Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

INVALIDAREA JUSTIŢIEI MOLDOVENEŞTI

Marți, 17 Iulie 2018 12:18
  • Autor:  Alecu RENIȚĂ

Voi renunţa, fie şi sumar, să fac o interpretare filosofică a justiţiei. După invalidarea votului democratic a circa un sfert de milion de alegători din Chişinău, încerc să clarific cât se poate de calm şi obiectiv – avem sau nu avem justiţie în R.Moldova? Îi îndemn pe cei care au răspunsuri la orice întrebări, să nu întârzie să le expedieze pe adresa redacţiei, pentru a iniţia o dezbatere publică pe un subiect de importanţă vitală. Iar pentru a evita interpretările corozive şi tendenţioase, remarc de la bun început că gândurile mele, în niciun caz, nu se referă la angajaţii oneşti din domeniu şi nici la juriştii care se opun compromiterii definitive a justiţiei moldoveneşti.


Nu de ieri şi nu de azi, moldovenii consideră că instituţiile de drept şi de forţă sunt cele mai corupte, iar a nimeri pe mâna justiţiei şi a poliţiei, fără a avea bani mulţi şi protecţie, înseamnă să-ţi pui funia în gât. Această percepţie generală s-a format de-a lungul anilor, după ce zeci de mii de cetăţeni s-au ciocnit, în mod direct ori indirect, cu modelul de funcţionare a justiţiei moldoveneşti, model întemeiat pe bani, pe vinderea legilor la sume ameţitoare, pe implicarea diferitor anchetatori, procurori, judecători, avocaţi etc., în reţele ample de corupţie individuală şi corporativă, în protecţia schemelor criminale şi a clanurilor banditeşti specializate pe jefuirea „legală” a banilor publici şi direcţionarea alambicată a sute de milioane de dolari pe conturi private. Sistemul bancar a fost slăbit și jefuit prin decizii judecătorești, iar miliardul nu putea fi furat fără contribuţia instituţiilor de drept. În ansamblu, domeniul a fost modelat în funcţie de interesele politicienilor corupţi şi organizat astfel încât să asigure venituri de milioane de dolari unui grup restrâns, care protejează profitorii și criminalii din economia tenebră, scot legea la licitaţie şi o vând cât mai scump. E un basm pentru lumea credulă și Europa, că poţi face reforme profunde și curăţenie în instituţiile de drept cu indivizi corupţi, șantajabili şi murdari, care au compromis şi profanat tot ce înseamnă justiţie naţională. Dacă cetăţenii şi agenţii economici, trecuţi prin malaxorul justiţiei moldoveneşti, ar avea siguranţa că nu li se vor lua afacerile şi nu ajung după gratii, afirm cu certitudine,-- dacă ei ar avea curaj, şi-ar lua inima în dinţi şi ar mărturisi unde, cui şi cât a plătit ca să-şi apere bunurile proprii şi libertatea, am înţelege din ce bani au apărut averile fabuloase şi palatele de milioane ale demnitarilor, care „apără” legea sau fac politică. Cazul Ilan Şor este oglinda în care poate fi văzută faţa hidoasă a mafiei organizate, formată din nuclee de politicieni, jurişti, bancheri şi bandiţi de drumul mare.


Orice încercare de a aduce standarde europene de drept, de a reabilita justiţia şi de a cultiva încrederea în instituţiile de stat va fi făcută praf, în ochii cetăţenilor, de un Ilan Şor – penal aflat la libertate şi de proprietăţile incredibile pe care le-a acumulat casta de diriguitori ai sistemului de drept din R.Moldova.


Se face foarte mare gălăgie în jurul reformelor din justiţie, dar nu cunosc nici o dezbatere serioasă în spaţiul public, iniţiată şi întreţinută de întreaga breaslă a juriştilor, dezbatere din care societatea moldovenească să afle viziunea breslei asupra formării şi dezvoltării statului de drept. Nu e momentul potrivit ca patrioţii de serviciu de la minister sau din altă parte să-mi fluture teancurile de maculatură plătite din bani occidentali şi întitulate viziuni, concepţii şi strategii. Excluderea multor experţi de valoare din procesul reformării, abordările înguste, egoiste, şi nu cele unitare, fragmentarea excesivă şi artificială a domeniului, confruntarea păguboasă între instituţiile de drept, bruierea vocii specialiştilor de frunte de pe diferite segmente, incapacitatea de a dialoga pe diferite paliere profesionale şi sociale, -- a condus, în final, la o justiţie pretins înnoită în care esenţa şi stilul de lucru sovietic au rămas neatinse sau dominante. Evident că o asemenea justiţie cosmetizată nu poate avea coloană vertebrală şi va continua să rămână concrescută cu grupările politice corupte şi mafia organizată. Iată de ce consider foarte importantă o dezbatere publică despre viitorul justiţiei şi a statului de drept, la care să participe, în primul rând, întreaga breaslă de jurişti, reprezentanţii societăţii civile, mediului universitar şi academic, dar şi a partidelor politice. 


În urma dezbaterilor publice vom avea o înţelegere mult mai clară ce reprezintă şi cine sunt procurorii, judecătorii, anchetatorii care împart dreptatea moldovenilor; prin ce metode unii dintre ei au ajuns euromilionari, având doar salariul de la stat; în ce măsură profesionalismul, integritatea şi afirmarea în domeniu sunt elemente de bază în avansarea ierarhică; în fine, vom vedea care este nivelul de cultură juridică şi generală, chipul moral şi etic al contingentului de demnitari şi angajaţi din sistem şi, cel mai important, societatea va afla dacă în interiorul breslei există o masă critică de oameni pentru a curăţa şi salva onoarea justiţiei, pentru a o europeniza şi a o pune în serviciul cetăţenilor. Fiindcă fără o masă critică de profesionişti integri şi corecţi din breaslă şi domeniu, Independenţa justiţiei devine o bâtă extrem de periculoasă şi profitabilă în mâna castei, care vinde dreptatea şi stabileşte suma pentru orice dosar şi lege. 


Invalidarea alegerilor din municipiul Chişinău e o dovadă vie cum, sub masca independenţei justiţiei, poate fi răpit cel mai important drept al cetăţeanului – dreptul la vot. Dincolo de insulta adusă circa unui sfert de milion de alegători, apare modelul uzurpator, prin care se testează acapararea puterii politice de către grupuri criminale -- prin anularea votului şi a voinţei poporului. Excluderea turului doi din circumscripţii la alegerile parlamentare e parte din scenariul deja aplicat în Chişinău. Se pregăteşte formarea unui Parlament nereprezentativ, în care pot ajunge deputaţi cu 5-10 procente din numărul total de voturi dintr-o circumscripţie. 

Contrar Constituţiei, justiţia va da câştig de cauză nu voinţei majorităţii poporului şi a reprezentării lui, ci trucurilor şi şmecheriilor perfide de a băga lumea în alegeri fără să poată să-şi aleagă un deputat, care să întrunească, cel puţin, o treime din numărul total al alegătorilor dintr-o circumscripţie.


Ar fi naiv să vedem în Rodica Berdilo un judecător independent şi principalul vinovat în pierderea ajutorului de o sută de milioane de euro. Jocurile au fost făcute de alţii, de cei care se jură că pentru ei independenţa justiţiei e sfântă, e mai presus decât pofta de a rămâne la putere. Totuşi, ar fi cazul să n-o blamăm prea tare pe Rodica Berdilo. Ea are un merit incontestabil – meritul de a ne arăta faţa adevărată a justiţiei, meritul de a invalida întreaga justiţie moldovenească, de la o judecătorie de sector până la Curtea Supremă. 

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 822 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova