Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Iniţiative dunărene comune

Marți, 21 Noiembrie 2017 10:13
  • Autor:  Ana APINTEI

Articol apărut în luna noiembrie 2017, numărul 11 (309) al Revistei „NATURA”

 

La sfârșitul lunii octombrie, pe data de 26 și 27, la Chișinău a avut loc o conferință internațională intitulată „Danube Financing and Capacity Building Dialogue in Moldova”. În traducere din engleză, acest eveniment a fost dedicat unui dialog privind finanțarea și consolidarea capacităților în Republica Moldova pentru Regiunea Dunării.

Adițional, conferința a avut ca scop identificarea necesităților de dezvoltare a regiunii dunărene și de a realiza un schimb de informații și bune practici între părțile interesate. Întrucât acest eveniment se înscrie în prioritățile promovate de Strategia Regiunii Dunării pentru Uniunea Europeană (SUERD), au fost invitați oaspeți din țările bazinului dunărean (Ucraina, România, Austria, Germania, Bulgaria, Slovacia). Alături de ei au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale, societății civile și ONG-uri din  Republica Moldova, care au discutat despre oportunitățile de consolidare a capacităților oferite de SUERD.

 

Conferința a fost deschisă de Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, care a declarat că evenimentul „este o ocazie pentru a gândi strategic și creativ la oportunitățile disponibile pentru implementarea unor inițiative comune cu alte țări parte a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD)”. 

 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a subliniat sprijinul României în dezvoltarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) în scopul sporirii coeziunii din regiunea dunăreană și dintre cele două state. De asemenea, Ambasadorul României a enumerat instrumentele financiare aflate la dispoziția Republicii Moldova promovate de către Strategia SUERD: Instrumentul European de Vecinătate (ENI), Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare (ODA) și Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014- 2020 (POC) și posibilitatea de utilizare a acestora într-un mod creativ pentru a genera prosperitate, reforme în interesul cetățeanului și o angajare fermă spre un viitor european.

 

Alexander Karner, reprezentant al Ambasadei Austriei în Moldova, a explicat motivația țării sale de a susține financiar Strategia Regiunii Dunării pentru Uniunea Europeană și implicit participarea Republicii Moldova la proiectele promovate de aceasta: „După 1945, când Austria a devenit pentru a doua oară o Republică, noi am înțeles că dialogul cu toți vecinii duce la prosperitate regională, la stabilitate economică și la un mediu mai curat, ultima fiind prin definiție genul de problemă care nu afectează doar o singură țară”. Karner a evidențiat și faptul că oportunitățile de cooperare pe care le promovează SUERD sunt destinate pentru a pregăti Republica Moldova pentru viitoare proiecte europene, unde n-ar mai putea beneficia de sprijinul și colaborarea cu un partener transfrontalier.

 

Stefan August Lütgenau, directorul Fundației pentru o Regiune Europeană Puternică (FEF) a insistat pe faptul că diversitatea de instrumente financiare oferite de SUERD sunt menite să aducă investiții generatoare de profit și să susțină și inițiativele non-profit necesare dezvoltării unui stat. El și-a încheiat discursul cu un mesaj care a devenit lozinca întregii conferințe: „Capitalul uman și social este baza de dezvoltare a oricărei țări”. În sprijinul afirmației sale a venit Iulia Petuhov, director executiv al Organizației de Promovare a Investițiilor și Exportului în Moldova (MIEPO), care a oferit o imagine de ansamblu a mediului de afaceri din Republica Moldova. Potrivit ei, competitivitatea economică a Republicii Moldova pe piața Uniunii Europene a crescut, în special datorită agriculturii și procesării alimentare, căci produsele agricole au reprezentat 75% din produsele exportate de Republica Moldova în anul 2016.

 

În total, pe parcursul celor două zile de conferință, 30 de persoane au ținut prezentări pe subiecte privind prioritățile Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării, axate în principal pe posibilitățile de consolidare a resurselor umane în Republica  Moldova. Având în vedere că Strategia UE pentru Regiunea Dunării oferă statelor dunărene oportunități de dezvoltare socio-economică, avantaje economice pentru sectorul public și privat, sporirea competitivității, antrenarea actorilor naționali într-un nou format, Republica Moldova beneficiază de programe europene ce oferă suport financiar pentru inițiativele ce corespund priorităților acestei strategii: energie regenerabilă, cultură, turism, transport și mediu.

 

 

saad d

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 4510 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova