Abonare Online

Abonare Online

banner

Caută

POPULISMUL

Marți, 04 Aprilie 2017 08:35
  • Autor:  Alecu Reniță

     Numele adevărat al populismului este înșelăciunea sau minciuna fardată. Populismul nu are nimic comun cu binele public sau cu îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor. Dimpotrivă!

Oriunde se strecoară populismul, mai devreme sau mai târziu, se produce o degradare masivă a vieții sociale și o prăbușire a domeniilor în care a penetrat. Populismul este o mască zâmbitoare pusă pe o față hâdă, încărcată de ură și de dispreț față de populațiile credule. Politica reprezintă incubatorul din care apar specimenele cele mai periculoase pentru o societate: populiștii.  Țările care s-au lăsat înghițite de promisiunile goale ale demagogilor populiști și le-au încredințat conducerea, au avut un sfârșit trist, fie că popoarele lor au fost nenorocite, fie că au ajuns chiar să dispară de pe harta lumii. Ține de maturitatea politică a cetățenilor și a statelor să oprească la timp epidemia populismului. Altfel, molima scăpată de sub control poate distruge orice societate democratică și aduce în loc sărăcia, fărădelegea și dictatura nulităților, a iresponsabililor bolnavi de putere.
     Este foarte important să înțelegem ambianța socială în care apar indivizii populiști susținuți de mulțimile oarbe, să cunoaștem în profunzime categoriile de cetățeni cele mai expuse și vulnerabile la manipulare și înșelăciune. La fel de important este să identificăm cu mult înainte antidotul împotriva epidemiei și să asigurăm măsurile de prevenire și de carantină. În caz contrar, valul populismului, ieșit din maluri, capătă dimensiuni uriașe și distruge totul în calea sa. Exemple avem cu duiumul, dar e suficient să amintim de cele două fațete ale răului total, care au înspăimântat lumea în secolul XX – fascismul și comunismul, ambele ieșite din gușa fariseilor populiști (Hitler, Stalin, Mussolini ș.a.). Răul generat de aceștia a fost oprit de umanitate cu prețul a peste o sută de milioane de vieți omenești și cu suferințele incredibile a zeci de popoare schilodite de urgiile experimentelor oribile ale unor descreierați ajunși la putere. E necesar ca alegătorii de pretutindeni să înțeleagă, înainte de vot, că populismul e anticamera accesului la guvernare pentru smintiții ahtiați de putere.
     Statul R. Moldova și societatea moldovenească nu au nici un fel de imunitate la populismul practicat cu nerușinare și iresponsabilitate de milionarii socialiști, comuniști, sau democrați din „sereleurile” politice. Timp de un sfert de veac, mulţimile „însetate de dreptate”, ca şi parlamentul, când au avut dreptul să-şi aleagă preşedintele, au adus în fruntea statului moldovenesc populişti ca Lucinschi, Voronin şi Dodon, care au buimăcit alegătorii cu promisiuni goale de la salam de 2 lei kilogramul până la transferarea „raiului” şi cazacilor din Rusia şi Transnistria în dreapta Nistrului. Ce probleme ale cetăţenilor a soluţionat acest trio populist, care a preluat conducerea statului prin demagogie şi minciună? Nici una! Ei au adus sărăcia cumplită în casele moldovenilor, i-au fugărit pe tineri prin ţări străine şi au ruinat republica. Iar acum, milionarii Lucinschi, Voronin şi Dodon plâng de mila pribegilor. Dragi moldoveni, mai priviți în jur, câţi alţi mititei şi valeţi, la nivel de primărie, raion sau parlament, vă jelesc şi se usucă de dorul votului dumneavoastră, înşirându-vă gogoaşe, una mai lipicioasă decât alta. Nu-i aşa, că o jumătate din alegători îi cred?
     O să mă întrebaţi, de ce trag clopotele înainte să se aprindă casa? Acum încă nu se văd flăcările, însă R. Moldova, de la agrarieni încoace, arde încet, dar sigur. Campania prezidenţială din anul trecut, care va continua neîntrerupt până în decembrie 2018 pe banii cetăţenilor alocaţi preşedinţiei, a demonstrat cum pot fi utilizate necazurile populaţiei, furtul miliardului şi protestele sincere ale sutelor de mii de oameni, pentru a ocupa „legal” o instituţie de bază şi a deveni şeful statului moldovenesc. Asistenţii străini,  care au experimentat scenarii electorale şi au asigurat cu logistică şi bani campania lui Igor Dodon, au rămas uimiţi cu câtă uşurinţă o jumătate din populaţia R. Moldova se lasă înşelată de prostiile evidente şi înghite minciunile gogonate de la refugiaţii sirieni, până la aberaţiile „pravoslavnicului” Marchel ot Bălţi şi la fantoma jandarmului român. Nici în Rusia lor, unde e dictatură şi unde serviciile îţi spun în ce să crezi și pe cine să votezi, asemenea anomalii nu se aruncă pe piaţă şi nu intră în mintea alegătorilor turmentaţi. Tot ce a însemnat campania prezidenţială, e o dovadă că după ce partidele de la guvernare au pierdut încrederea cetățenilor, miza cea mare pentru a salva sistemul oligarhic din R.Moldova şi a prelua la parlamentare întreaga putere, va fi pusă pe un partid-marionetă în ascensiune, pe partidul socialiştilor, a cărui activitate şi program se bazează în exclusivitate pe populism şi pe înşelarea alegătorilor. Jocul de-a opoziţia a lui Dodon a fost o năpârlire de sezon, menită să atragă nemulțumirile maselor protestatare și simpatiile alegătorilor decepţionaţi de guvernare, să permită sistemului oligarhic să se transfere în linişte în cuibarul socialiştilor. Dacă nu înțelegem manevrele de ultimă oră de pe scena politică și nu le contracarăm, atunci următoarea guvernare (2019-2023) va fi tot o dictatură a oligarhilor, chiar dacă de ochii lumii se va numi socialistă. Dodon, contracost, şi-a îndeplinit misiunea faţă de oligarhii de la Chişinău, dar nu şi faţă de cei de la Kremlin. Deocamdată, miliardarii moldoveni i-au dăruit preşedinţia. La alegerile parlamentare el așteaptă să-i cadă la picioare întreaga R. Moldova, pentru a o putea dărui Moscovei, adică pentru a aduce bandiții de la Tiraspol la Chișinău și a-i înfrăți la conducere. Doar astfel, sistemul mafiot și oligarhic își poate fortifica pozițiile pentru a guverna neîntrerupt colonia Kremlinului.
     Trebuie să smulgem masca populistă de pe marionetele socialiste, care atrag mulțimile manipulate. E nevoie să dejucăm din timp aranjamentele dintre președintele Igor Dodon și sistemul oligarhic, care își văd salvarea la viitoarele alegeri parlamentare sub flamura roșie a partidului socialiștilor sau pe o platformă hibridă socialist-democrată. Miliardarii și oligarhii de la guvernare, care au jefuit neîntrerupt R.Moldova de la 2001 încoace, și-au mutat bagajele și strategiile la socialiști. Ei așteaptă votul poporului în 2018 ca să poată guverna mai departe și să păstreze intact sistemul corupt. Îi ajutăm pe oligarho-socialiști sau, din timp, le rupem masca populistă ca să vadă alegătorii ce monstru vor să susțină?

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 8616 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova