Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

EDITORIAL

„Dunărea este simbolul cooperării în Europa, Dunărea nu se termină la granițele UE”

Joi, 31 Mai 2018 14:23
  • Autor:  Silvia URSUL

Pe data de 29 mai 2018, în incinta complexului istorico-arhitectural „Manuc Bey” din orașul Hîncești a avut loc o conferință regională pe tema "Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării". Aceste eveniment a făcut parte dintr-un șir de trei conferințe regionale desfășurate sub același generic în regiunile de Sud (Cimișlia), Centru (Hîncești) și Nord (Bălți) ale țării. Toate cele trei conferințe regionale au fost organizate de Agențiile teritoriale de Dezvoltare Regională, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

Palatul princiar. Vedere din spate 1

Palatul princiar din complexul istorico-arhitectural „Manuc Bey”. Foto: Silvia Ursul

 

Evenimentul de la Hîncești s-a desfășurat în incinta Bibliotecii Publice Raionale "A. Plămădeală", situată în interiorul Palatului Princiar de la Manuc Bey. Conferința i-a adus la aceeași masă pe reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, ai Ministerului Investiţiilor şi Dezvoltării al Republicii Polone, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, ai Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare. De asemenea, în sală au fost prezenți reprezentanți ai Autorităţilor Publice Locale din câteva raioane învecinate (Ialoveni, Călărași, Ungheni), ai mediului de afaceri şi ONG-urilor din Regiunea de Dezvoltare Centru, a căror activitate este strâns legată de principiile promovate de către Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Conferința a debutat cu un cuvânt de salut din partea domnului Viorel Jardan, directorul ADR Centru, fiind urmat apoi de vice-președintele raionului Hîncești, domnul Constantin Vlas și vice-primarul orașului Hîncești, doamna Zinaida Buruiană. Aceștia, în calitate de gazde ale evenimentului, și-au exprimat încântarea de a organiza un eveniment de o asemenea anvergură în incinta unui obiectiv istoric renovat grație unui proiect ambițios implementat sub auspiciile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

 

IMG 0583

Vice-președintele raionului, Constantin Vlad, adresându-se audienței. Foto: Silvia Ursul

 

Conferința a continuat cu prezentarea doamnei Herta Tödtling-Schönhofer, expert în cadrul SUERD și directorul companiei Metis Gmb, specializată în analiză și consultanță pe domeniul bunei guvernări. Ea a vorbit despre Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în contextul celorlalte strategii macroregionale existente (Strategia Uniunii Europene pentru Marea Baltică, Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Adriatică, Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Alpină). Doamna Tödtling-Schönhofer a pornit de la ideea că toate aceste strategii sunt diferite întrucât se adresează țărilor cu grade diferite de dezvoltare, și a descris principiile de funcționare ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, enumerând ariile prioritare și subliniind idea că Republica Moldova coordonează împreună cu Austria aria prioritară 9: „Investiția în oameni și capacități”.

 IMG 0587 - Copie

Herta Tödtling-Schönhofer, consultant SUED. Foto: Silvia Ursul

 

Ana Țurcan, cercetător și business developer în cadrul aceleași companii, a vorbit despre oportunitățile și provocările în procesul promovării SUERD în Republica Moldova, menționând că din anul 2019 Republica Moldova va prelua președinția SUERD pentru un an de zile, având astfel ocazia să demonstreze capacitatea sa managerială. „Dunărea este simbolul cooperării în Europa, Dunărea nu se termină la granițele UE”, și-a încheiat Ana Țurcan ideea.

IMG 0611

 Ana Țurcan, expert Metis Gmb. Foto: Silvia Ursul

 

Domnul Sorin Ioniţă, președintele organizației „Expert Forum” și consultant SUERD, a analizat potențialele beneficii ale Moldovei de pe urma SUERD și a prezentat experiența altor state din Europa de Est prin prisma unei analize SWOT și oprindu-se la punctele tari, respectiv slabe, ale Republicii Moldova. Vorbind din vasta sa experiență în calitate de expert în reforma administraţiei publice, el a subliniat că de obicei rata cea mai mare de absorbție a fondurilor este pe plan local (nu local) și că autoritățile publice centrale trebuie să aibă mai multă încredere și să lase o mai mare libertate de mișcare autorităților publice locale, insistând astfel pe necesitatea unei descentralizări. Ana Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură și expert în cadrul aceleași organizații, a făcut o paralelă asupra Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și Strategia Energetică 2020 a UE, vorbind despre politica energetică a Republicii Moldova și oportunitatea de o consolida/îmbunătăți cu ajutorul proiectelor transfrontaliere promovate de SUERD.

 

IMG 0625

Sorin Ioniță, consultant SUERD. Foto: Silvia Ursul

 

În a 2-a parte a conferinţei, Igor Malai, reprezentantul MADRM, a prezentat "Liniile Directoare ale revitalizării urbane în Republica Moldova", document ce are menirea de a acorda suport oraşelor din ţară în vederea elaborării Programelor de revitalizare a zonelor urbane. După, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri la acest subiect al consultărilor publice.

Reamintim că Republica Moldova este parte a Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării din anul 2010, iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este coordonator al implementării și promovării acesteia în țara noastră. Scopul proiectului „Dunărea Unește", implementat cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare este fortificarea capacităților de coordonare și promovare a SUERD în Republica Moldova, inclusiv a programelor transfrontaliere și transnaționale.

 

IMG 0578

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 3577 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova