Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

Moldova - groapa de gunoi a Europei

Sâmbătă, 10 August 2019 05:08
  • Autor:  Lilia CURCHI

Suntem restanţieri la capitolul protecţiei aerului. Zilnic ne umplem plămânii cu gazele toxice emanate de transportul învechit. Ne îmbolnăvim și murim din cauza aerului poluat. Bronșite acute și cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, alergii, cancere pulmonare și ale căilor respiratorii și afecţiuni ale aparatului reproductiv – sunt doar câteva dintre consecinţele aerului poluat.

R. Moldova întârzie să îndeplinească angajamentele asumate prin Acordul de Asociere, unde pentru protecţia mediului, inclusiv a aerului, se cer măsuri drastice.

Cu toate acestea, proaspeţii legiuitori moldoveni s-au gândit că aerul pe care-l respirăm este prea curat, așa că vor să mărească pragul la importul autovehiculelor vechi.

La sfârșitul lunii iulie curent, un grup de deputaţi PSRM și ai blocului ACUM au propus să fie modificat Codul vamal,  al transportu lui rutier și legea privind introducerea și scoaterea bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre majorarea termenului de exploatare la importul autobuzelor cu o capacitate mai mare de 20 de persoane de la 10 ani, cum este în prezent, la 15 ani. Totodată, în cazul unităţilor de transport cu mai puţin de 20 locuri, vechimea mașinii importate ar putea crește de la 7 la 10 ani.

Iniţiativa legislativă aparţine deputaţilor Oleg Lipskii, Alexandru Jolnaci, Dumitru Alaiba și Petru Frunze. Deputaţii cu ideea susţin că proiectul va duce la înnoirea parcului de autobuze, dar și la ridicarea nivelului de securitate a transportului de pasageri și la îmbunătăţirea nivelului serviciilor acordate. Cât despre impactul de mediu, este practic ignorat. Găsim doar faptul că prin lege va fi interzisă activitatea autocarelor cu termenul de exploatare mai mare de 25 ani, or, acestea ar fi în majoritate cele care poluează mediul și prezintă un pericol pentru călători. Iniţiativa legislativă a fost întâmpinată „în furci” de către  ecologiști. Mai multe de treizeci de organizaţii neguvernamentale au semnat o Declaraţie prin care se exprimă cu vehemenţă împotriva adoptării proiectului legii în redacţia în care este înaintată de către autori.

Importul mașinilor vechi va avea drept efect diminuarea calităţii aerului, dar și a apei și solului. Propunerea intră în contradicţie cu prevederile Acordului de Asociere, care acordă o atenţie deosebită protecţiei mediului și a sănătăţii umane, inclusiv în domeniul ce ţine de calitatea aerului. Ecologiștii fac referinţă la cercetări la nivel internaţional. Acestea arată direct: calitatea și vârsta de exploatare a transportului, calitatea carburanţilor, influenţează calitatea aerului care este strict legat de calitatea și longevitatea vieţii, în special a copiilor. Mai mult, potrivit studiilor efectuate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în Republica Moldova, în anul 2016, au fost înregistrate 1874 decese generate de poluarea aerului. Decesele rezultate din accidente rutiere sunt de 4 ori mai puţine – 394. Zilnic, nivelul de poluare, în ţară, depășește de 2-3 ori normativele stabilite pentru Chișinău. Motivul – transportul auto. Avem depășiri la PM5 și PM10 - cele mai periculoase substanţe pentru sănătate, mai ales pentru copii. Aceste emisii provin, în special, de la motoarele diesel. Unele state din UE stabilesc un plafon cu vârsta de la care automobilele nu mai pot circula pe străzi. Noi însă, în loc de a micșora termenul, îl mărim (!).

Organizaţiile neguvernamentale menţionează, de asemenea, că autorii proiectului de lege vin cu idei de a înrăutăţi condiţiile de trai a cetăţenilor RM, dar nu vin cu soluţii cum să diminueze impactul care deja există în ţară de la transportul învechit care se importă. Statul nu are nicio politică clară referitor la procesul de dezasamblare/ dezmembrare a automobilelor  uzate, moral învechite și scoase din circuit, se arată în Declaraţie.

De asemenea, ecologiștii sunt îngrijoraţi că va avea loc pierderea/reducerea interesului importului la carburanţi de calitate. Actualmente, conform investigaţiilor efectuate, calitatea carburanţilor importaţi în R. Moldova corespunde cerinţelor de standarde Euro 3 și Euro 4. Dar, cu acceptarea importului vehiculelor cu o vârstă mai mare de exploatare se vor mări și volumele de import ale carburanţilor de calitate mai proastă, ceea ce va duce la sporirea emisiilor de poluanţi toxici/cancerigeni în atmosferă.

Este alarmantă iniţiativa propusă, deoarece riscăm să încărcăm traficul rutier al Republicii Moldova cu unităţi de transport învechit, uzat și poluant; riscăm să fim recunoscuţi depozit de deșeuri pentru mașinile uzate din UE, SUA și China”, se spune în declaraţia semnată de organizaţiile neguvernamentale de mediu.


Ne îmbolnăvim și murim din cauza aerului poluat. Dar cui îi pasă. Interesele, aranjamentele, afacerile sunt mai presus de calitatea mediului și a vieţii.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 636 ori

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova