Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

ULTIMUL SONDAJ: VIN LĂCUSTELE ROŞII

Miercuri, 01 Noiembrie 2017 15:13
  • Autor:  Alecu RENIȚĂ

Articol apărut în luna octombrie 2017, numărul 10 (309) al Revistei „NATURA”   

 

Rezultatele ultimului sondaj de opinie prevestesc timpuri grele pentru moldoveni. Ar fi o prostie să închidem ochii la realitățile existente și să dăm vina, ca de obicei, pe sociologi. Deși mai este destul timp până la alegerile parlamentare, a nu anticipa consecințele unui șir întreg de procese care se produc în adâncurile societății moldovenești, înseamnă a accepta dezmembrarea R. Moldova prin federalizare și a transfera legal banda separatistă de la Tiraspol la Chișinău. Opțiunile unei părți însemnate din populație în favoarea unui regim dictatorial putinist nu pot fi neglijate, sau lăsate la voia întâmplării. E necesar să înțelegem cât mai mulți ce ne așteaptă peste un an și să le spunem oamenilor deschis cine le tulbură mințile cu minciuni de doi bănuți despre raiul din Federația Rusă și despre apariția „salvatorului” călare pe… mârțoaga socialistă.

   Sunt convins că majorității cetățenilor moldoveni nu îi este ușor să descopere ce se întâmplă cu adevărat pe scena politică din R. Moldova. În primul rând, din cauză că în Parlament nu există o opoziție credibilă, care să monitorizeze actul guvernării și să informeze la timp și veridic populația. Cei din afara Parlamentului, excluși din viața politică și fără acces la un șir de procese și aranjamente de culise ale celor de la guvernare, se văd nevoiți mai mult să strige, sau să se revolte, decât să ofere publicului larg o analiză obiectivă a situației reale din R.Moldova. Consultările cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, mimate de către instituțiile de bază - parlamentul, guvernul, președinția -, nu-și propun să dezvolte încrederea reciprocă și dialogul public, ci să bifeze pentru exterior, dezbateri de dragul dezbaterilor. Derapajele de la standardele europene sunt uriașe: justiţia nu are treabă cu legea, ci cu comanda clanurilor de la putere. Mass-media, îndeosebi televiziunile aservite proprietarilor, se ocupă cu propaganda și cu manipularea, nu cu informarea cetățenilor. Opoziţia extraparlamentară nu are acces legalizat la instituţiile media publice, iar audiovizualul a ajuns o parodie a echidistanței profesionale și a codului deontologic. Rezultatul acestei stări de fapt este că societatea moldovenească, învăluită de fumigene aruncate din abundență din gura șefului statului, a socialiștilor și „democraţilor”, a fost învrăjbită și împinsă pe un câmp minat, de unde se teme să înainteze spre obiectivele trasate la Vilnius în vara anului 2014. Sondajul confirmă că o derută generală a cuprins mințile a zeci și sute de mii de cetățeni, iar consecinţele generate de această derută pot fi dintre cele mai dezastruoase, fiindcă în asemenea momente, dacă societatea nu este atentă și nu ia atitudine, apar monștrii „salvatori” și dictatura lor. Partea proastă e că acești monștri vin în fruntea statului nu ca în perioada de ocupație sovietică, pe tancuri, ci pe cale democratică, legală, cu votul alegătorilor disperați, amăgiți și turmentați. Cazul alegerii lui Dodon ca președinte este cât se poate de concludent și de simptomatic. 

    Ca de atâtea ori în ultimul sfert de veac, iată-ne iarăși ajunși în fața aceleiași întrebări fundamentale: ce facem pentru a opri ascensiunea trădătorilor, a oligarhilor și a monștrilor la putere? Recunoaștem că ne confruntăm zilnic cu diversiuni, învăluiri, manipulări și minciuni lansate în spațiul public, iar din cauza secretomaniei ne vine greu să aflăm din timp planurile și aranjamentele dintre puterea „democrată” și pretinsa opoziție socialistă. În absenţa unor instituții credibile, care să ne ofere probe și informații veridice despre furturile comise și înțelegerile banditești dintre clanurile de la putere, ne vedem nevoiţi să apelăm mai mult la intuiție decât la documente. Nu avem nici o îndoială că în toamna anului trecut, la alegerile prezidenţiale, au avut loc înţelegeri și aranjamente între socialiști și democraţi, că fără ajutorul lui Plahotniuc, ţucălarul lui Putin de la Chișinău nu ajungea în vecii vecilor să ocupe președinţia R. Moldova. Din păcate, oricât s-ar umfla în pene gânsacul de la Sadova, nu scapă nici un gâgâit despre jurămintele sale depuse stăpânilor săi de la Moscova și Chișinău. Mai mult sau mai puţin, este clar că Dodon a promis la Kremlin să reîntoarcă R. Moldova din drumul ei spre Europa, s-o federalizeze și să aducă la putere o bandă de descreieraţi și separatiști de orientare pro-rusă. Însă, deocamdată, rămâne o taină ce a jurat „comandantul suprem” președintelui său democrat, fiindcă orice s-ar spune, personal nu cred că poate exista multă dragoste și de durată între Dodon și Plahotniuc chiar dacă ambii fac parte din același sistem. Cred că circul și împușcatul cu pistoane sunt pe sfârșite și, inevitabil, vor urma confruntări dure pentru câștigarea alegerilor parlamentare de la sfârșitul anului 2018. La fel, nu-mi pot imagina cum un carierist ca Dodon, în eventualitatea că prin minciună și populism, obţine majoritatea mandatelor, se duce și îi dăruiește victoria lui Plahotniuc, al cărui partid, conform ultimului sondaj, are 3,1 % de susţinători. Zău, ceva foarte important nu se leagă.

     Se apropie deznodământul comediei. Până la finele anului cortina va cădea jos de pe scena politică și jocurile de-a carabina și opoziţia socialistă se vor prăbuși, lăsând actorii dezgoliţi, în văzul tuturor. Până atunci îmi expun părerea, ţinând cont de  rezultatele sondajului, de popularitatea partidelor și de opţiunile alegătorilor. Greu de crezut, dar partidul cel mai antinaţional, cel mai antieuropean, cel mai încărcat de minciună și ură faţă de moldoveni – partidul socialiștilor – se află pe primul loc în preferinţele cetăţenilor chestionaţi. Mă miră că de doi-trei ani tot aud voci care ne îndeamnă să facem abstracție de situația geopolitică din regiune și să nu-l luăm în serios pe Dodon, că el, pe lângă toate rătăcirile și apucăturile rele, totuși, e cu poporul (amintiţi-vă de coloanele de protestatari în frunte cu Ciubașenco implorând disperat – Dodon vernisi k narodu!). Nu știu cum văd alţii jocurile, dar eu simt că aripa cea mai înveninată și mai extremistă desprinsă de la comuniști, aripa socialistă, aruncă fumigene în toate casele oamenilor și, profitând de nemulţumirile colective și de ajutorul uriaș oferit de biserica și propaganda rusească, se strecoară pe nevăzute spre instituțiile de bază ale statului, provocându-i pe alții să facă gălăgie, să țipe și să isterizeze lumea. Iar între timp, ei, socialiștii, se furișează tiptil pentru a prelua pe cale legală, după Președinție, întreaga putere în stat. Dacă nu începem să-i oprim acum, cât mai este timp, la anul, lăcustele roșii vor devora totul în calea lor, încât din R. Moldova nu va mai rămânea nici numele.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 1194 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova