Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

EDITORIAL

Restanțe de 15 ani

Joi, 24 Decembrie 2015 09:42
  • Autor:  Alecu Reniță
Foto simbol. @Natura Foto simbol. @Natura

În atenţia dlui Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului

Stimate Domnule Ministru,

Spațiile verzi din republică au intrat în vizorul grupurilor de interese obscure încă din anul 1994,

când la putere au venit agrocomuniştii şi au declanşat procesele abuzive de privatizare a patrimoniului de interes public. Înstrăinarea a zeci şi sute de hectare de spaţii verzi în favoarea unor indivizi şi firme fantomă au pus în pericol de degradare sau dispariţie a parcurilor, grădinilor publice şi a scuarurilor din oraşele şi satele R. Moldova. Pentru a curma înstrăinarea terenurilor şi a întregului lanț de abuzuri în gestionarea zonelor verzi, în anul 1999 Parlamentul a adoptat Legea nr. 591 cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale. Din păcate, o lege foarte necesară şi bună pentru R. Moldova nu a fost pusă în aplicare de autorităţile publice nici după 16 ani (!) de la intrarea ei în vigoare, fapt care a permis, de-a lungul anilor, grupurilor corupte din primării şi din diferite instituţii ale statului să înstrăineze abuziv, contracost, suprafeţe considerabile din spaţiile verzi ale R. Moldova (doar capitala a pierdut peste o mie (!) de ha).

Fenomenul de transformare a parcurilor şi scuarurilor în construcţii sau zone de interes de afaceri vine în contradicție flagrantă cu art. 6 din Legea menționată, care specifică la alineatul (1) faptul că „Spaţiile verzi folosite în interes public constituie obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi nu pot fi privatizate sau arendate”. Prevederile cele mai importante ale legii le găsim în art. 9 litera g): Autoritatea Centrală de Mediu „ține Registrul național al spațiilor verzi” și respectiv autoritățile publice locale „țin registrul local al spațiilor verzi” (art. 10, lit. n)); registre care aveau menirea să stabilească şi să garanteze suprafeţele, hotarele şi integritatea spaţiilor verzi. O altă reglementare neglijată a legii o găsim în art. 41: „Guvernul, în termen de 6 luni [de la publicarea legii] va asigura elaborarea actelor normative care reglementează aplicarea prezentei legi”. Cu regret, reamintim acum, la finele anului 2015, că Registre ale spațiilor verzi, ca instrumente de bază în asigurarea integrității parcurilor, scuarurilor și tuturor spațiilor verzi, nici după 16 ani nu au fost finalizate și înregistrate la Cadastrul de Stat, astfel făcând posibile actele de corupție în înstrăinarea terenurilor din spațiile verzi.

Pentru a curma fărădelegile, abuzurile şi focarele de corupţie din domeniul gestionării spaţiilor verzi din republică, Mișcarea Ecologistă din Moldova solicită respectuos şi insistent conducerii Ministerului Mediului punerea în aplicare a tuturor prevederilor Legii nr. 591/1999, şi în primul rând, finalizarea Registrelor naţional şi locale ale spaţiilor verzi şi punerea lor la evidenţa cadastrală.

 

 

Cu respect,

Alecu RENIȚĂ,

Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 11490 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova