Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Aromele şi culorile de la Dendrariu

Joi, 31 Mai 2018 09:38
  • Autor:  Dinu RUSU
Aromele şi culorile de la Dendrariu Dinu Rusu

În una din zilele primăverii în minte îmi tot „colinda” un catren dintr-un cântec al Mirabelei Dauer: 

Veniţi, privighetoarea cântă și liliacul e-nflorit,/

Cântaţi, nimic din ce e nobil, suav și dulce n-a murit./

Dar dintre flori și dintre stele, nimica nu va fi clintit,/

Veniţi, privighetoarea cântă și liliacul e-nflorit!

L-am luat drept o provocare în căutarea unui spectacol al naturii cu sunete sublime și miresme suave. Primăvara e tocmai și anotimpul potrivit de a înţelege mai bine cum toate pornesc și urmează cursul firesc, de admira și de a pătrunde în tainele naturii. Când culorile și miresmele „te înnebunesc”, iar mercurul din termometre „stă în asediu” și se lasă rugat coboare măcar un pic, iar capul ţi se învârte de-atâtea grade dăruite cu multă amabilitate de astrul zilei (e luna mai, e începutul, iar temperaturile o cam iau razna, când scriu aceste rânduri), o evadare într-o oază de frumuseţe e ca un balsam. Am ales un loc cu mult verde, un loc în care razele soarelui străbat printre ramuri și flori – Dendrariul. Acesta se află în sectorul Buiucani al Chișinăului. 

De cum intri, sute de petunii viu colorate te salută și te privesc de parcă s-ar bucura că ales să ai o întâlnire cu frumosul. Din primii pași înţeleg că plimbarea la Dendrariu poate fi și o sărbătoare, o sărbătoare în care se bucură ochii, dar și sufletul. Cele peste 80 de ha, aflate în valea râuleţului Durlești, între străzile Ion Creangă, Vasile Lupu, Eugen Сoca și Alexei Șciusev sunt parte a unei lumi de vis, a unui paradis.
De fiecare dată când ajung aici constat că Dendrariul este locul unde te încarci de energie. Orice pată de culoare te cheamă, orice mireasmă adusă de o adiere de vânt te provoacă să o cauţi și să rămâi să o tot contemplezi. Aici, la întâlnirea cu aromele și culorile, e timp de meditaţie, de răsfoit pagini de istorie, de răspuns la întrebări existenţiale. De altfel, parcul are 45 de ani, or a fost fondat în 1973, pe locul fostei Grădini Botanice. Acum aici sunt peste o mie de tipuri și forme de plante, arbori și arbuști. Cine ajunge aici, la Dendrariu, spaţiul în care pot fi simţite toate anotimpurile, poate admira plante aduse de pe întregul glob. Dendrariul este sub protecţia statului și are statut de instituţie cu activitate știinţifică și social-culturală.

dcghj


Acum mai bine de două decenii, în 1997, a devenit membru al Asociaţiei Internaţionale a Grădinilor Botanice de Conservare a mediului cu sediul la Richmond, Virginia, SUA.
Oricine deschide portiţa acestuia, rămâne ore bune pentru a contempla alpinariul, rocariul, lacurile artificiale cu cascade sau fântânile arteziene.
Dendrariul este un loc minunat pentru toată lumea – de la unii care vor să se odihnească, până la alţii care ar dori să descopere tainele diferitor plante, mai ales că aici sunt și din cele înscrise în Cartea Roșie, aflate pe cale de dispariţie și ocrotite de stat.
Potrivit site-ului Dendrariului, aici există sectoare cu elemente ale vegetaţiei forestiere din Moldova. Totodată, este bogată colecţia de seminţe de legume, seminţe oleaginoase, rozacee ș.a. Colecţia de conifere numără mai mult de 50 de denumiri din zone floristice diferite ale globului.
Parcul este casă bună pentru Magnolie, Arborele de Lalea, Metasequoia, ba chiar și Ginkgo biloba. De altfel, ultimul cunoscut și cu numele de Arborele pagodelor, face parte dintr-o specie cu o istorie lungă, care a apărut cu circa 200 milioane de ani în urmă și a rămas aproape neschimbată până astăzi. Dintre speciile lemnoase rare pentru Moldova la Dendrariu mai cresc: molidul de Canada, bradul Douglas, chiparosul de Arizona sau zadă, bradul Fraier, pinul galben, pinul flexibil, chiparosul stardust, arţarul Mono, arţar trident, dud japonez și altele.
Primăvara când dau în floare magnoliile, cireșii, vișinii, liliecii, perii sau prunii decorativi, aleile sunt pline de oameni dornici de a sta la sfat cu natura. 

Am observat oameni care iau în braţe copacii, discută cu florile, privesc cu drag castanii plini de candelabre albe și parfumate, adulmecă mirosul delicat și plăcut de liliac, se opresc la gingașii nuferi și suavele căldărărușe (un fel de flori ce au o formă specifică, de clopoţei cu pinteni).

kuyfytdt
Aici, la Dendrariu, mai ales în luna florilor, e locul potrivit pentru aromoterapie. Potrivit specialiștilor, parfumul florilor stimulează secreţia de endorfină și serotonină – așa-numiţii hormoni ai fericirii – la nivelului creierului. Iată de ce mirosul plăcut al florilor ne dă bună-dispoziţie. Un studiu mai arată ca florile pot fi de mare ajutor pentru oamenii în vârstă. Ele scad semnificativ simptomele depresiei, încurajează relaţiile sociale și îmbunătăţesc memoria pe termen scurt. Acum îmi și explic de ce un bătrân și bătrână, ca într-un vechi refren, priveau cu admiraţie lalele, iar o mătușică nu-și putea lua ochii de la irișii de la Dendrariu.
S-a demonstrat că și culorile florilor au un efect asupra noastră. Astfel, de exemplu, cele roz și albastre au un efect calmant și relaxant, cele galbene ne pot mări nivelul de energie, iar cele roșii îmbunătăţesc pulsul.
În general plimbările în natură, inclusiv prin Dendrariu, fortifică sistemul imunitar, inima și, în egală măsură, psihicul. Pentru un exerciţiu de sănătate, dar și de cunoaștere am ales să cunosc spaţiul întregului parc și astfel am făcut mișcare prin zonele în care e mai puţină lume. Vuietul orașului abia de se aude, iar eu privesc la copacii din Dendrariu – unii sunt solitari, alţii stau într-o horă sau se îmbrăţișează prietenește. Mestecenii se leagănă la o adiere vânt, iar trecând pe lângă ei mi-am amintit de medicina naturii. Se spune că lângă acești copaci ar trebui să petreacă mai mult timp cei ce depun o munca intelectuala intensă, or, potrivit silvoterapiei, mestecenii echilibrează și combat stresul și stimulează activitatea cerebrală. La fel, pot fi de ajutor în gută și afecţiuni reumatismale. Și dacă veni vorba de copaci și prietenia lor cu sănătatea noastră, vă mai spun că plopii, care sunt întâlniţi nu doar la Dendrariu, sunt de mare folos atunci când trecem printr-o stare tensionată.
De altfel, și creativitatea prinde aripi în sânul naturii, și dorinţa de viaţă capătă tot mai mult contur.

 

kiuyjdth

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 3294 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova