Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Hoţii de piatră au revenit la Orheiul Vechi

Marți, 20 Noiembrie 2018 14:44
  • Autor:  Lilia CURCHI

Hoții de piatră distrug recifele de pe malul râului Răut sub ochii nepăsători ai administrației locale și autorităților responsabile de protecția și integritatea patrimoniului Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

La data de 30 octombrie 2018, în valea Răutului, pe traseul Trebujeni-Furceni, am descoperit grămezi de pietre, rupte din promontoriul milenar. Este o dovadă clară că au fost reluate activităţile ilegale de dobândire a pietrei din stâncile pitorești ale Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

Pe durata ultimului an, colegele de la Mișcarea Ecologistă din Moldova, Elena Scobioală și Silvia Ursul, au observat că procesele de eroziune ale canionului devin tot mai acute. Subiectul a fost abordat în timpul vizitelor în teren cu reprezentanții pensiunilor din Trebujeni, profesori, reprezentanți ai Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, care, însă, afirmau că integritatea canionului este afectată de procesele naturale firești. Totuși, echipa MEM, periodic, a surprins persoane
care încărcau piatră în portbagajul mașinii și se justificau că nimeni nu interzice să strângi pietrele căzute.
Distrugerea promontoriului Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” prin colectarea ilicită a pietrei milenare a fost semnalată de Mișcarea Ecologistă din Moldova și revista NATURA încă la începutul anilor 2000, iar campania de presă și demersurile către responsabili nu au contenit până în 2008, când, prin scrisori oficiale am fost informați că flagelul a fost curmat.
Dar, realitățile din teritoriu arată că practicile ilegale au fost reluate. Dacă acum două decenii încă puțini localnici conștientizau valoarea imensă a bijuteriei naturale Orheiul Vechi și a potențialul turistic, astăzi, cu siguranță, ar trebui să nu aibă mentalitatea barbarilor. Deși zeci de mii de turiști ajung anual la Orheiul Vechi, tocmai pentru a admira frumusețea peisajului, se pare că localnicii sunt total nepăsători. Altfel cum s-ar explica inacțiunile și toleranța pe care o manifestă față de hoții de piatră, pe care-i protejează, ascunzându- i sub motivul „fenomenelor naturale”. Cu regret, și malurile râului Răut sunt împânzite de gunoiști stihiinice, care urâțesc peisajul.
Oare cât va continua nepăsarea și distrugerea tacită a acestui patrimoniu cu valoare națională?

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 368 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova