Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

CARAVANA „NATURA”

Joi, 27 Decembrie 2018 07:38
  • Autor:  Lilia CURCHI
Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Orhei Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Orhei

Am străbătut meleagul în lung și în lat, în ultima lună de toamnă a acestui an, pentru a ne întâlni cu bunii și dragii prieteni ai revistei NATURA, în cadrul Caravanei „Centenarul Marii Uniri”.

Inițiată și desfășurată de redacția NATURA, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Caravana a însemnat întâlniri de sufl et, urmate de 15 donații de carte nou-nouță (peste 20 de titluri) și 15 seturi de tablouri fotografi ce (10 imagini în set) cu genericul „Patrimoniul românesc: Centenarul Marii Uniri”, realizate de revista NATURA.


Membrii redacției – Alecu Reniță, Lilia Curchi, Silvia Ursul, Ionel Căpiță, Elena Scobioală, Angela Rusu, Petru Pascaru – au pregătit cu grijă donațiile, de la achiziție de carte și pregătirea seturilor pentru fiecare instituție, selectarea beneficiarilor, la fotografierea, selectarea, designul, tipărirea deosebitelor tablouri fotografice. 

 

șirăuți

Gimnaziul Şirăuţi, Briceni

 

Cu mare bucurie am fost întâmpinați de elevii de la Liceul „Mihai Eminescu” și Gimnaziul ,,Mihai Viteazul”din Strășeni; Liceul „Emil Nicula”, Mereni, Anenii Noi; Gimnaziul Corjova, Criuleni; Gimnaziul Fundurii Vechi, Glodeni; Liceul „Mihai Eminescu”, Edineț; Gimnaziul Suhuluceni, Telenești; Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Orhei; Gimnaziul „Dimitrie Cantemir”, Ciocâlteni; Liceul ,,M. Eminescu”, Hâncești; Liceul „Ion Creangă”, Cimișlia; Liceul „Hyperion”, Gura Galbenei, Cimișlia; Liceul Teoretic „Ion Pelivan”, Răzeni, Ialoveni; Liceul „Ioan Sîrbu”, Mașcăuți, Criuleni; Biblioteca Verde a Mișcării Ecologiste din Moldova. În aceste instituții am adus donațiile de carte românească din diverse domenii – literatură română, istorie, geografie – selectate titlu cu titlu de directorul revistei NATURA, Alecu Reniță.


Câte un set de 10 tablouri fotografice, în care sunt reprezentate valori ale patrimoniului românesc de pe ambele maluri ale Prutului și din Bucovina, vor înfrumuseța holurile de la Liceul Teoretic „Emil Nicula”, Mereni, Anenii Noi; Gimnaziul Corjova, Criuleni; Gimnaziul Fundurii Vechi, Glodeni; Gimnaziul „Grigore Vieru”, Pererita, Briceni; Gimnaziul Șirăuți, Briceni; Liceul „Spiru Haret”, Liceul „Mircea Eliade”, Liceul Prometeu, Liceul „Gheorghe Asachi”, Chișinău; Liceul Piatra, Orhei; Liceul „Nicolae Casso”, Chișcăreni, Sângerei; Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, Zaim, Căușeni; Liceul Teoretic „Alexandru Agapie”, Pepeni, Sângerei; Gimnaziul „Mihai Eminescu”, Baimaclia și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Cantemir.

gura galbenei

Liceul „Hyperion”, Gura Galbenei, Cimişlia


Este o adevărată comoară această donație de carte. Biblioteca gimnaziului este încă destul de săracă, avem cărți în grafia chirilică, iar dacă le scoatem, rămânem cu rafturile goale. Ne-ați adus un cadou prețios, pentru care vă suntem recunoscători”, a menționat Raisa Vechiu, bibliotecara Gimnaziului Suhuluceni.


Liuba Rudei, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru Agapie” din Pepeni, a remarcat utilitatea imaginilor, ca suport didactic pentru lecţiile de limba și literatura română, istorie, geografie, dar și pentru cultura generală a elevilor.

 

De fapt, un evantai de emoţii pozitive am cules de la elevii și profesorii din toate instituţiile vizitate. Am ajuns în multe dintre localităţile menționate pe timp de ceaţă, lapoviţă, ninsoare, dar căldura cu care am fost primiţi ne-a făcut și mai dornici de a intra cu donaţii de carte și tablouri fotografice în cât mai multe instituţii de învăţământ și sperăm să primim în continuare sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

 

 

edinet

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Edineţ

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 1322 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova