Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

DESCOPERĂ MOLDOVA

Luni, 17 Iulie 2017 06:35
  • Autor:  Alecu RENIȚĂ

Articol apărut în luna iulie 2017, numărul 07 (305) al Revistei „NATURA”

 

E vară, e luna lui cuptor, e anotimpul concediilor, vacanţelor și călătoriilor. Lanurile de grâne poleite în aur se mișcă în valuri; câmpurile ondulate, acoperite de floarea-soarelui, se deschid în faţa ochilor ca o binecuvântare; pâlcurile de cicoare albastră, împrăștiate pe ogoare și în apropiere de drumuri, coboară azuriul de pe bolta cerească pe pământ; verdele fremătând al codrilor seculari ne aduc imagini voievodale de zimbri căutători de steme; casele din sate zugrăvite în culoarea cerului sau a frunzelor din baladă ne așteaptă cu dor, -- toate aceste stampe adunate împreună formează icoana Moldovei noastre dragi. 

E vară, e luna lui cuptor. Sute și mii de moldoveni i-au cu asalt ţările străine, se înghesuie pe litoralul mărilor din Turcia, Ucraina, Grecia, Bulgaria sau Italia. O caravană lungă, răsfirată pe zeci de drumuri, scoate zilnic din Moldova grupuri
numeroase de oameni, care își caută, timp de 10-15 zile, sănătatea, bucuria și odihna pe alte meleaguri. E frumos, e bine, e un semn încurajator că tot mai mulţi moldoveni, beneficiind de pașapoarte românești și de dreptul la circulaţie liberă în Europa, vizitează diferite ţări și se odihnesc pe plajele mărilor Adriatică, Egee, Mediterană sau Neagră. Este important că o parte din ei, în timpul odihnei, nu pierd ocazia să vadă în ţara-gazdă locurile pitorești, monumentele naturale și culturale, siturile reprezentative protejate de UNESCO, să facă analogii sau comparaţii cu Moldova natală. Indiscutabil, nu puţini moldoveni se reîntorc acasă de la odihnă cu orizonturi mai largi și gânduri mai clare decât înainte de a vedea o ţară europeană. Însă, problema e alta: câte cunoștinţe despre meleagul lor poartă moldovenii cu ei în vacanţele și călătoriile lor pe alte meridiane, cu ce se pot ei mândri în discuţiile sau întâlnirile lor cu oamenii din alte ţări? În ce măsură, fiecare cetăţean moldovean, indiferent de etnie sau studii, conștientizează că el, în ochii străinilor, reprezintă o carte de vizită a R.Moldova, că cei de peste hotare ne văd și ne judecă prin felul lui de a fi și a vorbi despre noi, despre istoria și cultura noastră?
În luna mai, împreună cu jurnalista Lilia Curchi, am avut o întâlnire de serviciu cu conducerea unei foarte importante instituţii de stat, care ne-a mai împovărat cu încă o taxă pentru revista „NATURA”. Nu pofta de a mai lua un ban m-a speriat, ci mărturisirea conducătorului că domnia sa, care administrează un domeniu strategic, nu cunoaște locurile reprezentative din R.Moldova și, fiind prea ocupat, încă nu a reușit să vadă măcar rezervaţia „Orheiul Vechi” din apropierea Chișinăului. Un alt caz: în luna iunie am trecut pe la o biserică din raionul Florești și l-am rugat pe preot să-mi spună când și cine a ctitorit biserica în curtea căreia se află cavoul părinţilor unei mari personalităţi basarabene și, dânsul, stânjenit, a strâns din umeri că nu știe. Am invocat ultimele două cazuri, deși în fiecare an mă ciocnesc cu zeci de situaţii neplăcute. Ei, iată, mă văd obligat a câta oară, să scriu că mulţi moldoveni, indiferent de statutul lor social, nu își cunosc baștina, istoria, cultura, republica, Ţara… 

Când e vorba despre cultura generală a omului și cunoștinţele sale individuale  e ridicol să dăm vina numai pe instituţiile statului sau pe învăţători. Ar fi de prisos să căutăm vinovaţii în altă parte sau să ne supărăm pe oglindă. Lipsa de interes și indiferenţa faţă de carte, faţă de cultura și cunoștinţele individuale nu au dispărut din societatea moldovenească în era informaţională, ci dimpotrivă, s-au accentuat în secolul XXI. Ignoranţa crasă, bădărănia, obrăznicia, prostia agresivă încă sunt foarte prezente în spaţiul public și domină  grupuri întregi de cetăţeni. Pentru o familie tânără este deosebit de important ca această moștenire sovietică și atitudine sfidătoare faţă de valorile umane să nu treacă spre copii, să nu-i viruseze din fașă, să nu-i transforme de mici în brute, în indivizi complexaţi, iresponsabili, încărcaţi de ură faţă de confraţii lor, faţă de limba maternă, faţă de pământul natal, istoria naţională și neamul din care se trag. E un mare păcat să-i răpești copilului bucuria descoperirilor proprii, să nu-l ajuţi să se întâlnească cu eroii și eroinele din povești, să nu-l deprinzi să respecte munca și oamenii, să nu-i deschizi drumul spre carte, să nu-i arăţi frumuseţile pământului unde a văzut lumina zilei…E înfiorător să constaţi câţi lei investesc părinţii în petreceri deșarte, în evenimente trecătoare sau în  lucruri de nimic și cum se lamentează că nu le ajung bani pentru educaţia copiilor. Ca o replică la ignoranţa cetăţenilor, dar, în primul rând, ca o mână de ajutor pentru cei tineri, de peste un sfert de veac promovăm neîntrerupt tot ce are mai reprezentativ și valoros R.Moldova. Ar fi nedrept să ne plângem că nu există deloc materiale sau informaţii despre locurile pitorești, despre valorile patrimoniului natural și cultural de pe pământul Basarabiei. Deschideţi colecţia revistei „NATURA” și o să le descoperiţi din belșug.
E vară, e luna lui cuptor, e anotimpul concediilor, vacanţelor și călătoriilor. E frumos, e bine, e îmbucurător că vizitaţi sau că vă odihniţi în ţări străine. Totuși, când reveniţi acasă, rezervaţi-vă timp și planificaţi-vă o zi de sâmbătă sau de duminică, pentru călătorii și drumeţii prin R.Moldova. Locaţiile le puteţi găsi descrise în „NATURA”, la rubrica tradiţională „Descoperă Moldova!” Important e să aveţi dorinţă și voinţă să deschideţi fereastra, să vedeţi orizonturile care vă cheamă și care vă așteaptă de mult timp. Holdele de grâne poleite în aur, lanurile de floarea-soarelui prinse de suflet și de dealuri, Nistrul legănat de valuri și de cântece, satele răsărite din legende și verdeaţă – toate o să vă salute cu bucurie și dragoste părintească. Porniţi-vă la drum cu încrederea pelerinului că va ajunge pe tărâmurile jinduite și va vedea locurile sfinte. O să auziţi ceea ce așteptaţi  – cuvinte de mulţumire și recunoștinţădin partea copiilor. Iar pământul natal va renaște prin iubire și cunoaștere.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 20573 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova