Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Exemple de urmat în raionul Ştefan Vodă

Vineri, 15 Junie 2018 07:24
  • Autor:  Lilia Curchi
Câștigătorii Concursului de fotografie și desen au fost premiați la Gala Parteneriatului Local, Ștefan Vodă, 2018 Câștigătorii Concursului de fotografie și desen au fost premiați la Gala Parteneriatului Local, Ștefan Vodă, 2018

 

Gala parteneriatului local – un eveniment de amploare la nivelul regiunii de sud-est a fost organizat la sfârșitul lunii mai curent la Ștefan Vodă, la inițiativa Mișcării Ecologiste Ștefan Vodă, cu susținerea partenerilor locali și din Chișinău.

Evenimentul a celebrat colaborarea și implicarea activă dintre primăriile, ONG-urile și cetățenii din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Organizarea Galei parteneriatului local a fost posibilă grație sprijinului financiar al Fondului Naţional pentru Democrație (NED) și al Programului de Granturi Mici al Facilităţii Globale de Mediu, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 

„Un asemenea parteneriat aduce rezultate și se bucură de susținerea donatorilor”, susține Tatiana Marin, inițiatoarea Galei și președinta Mișcării Ecologiste Ștefan Vodă. „Colaborarea între actorii neguvernamentali și de stat este de succes la Ștefan Vodă și ne bucurăm că toți actorii se implică,

comunică despre lecțiile învățate. Gala parteneriatului local oferă o platformă  pentru schimb de experiență și bune practici”, menționează Tatiana Marin.

 

Vicepreședintele raionului Ștefan Vodă, Alexandru Pavlicenco, a apreciat desfășurarea unor asemenea evenimente, prin care se apreciază realizările și bunele practici de parteneriat între administrația publică locală și societatea civilă.

 

Primăria satului Palanca, raionul Ștefan Vodă, se poate lăuda cu o colaborare fructuoasă dintre toți actorii interesați de dezvoltarea locală. Astfel, în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă, la Palanca, în ultimii trei ani, au fost realizate mai multe proiecte pentru dezvoltarea socială și durabilă.

Scopul pe termen lung este adaptarea localității la efectele schimbărilor climatice. Larisa Voloh, primarul satului Palanca, este mândră că în cadrul recentului proiect - „Prin participare ne adaptăm la schimbările climatice și dezastrele naturale”, susținut de GEF SGP Moldova, a reușit soluționarea mai multor probleme locale. Astfel, a fost instalat un sistem de iluminat stradal cu becuri LED, 2 platforme de colectare selectivă a deșeurilor, 14 urne gunoi stradale și 68 tomberoane, s-a continuat construcția trotuarului adaptat la schimbările climatice, a fost instalat un sistem de radio local (35 difuzoare), a fost schimbat turnul de apă. Acestea și alte activităţi fac parte din Planul de Acțiuni privind schimbările climatice și dezastre pentru satul Palanca, elaborat anterior, cu susținerea AO „EcoContact”.

 

La Gala parteneriatului local s-a vorbit și despre importanța educației ecologice a tinerei generații. În ultima jumătate de an, peste 3900 de copii au participat la 210 ore ecologice dedicate efectelor schimbărilor climatice și metodelor de adaptare. Lecțiile au fost organizate de Mișcarea Ecologistă

Ștefan Vodă, în parteneriat cu Direcția raională de învățământ. Galina Iuraș, șefa Direcției, a menționat că și profesorii care predau biologia, geografia și ecologia au fost instruiți în cadrul unui seminar dedicat schimbărilor climatice, astfel că vor putea continua activitatea în mod individual. Pentru încurajarea elevilor, a fost organizat un concurs de desene și fotografii, iar premianții și-au primit diplomele chiar în cadrul Galei parteneriatului local.

 

În cadrul evenimentului a fost lansat și ghidul turistic al raionului Ștefan Vodă, elaborat grație proiectului PNUD/GEF „Conservarea biodiversității”.

 

Circa 1000 de exemplare au fost repartizate în toate bibliotecile și școlile din raion. Tot în instituțiile de învățământ au fost distribuite și panouri informative dedicate conservării biodiversității locale, elaborate în cadrul aceluiași proiect.

 

De asemenea, au fost prezentate rezultatele obținute în cadrul proiectelor „Informarea populaţiei în scopul consolidării managementului în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, finanțat de GEF SGP Moldova și „Activităţi de asigurare a durabilităţii pentru ecosistemele priacvatice în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”.

În cadrul evenimentului au fost anunțate obiectivele proiectului „Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, finanţat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare și implementat de A.O. „EcoContact” și Societatea Ecologică „BIOTICA”.

Lilia CURCHI

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 3326 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova