Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

R. Moldova se aliniază standardelor europene privind informaţia de mediu

Joi, 27 Decembrie 2018 07:28
  • Autor:  Lilia CURCHI

Emisiile și transferurile de poluanți ale agenților economici pot fi verificate on-line

Atât la nivel național, cât și la cel internațional, cetățeanul are dreptul de a cunoaște informațiile de mediu – starea și calitatea tuturor elementelor, factorilor de mediu și măsurile care se iau în domeniu. 


Este o prevedere inclusă în Convenția privind accesul la informație, participarea publicului la deciziile de mediu și accesul la justiție în probleme de mediu, cunoscută sub numele de Convenția de la Aarhus.


Republica Moldova a fost prima țară care a ratificat Convenția de la Aarhus, în aprilie 1999, asumându-și angajamentul de a crea și Registrul emisiilor și transferului de poluanți. Prezentul protocol al Convenției de la Aarhus a fost ratificat prin lege în 2013. Obiectivul Protocolului Registrului Emisiilor și Transferului de Poluanți este promovarea accesului publicului la informaţie prin stabilirea unor registre coerente, integrate ale emisiilor și transferului poluanţilor la scară naţională și facilitarea participării publicului la luarea deciziilor de mediu.


La nivel european, primul raport privind emisiile și transferului de poluanți a fost emis în anul 2009 și a cuprins datele din anul 2007. În prezent, rapoartele țărilor membre UE se actualizează anual și sunt disponibile gratuit pe internet https://prtr.eea.europa.eu, fiind indicate cantitățile anuale de emisii rezultate din derularea operațiunilor normale și a operațiilor accidentale pentru anul precedent de raportare.

 

Începând cu 2018, în Moldova a fost aprobat Regulamentul privind Registrul național al emisiilor și al transferului de poluanți (HG nr. 373 din 24.04.2018). Registrul este conceput sub forma unei baze de date electronice, gratuite, care este accesibilă publicului la adresa https:// retp.gov.md. Registrul conține date cu privire la poluanții emiși sau transferați, dintr-o varietate de surse, care pot avea un efect potențial dăunător asupra mediului. Funcționalitatea registrului,
precum și a sistemului informațional este coordonată de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

 

Svetlana Bolocan, șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul MADRM, spune că prin acest registru, publicului îi este asigurat un acces mai sporit la informaţia de mediu. „Diseminarea acestei informaţii contribuie la o mai bună conștientizare a problemelor de mediu, la un schimb liber de opinii, la participarea efectivă a publicului în procesul de luarea a deciziilor de mediu și, la o îmbunătăţire a calităţii mediului. Registrul național de emisii de poluanți obligă agenții economici să elaboreze rapoarte anuale privind emisiile și transferurile de poluanți, și după validarea lor de către autoritățile competente, datele devin publice”, spune Svetlana Bolocan.


Managerul Oficiului Prevenirea Poluării Mediului, Tatiana Țugui, menționează că registrul național include informații specifice cu privire la emisiile de poluanți în aer, apă, sol și sursele difuze, precum și transferurile de deșeuri și poluanți din apele reziduale. Aceste date sunt raportate de către agenții economici și anumite instituții de stat. Deja pentru anul 2017 rapoartele au putut fi depuse online, accesând retp.gov.md, până 30 noiembrie 2018, cu sprijinul experților de la Oficiul Prevenirea Poluării Mediului. Pentru anul 2018, termenul limită la care agenții economici vor raporta, independent, emisiile și transferulde poluanți este 30 aprilie 2019.


Potrivit Tatianei Țugui, Registrul național conține datele atât în forme agregate, cât și neagregate, astfel încât emisiile și transferurile să poată fi căutate și identificate după diverse categorii. „Suntem deschiși să organizam sesiuni de instruire în cadrul mai multor localități, unde activează agenți economici, pentru a prezenta modalitatea de raportare a datelor privind emisiile și transferurile de poluanți”, a menționat Tatiana Țugui.


Recent, despre modul de funcționare al Registrului național al emisiilor și transferului de poluanți a fost prezentat unui număr de peste 20 de jurnaliști și reprezentanți ai ONGurilor de mediu, în cadrul unui seminar tematic, organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM) și Oficiul Prevenirea  Poluării Mediului. Participanții au apreciatimportanța unor asemenea seminare tematice, inclusiv din perspectiva consolidării capacităților de reflectare și diseminare a informației privind problemele de mediu. 

 

Emisiile și transferul de poluanți reprezintă o temă de interes major pentru public, pentru că acești factori influențează direct sănătatea oamenilor și starea mediului. Pentru noi, jurnaliștii, este o temă cu multe necunoscute”, a remarcat Lucia Tăut, jurnalistă TV și on-line.

 

Experții prezenți la seminarul tematic ne-au prezentat cum putem avea acces la datele emisiilor și transferului de poluanți raportate de agenții economici. Este evident că fără ajutorul specialiștilor în domeniu este greu să abordezi  asemenea subiecte”, a adăugat Alexandru Nistiriuc, Radio Vocea Basarabiei.


Interesul nostru este ca cititorii să aibă acces la informația completă și profesionist abordată și culeasă de la specialiști de primă mărime. Acest seminar tematic despre poluanți este binevenit, deoarece abordează un subiect nu doar puțin mediatizat, dar și deseori eronat reflectat”, a menționat Silvia Ursul, revista NATURA.


Elaborat de către Oficiul Prevenirea Poluării Mediului pe lângă Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Registrul național al emisiilor și al transferului de poluanți este o cerință a Uniunii Europene, prin care obținem acces la informații privind starea mediului, nivelul emisiilor de poluanți în aer, apă, sol și sursele difuze prezente, transferul de deșeuri și poluanți atât la nivel național, cât și în imediata vecinătate a locului de trai al fiecăruia. Astfel, aceste date importante pentru mediu și sănătate pot fi consultate nu doar de către factorii de decizie sau instituțiile publice, dar și de către publicul larg.

 


Articol realizat cu sprijinul proiectului „Consolidarea capacităților pentru dezvoltarea Registrului Național al Emisiilor și Transferului de Poluanți (RETP) și suport în implementarea strategiei SAICM în două țări cu economie în tranziție: Republica Moldova și Republica Macedonia”, finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu prin intermediul Fondului de Trust – Program de Start Rapid SAICM.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 1294 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova