Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Fermă de porci cu expertiză ecologică din secolul trecut

Luni, 23 Noiembrie 2015 15:43
  • Autor:  Cristina Straton
Bazin de acumulare a dejecțiilor animaliere, s. Soltănești, Nisporeni. Foto: Natura Bazin de acumulare a dejecțiilor animaliere, s. Soltănești, Nisporeni. Foto: Natura

Autorizația ecologică din secolul trecut și amenzile aplicate pentru poluarea mediului nu încurcă unui complex animalier din Soltănești, Nisporeni, să activeze în continuare. Deschis în 2013, acesta creează probleme de ordin ecologic în localitate, cel puțin așa spun vecinii.

Clădirile în care o fermă sovietică creștea porci a fost procurată în 2010 de Pukoven „o companie tânără cu experiență europeană”, spune site-ul companiei. Tot acolo găsim și afirmația prin care în Soltănești va fi un complex animalier reamenajat în baza unor modele europene. Dar, al doilea an la rând, ferma crește peste patru mii de capete, iar autorizația ecologică în baza căreia activează este, de fapt, din perioada sovietică. Șeful Inspectoratului Ecologic Nisporeni, Gheorghe Căpăstru, ne explică că Pukoven nu are nevoie de o autorizație ecologică nouă, deoarece există cea eliberată în anii 60.

 

Pe de altă parte, Gheorghe Certan, care trăieşte în apropierea complexului, este nemulțumit de activitatea fermei de porci și lansează acuzaţii că ferma ar polua mediul foarte grav. Recunoaște că a fost consultat când se vorbea despre reluarea activității complexului de creștere a porcilor, dar primise asigurări că totul se va face la standarde europene. Realitatea este alta, spune el acum, temându-se de un dezastru ecologic. Bărbatul ne povestește că sute de tone de dejecții ale porcilor sunt evacuate într-un rezervor din perioada sovietică, neizolat, toate deşeurile ajungând, de fapt, în sol şi de acolo în apele freatice. Acum, unul dintre rezervoare este plin, și sunt trase țevi pentru a umple altele două. Gheorghe Certan ne spune că locuiește nu departe de fermă din 2000, este proprietarul unui iaz și a unei Gospodării Țărănești. Şi anterior a sesizat instituţiile ecologice: lucrătorii fermei îngropau porcii morți la suprafața pământului. Atunci, compania a fost amendată și și-a construit o groapă specială pentru animalele moarte. Acum, din cauza mirosului insuportabil și a pericolului ecologic se simte din nou amenințat. Șeful Inspectoratului Nisporeni, Gheorghe Căpăstru confirmă că ferma a fost amendată, cu 6000 de lei, pentru lipsa groapei Beker. O altă amendă încasată a fost pentru gunoiștea neautorizată – tot de 6000 de lei.

 

Recent, Gheorghe Certan a adresat o cerere către Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu. El a cerut verificarea complexului în privința respectării legislației în domeniul protecției mediului înconjurător și impactului activității complexului asupra sănătății și bunăstării umane. De asemenea, interzicerea activității complexului până la darea lui în exploatare conform standardelor naționale și europene și întreprinderea măsurilor necesare în vederea diminuării situației de criză. În cererea trimisă ministrului, d. Certan afirmă că complexul de porcine care aparține companiei Pukoven „cauzează în mod direct prejudicii mediului înconjurător prin: emanarea unui miros îngrozitor, răspândirea deşeurilor pe toată suprafaţa terenului din preajmă, infiltrarea murdăriilor în sol, poluarea apelor de suprafață”.

 

Contactat de revista NATURA, directorul general al companiei, Roman Tiberiu-Eduard, a declarat că: „În cooperare și ținând cont de prescripțiile autorităților competente am construit sisteme de colectare a resturilor animaliere pentru a nu cauza impact mediului”. Totodată acesta a menționat că a angajat companii abilitate pentru efectuarea expertizei și calculul emisiilor poluanților. „În baza acestor expertize organele de resort ale Ministerului Mediului ne-au eliberat Autorizația pentru emisia poluanților în atmosferă de la sursele fixe de poluare”, afirmă directorul general al companiei Pukoven. Totodată Roman Tiberiu-Eduard susține că compania are în plan dezvoltarea zonei din punct de vedere economic și creșterea nivelului de trai al cetățenilor din sat prin crearea de locuri de muncă. Oare „creșterea nivelului de trai al cetățenilor” poate veni în contradicție cu articolul 37 din Constituția Republicii Moldova care garantează fiecărui cetățean dreptul la un mediu înconjurător sănătos? Să recitim împreună acest articol din Constituție: „Fiecare om are dreptul la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţă şi sănătate, precum şi la produse alimentare şi obiecte de uz casnic inofensive”. Sau conducerea Pukoven, „companie tânără cu experiență europeană” consideră că sub pretextul investiţiilor poate sfida prevederile Constituţiei şi dreptul cetăţenilor moldoveni la un mediu înconjurător neprimejdios?

 

Cristina STRATON, revista NATURA, octombrie 2015

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 3769 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova