Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Facebook

Caută

Toamna aceasta a fost generoasă cu noi. Am avut atât de multe zile inundate de lumină caldă și culori blânde, încât e greu de crezut că acest anotimp a venit pe capul nostru să pregătească tranziția spre iarna cea gri. Într-una din frumoasele zile, am vizitat bătrânul Nistru pe un sector unde nu am fost niciodată. Am decis să explorez ținutul dintre Japca și Poiana, și nu oricum, dar pe caiac, în compania altor prieteni care-și doreau să admire natura în prag de toamnă. Întregul echipament ne-a fost pus la dispoziție de Kayakingtours. md, iar Alex Guţaga ne-a ghidat iscusit pe acest traseu.

Moldovenii au trecut prin multe încercări de îndoctrinare și umilire colectivă. Creduli din fire, nu o singură dată, ei s-au trezit înșelați, scuipați, furați sau călcați în picioare. Lupi în blană de oaie le-au intrat în curte, cerându-le să-i facă stăpâni la stână. Și i-au făcut, rămânând fără de turme. Derbedei cu zâmbetul pe față i-au îndemnat să le dea pământul privat în arendă, că o să-i umple de bogății. Și l-au dat, fără să primească un pumn de grăunțe. „Salvatori” cu steluțe în frunte, îmbrăcați înhaine roșii, roz sau albastre, le-au trecut pragul, promițând că le aduc raiul în Moldova, dacă îi votează primari, consilieri și deputați. Și i-au votat, trezindu-se cu iadul la poartă.

Interviul lunii cu doamna Liliana NICOLAESCU-ONOFREI, Ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării

La Pohrebea, la 38 km distanță de Chișinău, pe celălalt mal al Nistrului, își duce zilele o adevărată bijuterie istorică, veche de un secol și năpădită de paragină. E vorba de biserica „Sf. Alexei”, pe care am descoperit-o întâmplător, la sugestia unor prieteni care s-au aventurat pe acolo și au rămas impresionați de frumusețea lăcașului.

Școala, educația și familia reprezintă oglinda societății.

Când într-o comunitate sau alta, lucrurile merg prost, iar oamenii se frământă și pierd încrederea în viitor, nu e nevoie să arunci bani pe experți de la Sorbona sau Harvard ca să vină să stabilească diagnosticul corect. E suficient să treci pragul instituțiilor de învățământ, să deschizi ochii și să vezi chipul elevilor, să le asculți discuțiile ocazionale, să intri în vorbă cu ei și o să înțelegi cum va arăta societatea de mâine și de poimâine. Dacă te mai frământă unele neclarități, atunci acceptă să fii oaspete la două-trei familii tinere și o să ai în față copiii lor și cei șapte ani de-acasă, laboratorul tainic în care educația odraslelor e prezentă sau e prigonită.

A mai trecut un an. Încă un an pentru independenţa Republicii Moldova.

Migraţia grupelor de populaţii indo-europene spre Peninsula Apenină a avut loc în perioada 3500-2400 î.Hr., adică în urmă cu 5000 de ani. 

Nicolae Bulat s-a născut la 10 februarie 1952, în satul Cureșniţa, raionul Soroca. Este profesor, muzeograf, istoric și scriitor, deţinător al mai multor distincţii, printre care și cavaler al Ordinului „Steaua României”. De mai mulţi ani, lucrează ca director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.

Peste 20 de copii din localităţile amplasate în arealul Parcului Naţional Orhei au participat la o tabără de educaţie ecologică și sprituală, desfășurată de către Mișcarea Ecologistă din Moldova și Mănăstirea Curchi, în perioada 21-28 iulie 2019. Activitatea a fost realizată cu binecuvântarea PS Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan, Egumen al Mănăstirii Curchi.

Suntem restanţieri la capitolul protecţiei aerului. Zilnic ne umplem plămânii cu gazele toxice emanate de transportul învechit. Ne îmbolnăvim și murim din cauza aerului poluat. Bronșite acute și cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, alergii, cancere pulmonare și ale căilor respiratorii și afecţiuni ale aparatului reproductiv – sunt doar câteva dintre consecinţele aerului poluat.

Moldova este frumoasă când te abaţi de la șosea 

Page 1 of 21

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova