Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

SĂRBĂTORI FERICITE!

Joi, 27 Decembrie 2018 08:06
Urătorii de la Bardar. Foto: A. Mardari Urătorii de la Bardar. Foto: A. Mardari

Sărbătorile de iarnă vin cu magia dragostei divine în fi ecare casă, vestind Nașterea Domnului și sosirea unui An Nou.

La 25 decembrie, noi, creștinii ortodocși, celebrăm Nașterea Mântuitorului Iisus, sărbătoare supranumită Crăciunul. Clinchete de zurgălăi și glasuri melodioase de copii ne aduc în prag zestrea nepereche a neamului românesc – colinda -, un măreț spectacol plin de bunătate și omenie. Tradiția spune că se cântă colindele începând cu seara de 25 decembrie, până la Bobotează, fiind urmate de urările specifice sărbătorii de Crăciun și de Anul Nou. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu bucurie, ospătaţi cu mere, nuci, plăcinte și cu băutură.


La Anul Nou cetele de urători pornesc cu Plugușorul, acel vechi scenariu ritualic cu substrat agrar. Nelipsite sunt strigăturile, pocnetele de bici și sunetele de clopoţei. Nu mai vedem, ca în vechime, plugul adevărat, tras de boi, căci acesta a fost înlocuit cu un plug miniatural, mai ușor de purtat sau de buhaiul care imită mugetul boilor. La ferestre, Plugușorul ne bucură cu ritmul vioi, urarea veselă și optimistă.


De la Crăciun până la Anul Nou, tinerii pornesc și cu Capra. Eroul central poartă masca unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: capra în Moldova și Ardeal, cerb în Hunedoara, boriţa (de la bour) în Transilvania de
sud. Masca este însoţită de o ceată zgomotoasă, cu nelipsiţii lăutari ce acompaniază dansul caprei. Capra saltă și se smucește, se rotește și se apleacă, clămpănind ritmic din fălcile de lemn.


Obiceiul Sorcova este, mai cu seamă, bucuria copiilor. Aceștia poartă o crenguţă înmugurită de copac sau o sorcovă confecţionată dintr-un băţ în jurul căruia sunt împletite flori de hârtie colorată. Înclinată de mai multe ori, ritmic, sorcova joacă oarecum rolul unei baghete magice, înzestrate cu capacitatea de a transmite vigoare și tinereţe celor care sunt urați.


De la Crăciun și până la Bobotează copiii umblă cu steaua, un obicei vechi ce se întâlnește la toate popoarele creștine. Acest obicei vrea să amintească de steaua care a vestit nașterea lui Iisus și i-a călăuzit pe cei trei magi. Micul cor al stelarilor, care intră în case în zilele Crăciunului, cântă versuri religioase despre nașterea lui Iisus: „Steaua sus răsare”; „În orașul Vifleem”, „Trei crai de la răsărit”.

 

Feerice sunt tradițiile neamului!

 

Să le păstrăm cu grijă și să le transmitem din generații în generații.


Cu ocazia apropiatelor sărbători, dragi cititori, vă urăm Crăciun Fericit și La Mulți Ani alături de cei dragi, în familia NATURA!

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 1324 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova