Abonare Online

:

EDITORIAL

  • SLUGA DIN CAPUL MESEI SLUGA DIN CAPUL MESEI
    Moldovenii au trecut prin multe încercări de îndoctrinare și umilire colectivă. Creduli din fire, nu o singură dată, ei s-au trezit înșelați, scuipați, furați sau călcați în picioare. Lupi în blană de oaie le-au intrat în curte, cerându-le să-i facă…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Luaţi şcoala în braţe

Joi, 25 Iulie 2019 07:18
  • Autor:  Silvia STRĂTILĂ

Într-o discuție televizată, un preot duhovnic, care are în grija sa mai mulți copii, cărora le-a construit și o școală, fiind întrebat ce face când aceștia plâng și trebuie să le șteargă lacrimile, preotul a răspuns: „Îi iau în brațe”.

Cred că la pieptul dascălului simți sau ar trebui să simți căldura de care are nevoie un copil pentru a cunoaște tainele universului. Poate că acest exemplu, ar spune cineva, contravine, în mod sigur, la formarea unui tânăr sensibil în actuala lume aspră, materialistă, dar mai ales afectată de vântul secularizării. Ce ar face astăzi un astfel de tânăr, care știe să se orienteze în spațiu cu ajutorul GPS-ului, dacă, Doamne ferește, corabia ar naufragia pe o insulă pustie, nepopulată, și nu ar mai fi semnale de recepție? Mai sunt Robinsoni Crusoe care, în condițiile neprietenoase ale naturii cu noi, ar deveni întreprinzători ca personajul din romanul lui Daniel Defoe? Nu mă îndoiesc că nu ar fi, că tinerii noștri de azi, crescuți și educați într-un mediu favorabil și deschis către zbor, nu vor putea să înoate împotriva curentului. Sunt sigură că vor putea. Pe mine alt gând mă frământă. Nu câtă râvnă ar pune el în lupta sa pentru viață, dar câtă dragoste ar avea sensul vieții sale pentru care luptă. Oare sensibilitatea, bunul simț, iubirea pentru celălalt sunt impedimente ca să te afirmi în viață, să ajungi un intelectual desăvârșit?


Învățătorul Creangă îmi amintește de intelectualul creștin, nu de succesul în educație sau de performanța în actul educativ. Excepționalul învățător din Iași îi motiva pe elevi să învețe, momindu-i cu o turtă dulce, domnul Trandafir își dojenea discipolii cu o ușoară ironie „măi domnule”. Nu îmi fac iluzii că astăzi pe unii copii evoluați prematur, care țin în mână încă de mici fel de fel de gadgeturi, în loc de o jucărie, ai putea să-i înduioșezi cu o turtă dulce sau cu o poveste, care nu le-a fost spusă la timp. Poate că astăzi domni Trandafiri sunt mai puțini, totuși profesorii buni, dăruiți și responsabili nu au dispărut. Actul profesorului este divin când discipolul înțelege că „dacă dragoste nu am, nimic nu sunt” (I. Cor. 13. 2).


Răsplata de la elevi, cărora le cultivăm dragoste, se întoarce înapoi tot prin dragoste. Într-o emisiune, jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu povestea că două fetițe, aflând despre misiunea sa anevoiasă în nordul extrem al Europei, în insulele Svalbard, s-au gândit că ajutorul infim, pe care ar putea să i-l acorde călătorului, sunt rugăciunea și cumințenia proprie. Atunci când un copil își exprimă sensibilitatea, tindem să mai credem că lumea nu și-a pierdut idealurile.

 

Vreau să cred că dragostea le mișcă înainte pe toate și că acest standard nescris în legea învățământului poate fi scris în inima dascălului. El trebuie să fie terapeutul care vindecă prin iubire, așa cum anunța un medic. Iar când pacientul a întrebat ce să facă dacă tratamentul nu merge, doctorul a zis: „Măriți doza”.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 829 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova