Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

EDITORIAL

Diaspora înverzește Moldova

Miercuri, 01 Noiembrie 2017 15:29
  • Autor:  Ana APINTEI

Articol apărut în luna octombrie 2017, numărul 10 (308) al Revistei „NATURA”

 

Așa se numește proiectul pe care Cristina Pruteanu, originară din satul Colibași, raionul Cahul, l-a inițiat împreună cu alte câteva prietene moldovence stabilite în Italia.

Cele cinci femei inimoase (Diana Sandu, Natali Mocanu, Lilia Lebăda, Nina Spoitoru și Cristina Pruteanu) au decis să-i ajute pe cei de acasă să-și revină în urma ninsorii abundente din 21 aprilie anul curent, care a afectat puternic regiunile de centru și sud ale Republicii Moldova. Cristina și prietenele sale care trăiesc în Roma au gătit atunci sarmale și plăcinte, pe care le-au vândut în parcarea „Tor di Vale”, cunoscută neoficial sub numele de „mica Moldovă”. În urma acestui mini-iarmaroc au reușit să strângă o sumă de 685 de euro cu care intenționau să cumpere copaci fructiferi pentru a-i dona mai multor familii social-vulnerabile. În paralel cu această inițiativă, o altă moldoveancă stabilită în Veneția a apelat la reprezentanții diasporei pentru a dona în scopul plantării parcurilor și a spațiilor verzi în câteva localități afectate de ninsoare. Drept rezultat, cele două inițiative au fost concentrate într-un singur proiect, iar pe platforma Guvern24.md a fost inițiată o campanie de strângere de fonduri în urma căreia au fost strânși alți 350 euro.

La mijlocul lui octombrie Cristina a revenit în țară și cu banii strânși a mers la mai mulți producători pentru a cumpăra copaci fructiferi și decorativi. Prietenele au parcurs 800 km prin toată țara, s-au oprit la Zaim, de unde au cumpărat puieți de la un producător local. În final au adunat circa 600 puieți, dintre care majoritatea au ajuns la Centrul pentru copii cu dezabilități din Cahul, unde au fost plantați de către copii împreună cu doamnele asistente. Satele Manta, Pașcani și Colibași din raionul Cahul și localitatea Ghetlova raionul Orhei au primit puieți de pomi fructiferi pentru familiile social vulnerabile. O parte din puieții colectați de colega din Veneția a mers la azilul de bătrâni din satul Taraclia (raionul Căușeni) pentru plantarea unui parc în cadrul azilului. Mulți puieți au fost donați cantinei sociale din satul Cimișeni (raionul Criuleni) și Mănăstirii Condrița din satul Condrița (raionul Hâncești). Cele cinci femei planifică să continue cu satul Brânza, raionul Cahul, unde vor să ofere câteva magnolii pentru înfrumusețarea grădiniței și școlii. 

Proiectul „Diaspora înverzește Moldova” va ajunge în curând și la Grădina Botanică din Chișinău, puternic afectată de ninsorile din aprilie. Cu cei 350 de euro strânși prin intermediul platformei Guvern24, inițiatoarele proiectului speră să înființeze la mijlocul lunii noiembrie un mic parc decorativ care va deveni „părculețul Diasporei” și care va aminti tuturor vizitatorilor de provocatorul eveniment din primăvara anului 2017. Având în vedere că aproximativ 800 de specii de plante au fost afectate negativ de ninsoarea puternică, echipa proiectului intenționează să replanteze unele specii pe care le pot găsi în comerț. Cristina și prietenele sale au instalat deja o bancă în acel sector și au plantat prima magnolie, urmând să completeze cu alte specii pe care le pot achiziționa în limitele bugetului de 350 euro. 

După 15 ani petrecuți departe de casă, timp în care a lucrat și s-a înscris la cursurile unei universități, Cristina Pruteanu are un mesaj pentru toți cei care au fost afectați de ninsoarea din aprilie: „Să nu vă dați bătuți. Suntem singuri față în față cu durerea noastră, și cu toate că avem speranța să ne ajute cineva, nu trebuie să ne dăm bătuți. Să nu pierdeți încrederea și să luptați mereu pentru ceea ce credeți. Viața e frumoasă, dar din păcate foarte scurtă, și de aceea să nu construim în jurul nostru ziduri, ci doar poduri de legătură. Și cei care se găsesc în situații critice să ceară ajutor, căci a cere ajutor nu este o rușine. Este o necesitate și noi, voluntarii, vom ajuta cât vom putea.” 

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 3061 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova