Abonare Online

:

EDITORIAL

  • SLUGA DIN CAPUL MESEI SLUGA DIN CAPUL MESEI
    Moldovenii au trecut prin multe încercări de îndoctrinare și umilire colectivă. Creduli din fire, nu o singură dată, ei s-au trezit înșelați, scuipați, furați sau călcați în picioare. Lupi în blană de oaie le-au intrat în curte, cerându-le să-i facă…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Au fost desemnați Ambasadorii Rezervației „Orheiul Vechi”

Marți, 17 Iulie 2018 12:43
  • Autor:  Delia MORARU
Câștigătoarele Cupei Micului Ambasador Câștigătoarele Cupei Micului Ambasador

Proiectul „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației”, implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova cu sprijinul Serviciului Silvic al SUA (US Forest Service), a desemnat cei mai buni elevi-promotori ai localităților din rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”.

Cupa Micului Ambasador a fost obținută de Ludmila Carțîn din Mașcăuți (raionul Criuleni) și Xenia Romaniuc din Piatra (raionul Orhei). Instituțiile de învățământ din care vin elevele au fost premiate cu câte un aparat foto profesionist. Elevele câștigătoare au convins prin felul inedit în care au descris frumusețea meleagurilor natale și măiestria cu care au desenat peisajele din localitate. 


„Pe desen am reprezentat satul meu Mașcăuți, conacul lui Ioan Sârbu care se află în localitate; dar și una dintre cele mai cunoscute înălțimi – Dealul Chiclăului. Este o invitație pentru turiștii din alte țări, din alte localități, să vadă locurile noastre deosebite”, a declarat Ludmila Carțîn, una din câștigătoarele Cupei Micului Ambasador.


Premierea a fost organizată la 20 iunie 2018, în localitatea Butuceni, la sediul rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. La eveniment au participat învingătorii primei etape – în total, 16 elevi, care au fost însoțiți de profesorii lor. Dacă la etapa locală diplome au primit elevii, la ceremonia de final aprecieri au fost adresate profesorilor: Ludmila Buzilă de la Trebujeni, Sergiu Suvac de la Ivancea, Elena Carțîn de la Mașcăuți, Mariana Soltan de la Susleni, Viorica Sîrbu de la Piatra, Oleg Bejan de la Marcăuți, Ana Popușoi și Maria Bodean de la Holercani. Atât elevii, cât și profesorii lor, au primit câte un set de materiale informative oferite de Mișcarea Ecologistă din Moldova, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii și revista NATURA.


Organizatorii și oaspeții evenimentului au apreciat implicarea tinerilor și a mentorilor acestora. Au salutat audiența: Elena Scobioală - coordonatorul proiectului, Sergiu Popescu - directorul rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, Lilia Curchi - redactor-șef coordonator al revistei NATURA și Constantin Mihăilescu - expert în domeniul protecției mediului al Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite ale Americii (USAID). „Sunt mândru că US Forest Service a selectat acest proiect în cadrul programelor de cooperare internațională. Mă bucur că a participat un număr foarte mare de copii din cele opt școli din localitățile din zona rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” și am impresia că au învins peste 500 de copii care au participat la numeroasele excursii și lecții în aer liber”, a remarcat Constantin Mihăilescu. 

Susleni

Tinerii descoperă frumuseţile satului Susleni

 

După festivitatea de premiere, elevii și profesorii coordonatori au participat la o excursie în defileul râului Răut, organizată și ghidată de echipa Mișcării Ecologiste din Moldova. Traseul a inclus Casa Tradițională din satul Butuceni, schitul mănăstirii rupestre „Adormirea Maicii Domnului”, schitul pârcălabului Bosie, izvorul medieval, Băile tătărești din satul Trebujeni. Excursia a fost completată cu scurte pauze de instruire în domeniul fotografiei de peisaj – o altă surpriză a Mișcării Ecologiste din Moldova pentru învingătorii concursului. La final, participanții excursiei au servit un prânz tradițional la o pensiune ecoturistică din Trebujeni și au văzut modalitatea în care turismul se poate îmbina cu activitatea plăcută de a re-descoperi plaiul natal. 


În scurt timp, grație proiectului, va fi tipărită o ediție specială în revista NATURA și o broșură cu eseurile și desenele realizate de cei 16 învingători ai concursului de eseu și desen. Astfel, invitația fiecărui mic ambasador va atrage noi vizitatori în fiecare din localitățile rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 3238 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova