Abonare Online

:

EDITORIAL

  • SLUGA DIN CAPUL MESEI SLUGA DIN CAPUL MESEI
    Moldovenii au trecut prin multe încercări de îndoctrinare și umilire colectivă. Creduli din fire, nu o singură dată, ei s-au trezit înșelați, scuipați, furați sau călcați în picioare. Lupi în blană de oaie le-au intrat în curte, cerându-le să-i facă…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Tabără de educaţie ecologică şi spirituală

Sâmbătă, 10 August 2019 05:46

Peste 20 de copii din localităţile amplasate în arealul Parcului Naţional Orhei au participat la o tabără de educaţie ecologică și sprituală, desfășurată de către Mișcarea Ecologistă din Moldova și Mănăstirea Curchi, în perioada 21-28 iulie 2019. Activitatea a fost realizată cu binecuvântarea PS Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan, Egumen al Mănăstirii Curchi.

La tabără au fost invitaţi copiii premianţi ai concursului de creaţie „Patrimoniul cultural și natural al Rezervaţiei Orheiul Vechi”, desfășurat de Mișcarea Ecologistă din Moldova în primăvara acestui an, precum și copii din satele megieșe traseului turistic forestier Curchi-Donici. Tabăra a fost organizată cu scopul de a inspira copiii să iubească frumosul, să fie creativi și să tindă spre noi înălţimi, să-și cunoască plaiul, să-l apere și să-l promoveze. 

Astfel, participanţii au avut parte de lecţii în aer liber despre natură și discuţii duhovnicești, drumeţii, activităţi de recunoaștere și semnalizare a traseului turistic forestier Curchi-Donici. Pentru a le dezvolta competenţe de cunoaștere și interpretare a naturii, adolescenţii au fost implicaţi în realizarea unei machete a reliefului din Rezervaţia cultural- naturală Orheiul Vechi. La fel, aceștia au avut parte de excursii ghidate la Casa-muzeu „A. Donici”, precum și la Rezervaţia „Plaiul Fagului”, unde au luat exemple de interpretare a patrimoniului natural și cultural. Jocurile și rugul de tabără, au fost de asemenea parte a programului.

Activităţile au fost organizate de Elena Scobioală, coordonatoarea de proiect din partea Mișcării Ecologiste din Moldova, cu sprijinul Centrului de Urbanism, a Agenţiei Moldsilva, a Întreprinderii pentru silvicultură Orhei, a Ocoalelor silvice Teleșeu și Vatici, a Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice. O contribuţie importantă au avut profesorii coordonatori locali din școlile implicate în proiectul „Fortificarea educaţiei ecologice în școli. Competenţe și experienţe de interpretare” din satele Furceni, Susleni și or. Orhei. Un rol deosebit de important în buna desfășurare a activităţilor l-a avut obștea Mănăstirii Curchi, care și-a dedicat timp și eforturi pentru a găzdui tabăra. 

Suntem cu toţii recunoscători și sperăm că o să putem împărtăși colegilor din cunoștinţele pe care le-am acumulat. A fost o oportunitate deosebită, o tabără foarte bine organizată, unde am înţeles cum să preţuim natura”, a spus Marina Guţan, elevă la Liceul I.L. Caragiale din Orhei.

Am trăim o experienţă extrem de  frumoasă”, a exclamat Anișoara Batrâncea, elevă la Liceul Teoretic Holercani.

Ne străduim să-i ajutăm pe cei care participă la aceste tabere să se cunoască mai  bine pe ei înșiși, să descopere tezaurul bisericii ortodoxe, dar și frumuseţea plaiului natal, de care trebuie să fie mândri și pe care trebuie să-l păstreze pentru generaţiile viitoare”, a menţionat pr.arhimandrit Iov de la Mănăstirea Curchi.

Tabăra este parte a proiectului „Fortificarea educaţiei ecologice în școli. Competenţe  și experienţe de interpretarea naturii”, finanţat de US Forest Service și implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 624 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova