Abonare Online

:

EDITORIAL

  • SLUGA DIN CAPUL MESEI SLUGA DIN CAPUL MESEI
    Moldovenii au trecut prin multe încercări de îndoctrinare și umilire colectivă. Creduli din fire, nu o singură dată, ei s-au trezit înșelați, scuipați, furați sau călcați în picioare. Lupi în blană de oaie le-au intrat în curte, cerându-le să-i facă…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Salubrizare: Peste două tone de deșeuri au fost scoase din Rezervația „Orheiul Vechi”

Luni, 17 Septembrie 2018 13:03
  • Autor:  Lilia CURCHI

Peste 100 de persoane, majoritatea elevi, au curăţat valea râului Răut în perimetrul localităților Trebujeni și Butuceni, în cadrul acţiunii de salubrizare „Pentru un Răut curat", iniţiată de Mişcarea Ecologistă din Moldova.

Evenimentul s-a produs la 14 septembrie 2018, fiind parte a proiectului „Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova – pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă", finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA). Acţiunea de salubrizare şi educaţie pentru mediu a dat şi startul celui mai amplu eveniment de curățenie al anului: Ziua Globală a Curățeniei.

Participanții la acțiunea „Pentru un Răut curat" au fost împărțiți în mai multe detașamente, reușind curățarea a câtorva zone adiacente râului Răut, în zona-nucleu a rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi": Gunoiștea satului Trebujeni, extravilanul satului Trebujeni, Izvorul medieval Trebujeni, Promontoriul Butuceni (Mănăstirea rupestră) și Traseul Furceni-Butuceni. Toate detașamentele au colectat, împreună, peste două tone de deșeuri, care au fost transportate cu vehicule speciale și depozitate la gunoiștea autorizată a satului Trebujeni.

Mişcarea Ecologistă din Moldova vine, prin această acţiune, cu un îndemn către cetățeni, indiferent că locuiesc la Trebujeni, Butuceni sau în alte sate: de a păstra curate apele, a nu transforma râurile în canale de deşeuri. Dimpotrivă, să avem, cu toții, grijă ca râurile Moldovei să devină parte din ființa noastră și din existența noastră, să le îndrăgim, să le curățim și să le iubim", a spus, la deschiderea evenimentului, Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova.

Acțiunea de salubrizare, organizată de Mișcarea Ecologistă din Moldova, a avut drept parteneri Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi", Inspecția Ecologică Orhei, Gimnaziul Trebujeni. De asemenea, la au participat voluntarii Fundației Ecodava, Orhei. Evenimentul s-a bucurat de atenția presei locale și a Revistei „Natura".

 

IMG 0156-696x464

Acţiunea „Pentru un Răut curat”, desfăşurată de Mişcarea Ecologistă din Moldova

 

IMG 0058-696x464

Acţiunea „Pentru un Răut curat”, desfăşurată de Mişcarea Ecologistă din Moldova

 

 

IMG 0075-696x464

Acţiunea „Pentru un Răut curat”, desfăşurată de Mişcarea Ecologistă din Moldova

 

 

IMG 0050-696x464

Acţiunea „Pentru un Răut curat”, desfăşurată de Mişcarea Ecologistă din Moldova

 

 

IMG 0128-696x464

Acţiunea „Pentru un Răut curat”, desfăşurată de Mişcarea Ecologistă din Moldova

 

 

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 3194 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova