Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Pulsul Nistrului

Luni, 21 Ianuarie 2019 09:37
  • Autor:  Lilia CURCHI

În anul care s-a scurs, protecția fluviului Nistru a fost una dintre temele care au preocupat nu doar ecologiștii, dar și simplii cetățeni, uneori și politicienii. Nistrul este sursa principală de alimentare cu apă a populației Republicii Moldova și nu numai, astfel că de soarta acestui curs de apă depinde siguranța fiecăruia dintre noi. 

Pe durata anului 2018, în revista NATURA, am continuat să dăm alarma privind situația Nistrului, care riscă să se transforme într-o mlaștină transfrontalieră dacă Ucraina va extinde hidrocentralele existente pe Nistru. Am prezentat opinia experților, am publicat Apelurile societății civile, am ajuns și la Novodnestrovsk și am văzut câtă apă are, cu adevărat, Nistrul. 

Zilele trecute, la o ședință în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, secretarul de stat pe probleme de mediu, Valentina Țapiș, a specificat faptul că împuterniciții ambelor Guverne sunt în proces de negociere a prevederilor de protecție a mediului la funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean. 

În 2019, prin articolele pe care le vom publica în revista NATURA, vom continua să luăm pulsul Nistrului și să vă ținem la curent privind vectorul schimbărilor.
Revenim, în continuare, în ordine cronologică, la câteva dintre evenimentele anului 2018 care au vizat soluționarea problemelor Nistrului.

În apărarea Nistrului
Reprezentanţii mai multor organizaţii ale societăţii civile au protestat, la Chișinău, la 14 martie 2018, pronunţându-se împotriva barajelor pe Nistru, extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean (de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk) și planurilor Ucrainei de a construi alte 6 hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk. S-a protestat în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău și a Guvernului R. Moldova și s-a scandat „Nu! barajelor pe Nistru”, „Nu! hidrocentralelor pe
Nistru”, pentru a determina autoritățile din Ucraina să renunțe la planurile de construcție a hidrocentralelor pe Nistru. 

În timpul acțiunii de protest, participanții au solicitat Guvernului Republicii Moldova să întreprindă mai multe acțiuni, inclusiv: 

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 259 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova