Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

LUMINA PE CARE O AȘTEPTĂM

Luni, 23 Aprilie 2018 14:24
  • Autor:  Alecu RENIȚĂ

Reînvierea naturii e un miracol care ne deschide ochii la frumuseţile vieţii, răscolind adâncurile divine ale fiinţei umane. Ceva necunoscut, magic, ancestral, venit de peste timpuri, sloboade energiile ascunse, care pornesc latent, apoi mai accelerat, până zvâcnirile și ritmurile lunii aprilie aduc suflarea vie a primăverii.

Vântul cald atinge pământul dezmorţit și schimbă rapid priveliștea dezolantă a sfârșitului de iarnă, lăsând să izbucnească iarba proaspătă și să înveșmânteze peisajul în verde-crud sau în verde pastelat. Începe cântarea cântărilor, începe momentul de glorie al naturii, când, sub ochii umezi de uimire ai copiilor și maturilor, se naște primăvara în mii și mii de chipuri ce schimbă înfăţișarea pământului. Nerăbdători, pomii răbufnesc în floare, apoi își amintesc de frunzele ce se nasc sub sclipiri de stele. Porniţi din ţările calde, cocostârcii vâslesc orizonturile primăvăratice și se grăbesc să vadă luncile înverzite și copiii tot mai singuratici ai Moldovei încremenite în alte evuri. Pe câteva zile, de Paște, moldovenii, unii, se reîntorc acasă. Grăbiţi, ei își revăd patria mai mult din avion. Satele, zărite de la înălţimea zborului, le văd înfrăţite întro horă străveche, legate genetic între ele de la Nistru până la Dunăre și până dincolo de Carpaţi. Nu știi ce se zbate în sufletul celor reveniţi: bucurie, tristeţe, nostalgii? Adeseori, sărbătorile îi dor. Ei încearcă să trăiască clipa revederii cu baștina, cu vatra părintească, fără să răscolească prea multe amintiri și să atingă strunele rupte în ziua despărţirii de pământul matern. Pentru mulţi dintre ei, Moldova pare tot mai îndepărtată, pare un amestec ciudat între epoci și anotimpuri, între oameni uitaţi la margini de civilizaţie și localităţi prăbușite în trecut, între dangătele de clopote pornite din alte veacuri și rugăciunile întrerupte de o istorie nedreaptă. Ce vor, ce își spun moldovenii când se văd la o masă comună și ce așteaptă ei de la o primăvară atât de frumoasă?


Chiar dacă întâlnirile între cei dragi derulează în atmosfera de sărbătoare, în bună înţelegere, întrebările cele mai grele, legate de viitor, de starea degradantă a societăţii moldovenești, de perspectiva familiilor tinere și a locurilor de muncă, nu pot fi evitate între rude, cunoscuţi și prieteni. Dincolo de nemulţumirile generale ce ţin de sărăcie, moldovenii simt că își pierd zilele într-o societate, care nu le reprezintă nici sufletul, nici obrazul, nici bunătatea tradiţională. Ei refuză să creadă că societatea strâmbă, în care își duc viaţa, este făcută după chipul și asemănarea lor, că ei ar fi născut un copil atât de urât și agresiv. Marea majoritate a moldovenilor se văd victime ale societăţii înrăite în care trăiesc, și nu făuritori ai ei. Când se ciocnesc zi de zi de bădărănia și mârlănia din jur, când se simt scuipaţi sau batjocoriţi în magazine sau în locurile publice, când sunt trataţi ca ciumaţi sau leproși pe drumuri, în trafic, sau în spitale, moldovenii se întreabă îngroziţi: În ce fel de societate trăim, cine a construit societatea-monstru, care ne maltratează și ne răpește bucuriile vieţii? De unde au apărut gorilele rase pe cap mai în fiecare localitate și impun conduita lor pentru toţi? În ce măsură comunităţile locale își pot apăra valorile și pe sine? Au mai rămas oameni de bine și elite moldovenești? Avem suficientă maturitate și înţelepciune să nu dăm cu piciorul în ceea ce avem mai de preţ? Nepăsarea, egoismul, lehamitea, răul, invidia, făţărnicia sunt accidente  întâmplătoare sau ele deja au intrat în fiecare casă și devin o caracteristică a băștinașilor? Care sunt șansele reale de a scoate societatea moldovenească din mocirla morală în care se sufocă, de a o pune pe drumul cel bun și de a o însănătoși?

Oricât s-ar feri, până la urmă, moldovenii vor fi nevoiţi să răspundă și la întrebarea de bază: cine ar trebui să le construiască societatea – străinii sau, nimeni alţii, decât ei?

Moldovenii tânjesc după o societate mai bună, mai curată, mai zâmbitoare la ei acasă. De Paște, se reîntorc la vatră să respire aerul proaspăt al baștinei, să atingă pământul renăscut al Basarabiei, să vadă cum se naște cea mai frumoasă  primăvară de pe planetă. Întâlnirile lor cu cei dragi le dă licărul speranţei și al reînvierii, le dă putere și siguranţă că vor reuși să-și reîntregească familiile, neamul și Ţara. Din pragul casei părintești, ei ascultă cântecul tainic al primăverii, care le aduce Încrederea, Speranţa și Învierea… le aduce Lumina pe care o așteptăm cu toţii.

Hristos a înviat!

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 1071 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova