Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

SĂRBĂTORILE NOASTRE

Luni, 28 August 2017 09:02
  • Autor:  Alecu RENIȚĂ

Articol apărut în luna august 2017, numărul 08 (306) al Revistei „NATURA”

 

Sărbătorile adevărate au menirea să apropie, să adune și să înfrăţească oamenii. Ele creează o stare de spirit comună, generează așteptări și aduc bucuria întâlnirii între părinţi și copii, între fraţi și surori, între rude, prieteni, colegi și cunoscuţi.

     Evident că sărbătorile sunt foarte diferite, de la cele individuale până la cele naţionale și mondiale, dar majoritatea lor își propun să întărească relaţiile între semeni, să păstreze vie memoria, să consolideze societăţile și să cinstească evenimente și fapte importante din viaţa comunităţilor și a popoarelor. Pentru creștini, secole de-a rândul, indiferent de împăraţi, regi sau regimuri, Nașterea și Învierea Domnului sau Crăciunul și Paștele, au fost și au rămas cele mai importante și cele mai emoţionante sărbători, trăite de la mic la mare de sute de milioane de credincioși de pe toate meridianele planetei. Încercările perverse ale ideologilor comuniști și socialiști de a răpi, de a diminua, sau de a profana Crăciunul și Paștele la popoarele creștine, s-au dovedit a fi mai slabe decât credinţa în Hristos, deși cunoaștem câtă spaimă, ură și dezbinare au semănat comisarii Kremlinului între cetăţenii din Uniunea Sovietică și din ţările „frăţești” din lagărul socialist. Însă, dacă printr-o minune divină, banda lui Lenin și Stalin, care ne-a dezmembrat Ţara la 28 iunie 1940, nu a reușit să-L izgonească definitiv pe Dumnezeu din sufletele și casele basarabenilor, atunci în cu totul altă situaţie se află memoria colectivă și fiinţa naţională a peste patru milioane de români căzuţi sub ocupaţia sovietică. În ce măsură această parte de popor dezmembrat își mai poate aduce aminte de vatra părintească, de fraţi și surori, de strămoși și de înaintași care au apărat cu viaţa lor pământul nostru matern, de certificatul de naștere, de sărbătorile comune și de harta întreagă a Ţării?
     Haideţi să ne lămurim împreună, odată și pentru totdeauna, care sunt, în afară de cele religioase, evenimentele și sărbătorile ce reprezintă istoria, cultura și fiinţa noastră, care ne caracterizează și arată tuturor, acasă și în lume, demnitatea umană și naţională a cetăţenilor din R.Moldova. Fiindcă, altfel, o să fim scuipaţi, călcaţi în picioare și o să degradăm până la ultima fază a umilinţei, permiţându-le trădătorilor de neam și de ţară să dea distincţii de stat, să depună flori la monumentele cazacilor și să-i omagieze pe criminalii separatiști, care au ucis mișelește fiii și fiicele acestui popor în timpul agresiunii rusești din anul 1992.
     Adeseori, mă surprind, căutând în trecutul dramatic al Basarabiei, justificări la comportamentul degradant, umilitor al multor moldoveni, care nu-și asumă nici o răspundere pentru vorbele și faptele lor. Mai ales în timpul campaniilor electorale și a alegerilor. Mă forţez să-i înţeleg, dar nu pot. Cu votul lor iresponsabil, indivizi de nimic, bandiţi la drumul mare, șarlatani și găinari au ajuns președinţi de republică, deputaţi, miniștri, demnitari de stat, primari, consilieri. Nu fără durere și revoltă, mă întreb: cine sunt și ce au avut în capul lor moldovenii care l-au votat toamna trecută pe Dodon? De atunci și până astăzi, ce probleme le-a rezolvat? Viaţa lor a devenit mai bună, localităţile lor au ajuns mai moderne, mai prospere? L-am pomenit pe pretinsul „președinte al tuturor”, din simplul motiv că acesta, nefăcând nimic concret pentru a îmbunătăţi viaţa alegătorilor săi, o înveninează și pe cea a majorităţii cetăţenilor care nu l-au votat. Pentru a abate atenţia oamenilor de la problemele lor vitale și de la incapacitatea sa totală de a contribui la dezvoltarea R. Moldova, Dodon, în calitate de președinte, a readus în spaţiul public o agendă falsă bazată pe divizarea societăţii pe criterii geopolitice, pe aţâţarea românofobiei și a vrajbei interetnice, pe falsificarea istoriei naţionale, pe cultivarea urii faţă de România, Europa și America, pe federalizare și pe sărbătorirea unor evenimente ca ocuparea Transnistriei de trupele rusești și războiul de pe Nistru. El provoacă instituţiile internaţionale, se stropșește la NATO și se roagă ca moldovenii să nu ajungă niciodată în Uniunea Europeană, să rămână sclavii lui Rogozin sau Krasnoselski. Obraznic, incult și iresponsabil faţă de faptele și declaraţiile sale, Dodon intră cu cizmele murdare în biserică, în altar, și pângărește locurile și lucrurile sfinte ale unui popor întreg. Între aceste lucruri sfinte se află și sărbătorile noastre istorice, de suflet pentru care au luptat și s-au jertfit generaţii de basarabeni ca să ne păstrăm fiinţa naţională, ca să nu uităm drumul spre Ţara-Mamă, spre Eminescu, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, ca să putem vorbi liber în limba noastră cea română. Zilele de 27 martie, 1 decembrie, 27 și 31 august fac parte din acele sărbători de suflet, pe care ni le-au furat ocupanţii și trădătorii de neam și pe care trebuie să le readucem pentru totdeauna în viaţa noastră, în spaţiul public și în Cartea de Aur a Basarabiei luptătoare.
    Slugile lui Rogozin, cozile de topor, trădătorii de neam și de ţară, mercenarii, profitorii nu au sărbători naţionale. Noi, românii basarabeni, le avem și suntem datori să le apărăm de Iudele care ne intră în casă și care vor să le pângărească, să le fure. Străbunicii, buneii și părinţii noștri din „Sfatul Ţării” au votat Unirea la 27 martie 1918; în anii de teroare și ocupaţie străină, urmașii lor au readus acasă Limba Română, Alfabetul Latin și Tricolorul naţional, votând la 27 august 1991 Declaraţia de Independenţă faţă Rusia sovietică. Aceste sărbători sunt ale noastre, nu ale lacheilor de la Kremlin. Să le cinstim, să-i omagiem pe marii luptători ai cauzei românești din Basarabia, să aprindem flacăra deșteptării naţionale în masele îndoctrinate, să aducem încrederea și speranţa în sufletele disperate care se află la răscrucea de drumuri. Reîntorcându-ne la adevăratele sărbători și valori naţionale, scurtăm drumul spre vatra noastră milenară și arătăm tuturor cine este stăpânul legitim al R.Moldova.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 17196 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova