Abonare Online

:

EDITORIAL

  • PRIMUL PARLAMENT PRIMUL PARLAMENT
    Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite. Peste harta imensă a imperiului sovietic, înroșită de sânge nevinovat, cernea o ploiță timidă de împrospătare. Stropi rari de apă vie îndrăzneau să lovească în sârma ghimpată întinsă de la Prut până la Sahalin.…
    Read more... Join club

Abonare Online

banner

Caută

Apel de granturi:„Managementul durabil al terenurilor”

Vineri, 08 Aprilie 2016 09:21
  • Autor:  natura.md
Foto: Alecu Reniţă Foto: Alecu Reniţă

Proiectul Bancii Mondiale Agricultura Competitiva în Moldova” (MAC-P), de comun cu Ministerul Mediului, a lansat cel de-al 4-lea apel de granturi al Programului de granturi post – investiționale MANAGEMENTUL DURABIL AL TERENURILOR”.

Apelul de granturi este deschis pentru producatorii agricoli din întreaga republica, cu excepția celor din municipiile Chișinau și Balți, care aplica practici de management durabil al terenurilor, asigurând mentinerea sanatatii si productivitatii solului. Finantarea masurilor de management agricol sustenabil se refera si la compensarea cheltuielilor pentru procurarea de echipamente și utilaje agricole performante menite sa asigure exploatarea rationala a terenurilor.

Conform prevederilor Programului, îsi vor putea rambursa investitia fermierii care, începând cu 1 noiembrie 2015, au procurat utilaje/mașini agricole noi, anul producerii carora începe cu 2014 si au aplicat, dupa data de 1 noiembrie 2015, practici de management durabil al terenurilor, precum tehnologii No-till și Strip-till, fâșii vegetative de filtrare, cultivare pe contur, management integrat al daunatorilor, perdele forestiere de protecție, masuri agro-forestiere, masuri hidrotehnice, sisteme de captare a apei de ploaie ș.a. Granturile oferite prin intermediul programului vor constitui 50% din investiția totala, dar nu mai mult de 20 000 dolari SUA per aplicant.

Pâna în prezent, în cadrul celor trei apeluri de granturi organizate, 111 fermieri au primit suport financiar nerambursabil în valoare totala de 19, 5 milioane lei, fiind compensate, în acest fel, jumatate din investitiile facute pentru achizitia a 147 unitați de tehnica și utilaje agricole procurate în 2013-2014 (37 semanatori, 32 tocatoare și cositori, 30 stropitori, 13 combinatoare). Totodata, 3 beneficiari au primit granturi pentru implementarea masurilor și practicilor de management durabil al terenurilor și anume: 2 iazuri de captare a apei pluviale și înierbarea cu lucrarea solului numai în jurul pomilor în livezi.

Dosarele de aplicare pot fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plați pentru Agricultura (AIPA) pâna pe 30 iunie 2016. Pentru informații suplimentare accesați  www.aipa.gov.mdsau  www.capmu.md

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 11454 ori

Tranzactii

Recomandat

MEM Sigla

 

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Galerie Foto

Galerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_fotoGalerie_foto

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova