidrocentrala deja a fost construită, precum au văzut la fața locului și deputații, și toți cei prezenți la Brânzeni. Totuși, în nota informativă, agentul economic scrie că termenul de realizare a lucrărilor este ianuarie 2018 și că acum este la etapa de planificare (!). Mai mult, că lucrarea planificată nu va avea nici un impact negativ asupra mediului.

     Ruslan Berlinschi, reprezentantul „ExpertLab”, a ținut o adevărată pledoarie în favoarea investiției efectuate, lăudând compania străină care a proiectat construcţia și care a făcut asemenea investiții în zeci de țări europene (precum am aflat, este vorba de o companie austriacă – Wasserkraft GmbH – n.r.). „În câte țări, oare, în afară de R. Moldova, s-a încălcat legislația pentru a efectua asemenea investiții, câte nu au avut avize de mediu, studii de fezabilitate, evaluări ale impactului ecologic? Sunt sigură că doar la noi s-a admis o asemenea ilegalitate”, a replicat Iuliana Cantaragiu, expert proiecte la Centrul Național de Mediu. 

     Multe au fost discuțiile și constatările – cert este că la Brânzeni, pe Răut, a fost efectuată o lucrare ilegală, iar acum unii umblă să vopsească cioara și s-o vândă drept papagal. 

    „Să venim cu soluții, nu cu învinuiri”, s-a auzit vocea deputatului Simion Grișciuc, care, am avut impresia că înclina să ia partea agentului economic. L-am întrebat dacă este, cumva, de partea răufăcătorului, dar deputatul a replicat că el se află în opoziție. Oare, în apărarea mediului are ce căuta politica? (!). „Soluția o găsim chiar în Legea Apelor, art. 33, p. 3 - demolarea construcţiilor și demontarea instalaţiilor hidrotehnice neautorizate situate pe terenul fondului apelor sau pe ape”, a răspuns Iuliana Cantaragiu, Centrul Național de Mediu.

      După vizita la Brânzeni, Comisia parlamentară urmează să ia o decizie și să o comunice publicului și organelor de control ale statului. Cert este că asemenea investiţii ilegale, antiecologice, pretins europene și verzi, nu trebuie admise. Apele R. Moldova trebuie protejate, nu îndreptate spre buzunarul unor agenţi economici care vor câștiguri pe seama distrugerii râurilor și a degradării resurselor naturale.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 3046 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova