Abonare Online

:

EDITORIAL

  • MUTANŢII MUTANŢII
    Mutantul e o corcitură hidoasă dintre mancurţi și homo sovieticus, dintre secăturile locale din perioada URSS, care își ascundeau originea, limba, istoria lor naţională, își dădeau odraslele la școlile rusești, vorbeau cu dispreţ despre Moldova și – urmașii lor de astăzi, – lepădături și cozi de topor, care…
    Join club

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonare Online

Campanie NATURA

Nistrul de Jos în mare pericol

Joi, 03 Decembrie 2015 08:12
  • Autor:  Revista NATURA
Fluviul Nistru. Foto: Alecu Reniță Fluviul Nistru. Foto: Alecu Reniță

Stimată redacţie NATURA,

 

Vă rugăm să semnalaţi conducerii R. Moldova şi Ministerului Mediului că Nistrul de Jos se află în mare pericol şi, de la un an la altul, dintr-o apă curgătoare se transformă într-o baltă colmatată şi mlăştinoasă.

Şi nu e vorba de un kilometru sau doi, ci de peste 150 de km. Fără o intervenţie urgentă, în 5-10 ani putem pierde albia naturală a Nistrului de Jos, cam de la Talmaza până la Palanca. Cum e posibil aşa ceva?

În perioada marilor inundaţii din vara anului 2007, când Nistrul ieşise din albia sa şi avea un debit 15-20 de ori mai ridicat decât norma obişnuită, autorităţile de la Chişinău, poate împreună cu cele de la Tiraspol, au decis să deschidă un braţ vechi de al Nistrului de la intrarea spre insula Turunciuc. Decizia de moment a fost una necesară, pentru a diminua impactul inundaţiilor, dar după ce Nistrul a revenit la normal, braţul de la Turunciuc a rămas deschis până astăzi, preluând 70-75 la sută din apa care curgea prin albia naturală. Şi acest abuz sau poate neglijenţă continuă de 8 ani de zile. Toate satele de pe malul drept al Nistrului văd că râul nostru drag se stinge de la un an la altul.  Practic, pe o distanţă de zeci de km apa râului stă nemişcată, ca în iazuri sau lacuri. Şi, evident se înnămoleşte.

Cerem ca Ministerul Mediului să examineze problema apărută după anul 2007 şi să reîntoarcă Nistrul de Jos în albia sa de veacuri, în albia sa naturală care asigură un echilibru ecologic pentru toată regiunea de sud-est a R. Moldova.

Nicolae GHIDIRIM, satul Tudora, raionul Ştefan Vodă

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 5182 ori

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova