Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

„CENUȘĂREASA”

Luni, 19 Junie 2017 07:40

Articol apărut în luna iunie 2017, numărul 06 (304) al Revistei „NATURA”

 

Povestea e cunoscută: o fetiţă minunată poreclită Cenușăreasa e chinuită de mama vitregă, pusă la muncile cele mai grele din casă și, drept răsplată, ţinută flămândă și impusă să doarmă noaptea pe vatra cu cenușă. Cam de șapte decenii, societatea moldovenească se comportă mult mai rău decât mama vitregă din poveste faţă de tot ceea ce înseamnă natura Moldovei.

Încă din anii ”50-60 ai secolului trecut, populaţia sovietizată dintre Nistru și Prut a început ofensiva sinucigașă împotriva mediului înconjurător, distrugând pentru totdeauna, în mod barbar, zeci și sute de bijuterii ale naturii, ștergând de pe harta Moldovei mii de ecosisteme naturale, care reprezentau suflarea vie și echilibrul ecologic al acestui pământ deosebit de roditor și de bogat. Pierderile suportate sunt uriașe: ele nu pot fi contabilizate chiar dacă se ridică la sute de miliarde de dolari. Cele mai fertile soluri din Europa au rămas fără jumătate din aurul natural numit humus, cei mai frumoși codri au ajuns să fie măcelăriţi și aruncaţi pe foc, cele mai curate ape au devenit moarte și poartă în ele otravă, nu viaţă. Uitaţi-vă la Cartea Roșie – acolo e cimitirul speciilor de floră și faună asasinate de cetăţenii Moldovei. Doar în 60-70 de ani, am ucis peste 400 de specii... Cine și ce suntem noi? Admitem că pe timpuri nu prea cunoșteam ce înseamnă să îndiguiești râurile, să torni chimicale în soluri și să mănânci produse alimentare intoxicate cu nitraţi sau cu metale grele. Acum, în era tehnologiilor informaţionale și a internetului, ce lucruri nu cunoaștem? Nu știm cum să ne comportăm în natură, nu știm cum să nu dăunăm mediului înconjurător? Nu este adevărat: avem acces la orice informaţie de mediu. Iar ignoranţa, ca și incultura ecologică ar trebui să intre în categoria daunelor grave sau crimelor aduse naturii și amendate cu sute și mii de euro. Scriu rândurile de mai sus de ziua mediului, întrebându-mă dacă în vara anului 2017, mai există instituţii și demnitari de stat în R.Moldova, care nu înţeleg că fără protecţia și conservarea ecosistemelor naturale orice program de dezvoltare economică și socială este dăunător și sortit falimentului? Din păcate, neglijenţa și nepăsarea faţă de mediul înconjurător mai rămân o dominantă rușinoasă a societăţii moldovenești, a majorităţii absolute a cetăţenilor, indiferent dacă sunt muritori de rând, funcţionari publici sau înalţi demnitari de stat. Drept argument la cele afirmate servește varianta recentă de reformare a Guvernului, reformă pe care o consider necesară, dar nu cu orice preţ. La ce mă refer?

În primul rând, la Ministerul Mediului, creat cu atâta greu, în urma unor dezbateri îndelungate în Parlament, în anul 1998. Comasarea, reorganizarea sau înglobarea mecanică a Autorităţii Centrale de Mediu într-o formulă generală și confuză de domenii incompatibile va deschide drumul spre exploatarea nestingherită, barbară a resurselor naturale și degradarea masivă a ecosistemelor care încă mai respiră. Modele instituţionale aduse din unele ţări civilizate nu funcţionează în R.Moldova, fiindcă societatea și autorităţile nu au nici un respect elementar pentru mediul înconjurător, iar justiţia este nepăsătoare sau ostilă legislaţiei ecologice. Nu avem nici un studiu de caz în R.Moldova, când o comunitate câștigă în instanţe, în faţa unui agent economic agre- siv, dreptul la un mediu sănătos, garantat de art. 37 din Constituţie. Apoi, se încalcă un principiu de bază atunci când una și aceeași instituţie de stat face politicile, exploatează, controlează și protejează resursele naturale. Nu poţi pune lupul stăpân pe stână, oricâte drepturi le-ai da oilor. Cel care face bani din exploatarea resurselor naturale nu poate fi împreună cu cel care le protejează și le controlează. Dacă îi aduni împreună, distrugerea naturii va deveni o normă, care, inevitabil, va duce la subminarea fundamentelor securităţii ecologice a R.Moldova.

Trebuie să recunosc că pe termen scurt argumentele unor experţi par rezonabile atunci când invocă ineficienţa activităţii și incapacitatea Ministerului Mediului de a stopa fărădelegile ecologice și degradarea ecosistemelor. Însă nu poţi arunca și copilul din scăldătoare, împreună cu apa. Da, sunt de acord și voi susţine o reformă radicală în interiorul domeniului și a Autorităţii Centrale de Mediu. Cu excepţia ministrului, care e numit pe criterii politice, în domeniu urmează să fie aduși prin concurs cei mai buni profesioniști din republică și de peste hotare, care să modernizeze și să europenizeze Ministerul Mediului. Nu avem nici un drept să slăbim sau, și mai grav, să lăsăm R.Moldova fără un instrument legal de descurajare a abuzurilor împotriva naturii și de ocrotire a resurselor naturale și a mediului înconjurător. În viziunea ecologiștilor, în viitoarea structură a Guvernului, în interesul ţării și a prestigiului ei, se cere să instituim separat Ministerul Mediului, Resurselor Naturale și Dezvoltării Durabile. Ar fi un semn clar că nu suntem un stat înapoiat, din perioada comunistă, care nu înţelege rostul protecţiei mediului înconjurător și lovește barbar în propria existenţă. 

Când e vorba de natură, nu te aventurezi să economisești câteva mii de lei și să pierzi miliarde. Nu este o noutate că guvernele derulate de la Independenţă încoace au tratat ecologia ca pe un copil din flori și au acceptat cu scârţ o instituţie de stat responsabilă de protecţia mediului doar la recomandările insistente ale organismelor internaţionale. În fond, fără o presiune din exterior, fără banii Băncii Mondiale, a Fondului Global de Mediu și a Uniunii Europene pentru proiecte ecologice, Ministerul nici nu ar fi apărut și nici nu ar fi existat timp de 19 ani. La fel, nu e o noutate că vin vremuri grele, dacă nu fatale, pentru ţările nepregătite în faţa devastatoarelor schimbări climatice. Cum va supravieţui populaţia R.Moldova în condiţiile deșertificării, a arșiţelor îndelun- gate, a lipsei de apă, a degradării Nistrului? Ce instituţie va elabora politici și scenarii de adaptare la costisitoarele schimbări climatice care se apropie vertiginos?

Încerc să cred, a câta oară, că factorii de decizie de la Chișinău vor face un efort să descopere că dincolo de o populaţie chinuită se află o natură și mai chinuită. Că spre deosebire de oameni, care își i-au traista și fug în alte ţări, Natura Moldovei nu are unde fugi. Chiar dacă ea ne dă viaţă, ne hrănește, ne găzduiește și ne primește în pământul ei pentru vecie – noi continuăm să ne batem joc de ea. Încă refuz să cred că ar fi apărut conducători și deputaţi care nu își respectă părinţii și ridică mâna să lovească în NATURA-MAMĂ.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 34856 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova