Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

Andrei Tihon și lemnul care cântă

Miercuri, 24 Junie 2015 16:01
  • Autor:  Elena Scobioala
Meşterul popular, Andrei Tihon Meşterul popular, Andrei Tihon

Buciumul, instrumentul muzical cu care, altădată, pe vremea dacilor, se transmiteau semnalele de luptă, de adunare, de sărbătoare, este astăzi la mare căutare pentru a crea atmosferă la  diverse festivități, reînviind vechile tradiții.

Făcut din lemn de tei, reprezintă un tub sonor lung, deschis la ambele capete, construit din două doage sau dintr-o creangă lungă despicată în două şi golită la mijloc. Doagele sunt legate prin inele de lemn confecţionate la strung, creând astfel produsul final. 

„Sara pe deal, buciumul sună cu jale”, spune poetul… Cu jale sună și buciumele confecționate de Andrei Tihon, meșter popular de la Neculăieuca, Orhei, a cărui îndeletnicire de suflet este prelucrarea artistică a lemnului. Andrei Tihon este și unicul meșter popular din Moldova care practică arta de a ciopli în lemn buciume – o artă pe care foarte puțini o pot învăța. Aici nu este suficientă doar îndemânarea mâinilor și cunoașterea tehnicii. Meșterul trebuie să simtă vibrația lemnului, dar și sufletul neamului nostru, căci buciumul nu este un simplu instrument muzical, este unul din simbolurile strămoșești, este moștenirea noastră culturală.

Cu o energie deosebită, Andrei Tihon confecționează, nu doar buciume, ci și alte adevărate opere de artă sculptate în lemn: fructe (mere, pere, struguri, piersici), figurine, basoreliefuri care încântă privirile iubitorilor de frumos. Obiectele realizate de meșterul iscusit au o formă perfectă și chiar arome. Prin meşterul popular de la Neculăieuca, lemnul are o doua viață.

Participant activ, premiant și laureat al mai multor expoziții, Andrei Tihon petrece ore în șir în atelierul său de lucru pentru a aduce la desăvârșire opera sa. În același timp, primește cu drag vizitatorii ce-i pășesc pragul pentru a le împărtăși iscusința de a reînvia lemnul și pentru a le arăta prin bucium, dar și prin celelalte obiecte confecționate cu mare atenție, o parte din istoria noastră.

Istoricul localităților, spiritualitatea lăcașelor sfinte și iscusința meșterilor populari sunt cartea de vizită care fac din Moldova o țară ce merită a fi admirată de turiștii din întreaga lume. Iar în ținutul Orheiului – locul unde trecutul se împletește cu prezentul, acest lucru este evident.  

Carte de vizită:

Andrei Tihon, meşter popular

Neculăieuca, Orhei,

tel.: 023560135, mob. 069442258

Alte obiective demne de vizitat în ținutul Orheiului:

Complexul muzeal-arheologic „Orheiul Vechi” – cu biserici în piatră, cetăți geto-dace și medievale, băi tătărăști, un izvor al frumuseții…;  

Fabrici cu vinuri delicioase, sate cu oameni gospodari și arhitectură tradițională bine conservată;

O salbă de mănăstiri ce atrag credincioși și vizitatori deopotrivă: Mănăstirea Curchi, Mănăstirea Tabăra și Mănăstirea Hirova;

Primul parc național din țară -  Parcul Național Orhei - o zonă cu un relief unic în Europa, care, este dovadă a faptului că dispunem de un potențial natural deosebit;

Meșteri populari care fac minuni din lemn, piatră, metal sau pănuși…

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 3863 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova