Abonare Online

:

EDITORIAL

Abonare Online

banner

Caută

Meșterul de cuiburi de cocostârc

Joi, 01 August 2019 07:36
  • Autor:  Silvia URSUL
Meșterul de cuiburi de cocostârc Cristina Kifa

În 2017, când Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a lansat Recensământul cuiburilor de cocostârc (prima edițe) am colindat numeroase localități răsfirate mai aproape sau mai departe de traseele naționale pentru a verifica dacă există cuiburi bune de înregistrat pe hartă.

Într-una din zile am ajuns, împreună cu colegul meu Vitalie Ajder de la Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, în satul Hirova, Călărași, unde auzisem că ar fi un cuib. Pentru a vedea cuibul de cocostârc din sat, localnicii ne-au direcționat spre centrul localității. Noi ne așteptam să găsim ceva cocoțat pe un stâlp de beton și nimic din lume nu ne-a pregătit pentru ceea ce am văzut pe o ulicioară îngustă: un „apartament” de lux construit în vârful unui arbore de salcâm, acoperit discret de câteva rămurele pentru răcoare și umbră în zilele toride de vară. Din cuib, cu un aer de aristocrați, ne privea o familie de cocostârci – stăpânii care în vara aceea au adus pe lume 2 pui. Acest cuib a completat lista celor aproximativ 300 de cuiburi de cocostârc la nivel național, înregistrate în 2017.

 

Cuibul de la Hirova

Cuibul de la Hirova, meșterit de Vasile Purcel. Foto: Vitalie Ajder

 

În acest an, cu ocazia noii ediții a Recensământului cuiburilor de cocostârci, am revenit la Hirova. Am găsit cuibul și am început a fotografia și a studia puii prin binoclu. Deodată, din capătul ulicioarei a apărut un localnic ce ducea de ghidon o bicicletă, întrebându-ne ce facem. În secunda doi am aflat că-l avem în față pe autorul, meșterul și proiectantul care a confecționat cuibul și care acum se bucură în fiecare zi de rezultatele muncii sale. „Am urcat eu, cu puterile mele, acolo sus în copac și am făcut cuibul”, a declarat Vasile Purcel. „Vedeam că vreo câțiva cocostârci tot dădeau târcoale pe aici; unul chiar a început a căra niște hripcă pentru a pune bazele viitorului cuib. Însă întâmpinau multe dificultăți, așa că eu am decis să îi ajut. Am cerut voie de la tanti Vera, stăpâna gospodăriei și deci a acestor copaci, să urc sus, iar ea mi-a permis. Eu am pus o scară, am legat-o de copac, am urcat în vârf și am tăiat mai multe crengi care încurcau. Am făcut un fel de platformă, pe care păsările au început a construi ca în palmă. În toate m-a ajutat un sătean pe nume Nicolai Purcel – împreună am dus la capăt acest proiect”.


Cocostârcii nu au venit deodată.. le-a trebuit vreo doi ani.” Din spusele meșterului Vasile Purcel, păsărille au cuibărit pentru prima oară chiar în 2017, exact când noi am început Recensământul. Se întâmpla la puțin timp de la ninsoarea ciudată din aprilie, care i-a provocat domnului Purcel o groază de emoții. Dar iată că opera sa a fost apreciată și valorificată, iar de atunci, în fiecare an, o pereche vine și crește pui în acest cuib ce le-a fost dăruit cu mult drag de acest sătean harnic. Anul acesta cuplul a reușit să crească patru pui.


Cuibul se află într-o stare impecabilă pentru că domnul Purcel are grijă de el în lipsa păsărilor.

 

IMG 1179

Vasile Purcel și familia de cocostârci. Foto: Cristina Kifa


La câteva intersecții distanță, tot într-un arbore de salcâm, se ițește alt cuib, construit tot de meșterul nostru. „Pe acesta l-am făcut mai târziu, și încă nimeni nu a venit să-l ocupe. Însă am observat că părinții celor 4 pui, din primul cuib, vin să stea aici căci nu mai au loc acolo. Probabil că la anul cineva din copiii lor va veni să cuibărească aici”.


Vasile Purcel nu s-a oprit aici. A mai construit unul în altă parte a satului, un pic mai la nord față de celelalte două cuiburi. Acest cuib, al treilea la număr, stă încă pustiu și nefolosit, dar autorul nu se îndoiește nici o secundă că va fi ocupat în viitor. „Mai am de gând să construiesc cuiburi. O să mai fac, minim două, până la vârsta de 60 ani!”. 

 

Exemplul lui Vasile Purcel poate fi preluat de toți cei care vor cocostârci în comunitatea lor, în acest fel tot mai multe păsări sălbatice care străbat atâta distanță vor avea câte un loc de cuibărit sub Soare.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 890 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova