Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

BUCURIA ÎNTÂLNIRII

Joi, 21 Decembrie 2017 11:39
  • Autor:  Alecu RENIȚĂ

Articol apărut în luna decembrie 2017, numărul 12 (310) al Revistei „NATURA”

 

Luna decembrie este ușa prin care ne intr ă în casă oamenii dragi și sărbătorile de iarnă. Întâlnirile cu fiinţele apropiate de la sfârșitul și începutul anului ne aduc multe bucurii și emoţii, ne răscolesc sufletul, reînviind minunata lume a copilăriei prinsă între alaiul de colindători și cetele de urători, între ninsorile fascinante și troienele cât porţile gospodarilor, între zâmbetul blajin al părinţilor și dărnicia fără margini a bunicilor cu mesele întinse și încărcate de bucate incredibil de gustoase.

Crăciunul, Steaua, Revelionul, Semănatul, Capra, Sorcova, Sfântul Vasile, Plugușorul intrau cu multă splendoare și cu sunete de zurgălăi în sat, băteau la fiecare fereastră de creștin și invitau oamenii să uite de grijile zilnice, să se înfrăţească între ei și să trăiască împreună bucuria Nașterii lui Hristos, să salute cu chiote și veselie sosirea Anului Nou. Spectacolul magic al sărbătorilor de iarnă cuprindea întreaga comunitate și se revărsa într-o  bucurie generală, de răsuna satul de – Aho, aho, copii și fraţi, – până la – Roata, măi!, și – Să trăiţi, să-nfloriţi, La Anul și la mulţi ani! Oricât de mult s-ar tehnologiza societatea, ar fi nespus de frumos să păstrăm și pentru generaţiile din mileniul trei, acea lume fabuloasă a ritualurilor de iarnă, când Moș Crăciun venea cu sania prin nămeţi în fiecare sat, dezlega sacul burdușit de cadouri și mângâia, pe obrajii rumeniţi de ger, toţi copiii cuminţi din Moldova.

Să nu uităm că înainte de începerea sărbătorilor de iarnă, de petrecerea anului vechi și întâmpinarea celui nou, oamenii gospodari stau la sfat, pun ţara la cale și schiţează planuri de viitor. Îndrăznim și noi, cei care facem de 27 de ani revista NATURA, să ţinem sfat cu cei peste 40 de mii de cititori, să vă îndemnăm să aveţi în continuare încredere în propriile forţe, să vă păstraţi dreaptă coloana vertebrală, să fiţi mândri de ceea ce faceţi și să vă simţiţi stăpâni pe pământul nostru strămoșesc. În redacţie, cunoaștem foarte bine cine sunt cititorii revistei NATURA. Nu exagerăm cu nimic, când afirmăm că dumneavoastră, reprezentaţi avangarda în diferite colective și fruntea localităţilor moldovenești. Iar cei care ne citesc și sunt deocamdată elevi, adolescenţi și studenţi, vor deveni în viitorul apropiat cetăţeni activi, buni profesioniști și patrioţi, ei asumându-și responsabilitatea să reîntregească Ţara și să ne integreze în civilizaţia europeană. În călimara din redacţie, de unde luăm subiectele pentru materiale, nu se află cerneală, ci întreaga dramă a Basarabiei și lupta ei eroică de a supravieţui și de a învinge. Orice număr de NATURA care vă intră în casă, bibliotecă, școală sau primărie a fost gândit ca o doză de curaj, de argumente și de muniţii pentru luptătorii din teritoriu, pentru toţi cei care și-au legat destinul de Moldova, de fiinţa ei românească, de patrimoniul cultural și natural al întregului spaţiu „de la Nistru până la Tisa”.

Nu ascundem că în fiecare rând scris, am strecurat conștient, substanţa vie a limbii române, dragostea noastră pentru Basarabia, pentru Eminescu, Blaga, Vieru, Brâncuși, Racoviţă, Mehedinţi, Enescu, Iorga, Stere, Pelivan, Stroescu, pentru marii voievozi și făuritori ai României eterne, pentru poporul nostru care își are rădăcinile fără de moarte de dincolo de Nistru până dincolo de Carpaţi și de Dunăre. Zbaterea neîntreruptă a minunaţilor mei colegi din redacţie pentru Natură, Nistru și Prut, pentru păduri și biodiversitate este o zbatere pentru o viaţă normală și sănătoasă, pentru ca generaţiile de azi și de mâine să poată să savureze frumuseţile copleșitoare ale peisajelor moldave, să poată să alerge prin ierburile înrourate, să poată să se bucure de locul de trai și să fie demni de Ţara lor reîntregită. Tot ce aducem miilor de cititori, lună de lună, timp de 27 ani, sunt fărâme din sufletul nostru, din dragostea și credinţa noastră că nici un om nu poate fi lăsat în deznădejde și singurătate, că fiecare merită să simtă sprijinul și căldura fratelui de neam și sânge, că oricine poate da și lua lumină din ochii aproapelui. Iar revista NATURA a fost și a rămas prietenul fidel, aproapele tuturor oamenilor de bună-credinţă din Basarabia, de la care a luat și a dat lumină și iubire. Revista NATURA nu poate rămânea singură, fără abonaţi și cititori, fără dumneavoastră. 

Ar arăta ca o pasăre de zboruri înalte, cu aripile zdrobite. Dumneata, dragă cititorule, îi hotărăști viitorul în această lună de decembrie, fiindcă fără o familie mare de abonaţi, colectivul redacţional nu poate funcţiona. Ne dorim foarte mult să trăim împreună bucuria întâlnirii și în anul 2018, an cu o încărcătură simbolică pentru tot neamul românesc. Vin ninsorile cele mari, jinduite de copii, care vor aduce tulburătoarele sărbători de iarnă și mirosul de cetină verde. Pe lângă casele uitate, săniile altor timpuri vor trece în goană cu oamenii dragi, care ne vor căuta în van, împrăștiind amintiri și doruri nespuse. Din ceruri roiurile de fulgi vor porni să acopere cărările copilăriei și nostalgiile anilor călători.

Un cor de copii, cu colinda pe buze, va deschide poarta spre Noul An. Viaţa va curge cum a curs, pe un portativ etern.

Să ne bucurăm de întâlnirile cu oamenii dragi, să privim împreună la Steaua care sus răsare și să ne dorim – La mulţi ani cu sănătate!

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 1015 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova