Abonare Online

:

Abonare Online

banner

Caută

Eficiența energetică începe acasă

Joi, 24 Decembrie 2015 10:00
  • Autor:  Delia Moraru
Lecții demonstrative de instalare a panourilor solare Lecții demonstrative de instalare a panourilor solare

Şase organizaţii neguvernamentale din R. Moldova îşi consolidează cunoştinţele pentru a deveni mai active în promovarea surselor alternative de energie. Este vorba de participanții proiectului CLEEN – Asociaţiile Obşteşti „Alianţa între generaţii” din or. Făleşti, „Renaşterea Rurală” din Tohatin, mun. Chişinău, „Crio Inform” din Criva, Briceni, „Pro Schola” din Boldureşti, Nisporeni, „Caroma Nord” din Bălţi şi „Colaborare” din Edineţ.  

Proiectul este realizat sub egida WECF („Femeile din Europa pentru un viitor comun”). Mai multe activităţi au fost desfăşurate deja, având menirea de a sprijini crearea de parteneriate regionale între organizaţiile societăţii civile din patru țări participante în proiect – Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi  Armenia.

 

Întruniţi la o masă rotundă la redacţia revistei NATURA, membrii organizaţiilor implicate în proiect ne-au vorbit despre impresiile primelor activităţi comune şi planurile lor ulterioare.

Gheorghe Şova, director al AO „Alianţa între generaţii”, spune că după mai multe activităţi de conştientizare, dar şi implementare a unor practici concrete de eficientizare energetică, se observă mai multe diferențe, atât la nivelul administrației publice locale, cât şi a simplilor utilizatori care dau preferinţă echipamentelor cu consum mic sau chiar încep să aplice Eco-tehnologii la locul de muncă. „La fel, proiectul CLEEN ne oferă posibilitatea de a interacționa cu parteneri din cele patru ţări participante, dea iniţia noi parteneriate, de a corela activitățile teoretice cu practici concrete derulate de parteneri, cum ar fi exemplele de conlucrare cu administrațiile raionale din Dondușini și Telenești, cu asociații obștești, precum „Ormax” din Drochia, „Cuget” din Izvoare, Fălești, „Wisdoms” din Chișinău. De asemenea, Proiectul CLEEN poate fi considerat un bun exemplu de parteneriat și conlucrare între participanții la proiect”, remarcă Gheorghe Şova.

 

Vorbind de rolul educaţiei ecologice, relevante sunt exemplele de implicare ale Eugeniei Moisei de la Izvoare, Făleşti şi Verei Suciu de la Boldurești, Nisporeni, care cultivă elevilor şi comunităților locale interesul privind economisirea energiei. „Asociaţia noastră cooperează şi cu  primăria locală, care a inclus în Planul de dezvoltare a comunei Boldurești până în anul 2020 și sarcini referitoare la eficiența energetică: iluminarea străzilor, folosirea lămpilor LED, izolarea pereților de la grădiniță, instalarea a două colectoare solare pentru încălzirea apei la grădiniță”, spune Vera Suciu.

 „Asociaţia noastră se implică activ în promovarea surselor alternative de energie. Am efectuat mai multe monitorizări cu referire la consumul de energie la diferite instituţii, cum ar fi o bază de odihnă din Molovata Nouă, un bloc administrativ din Chișinău ş.a. După analiza stării lucrurilor, echipa noastră a venit cu planuri strategice de eficientizare a energiei electrice, cu sprijin în scrierea de proiecte care să susţină instalarea de baterii solare pentru apă caldă, panouri foto-voltaice etc.”, spune Vladimir Ursu,  AO „Renașterea  Rurală”.

 

Eficienţa energetică devine tot mai populară şi la Criva, unde Octavii Ivanov, AO „Crio Inform”, desfăşoară activităţi de informare și conștientizare a populației şi ONG-urilor, dar şi a factorilor decizionali la nivel local. La fel, spune Octavii Ivanov, se munceşte la elaborarea de monitorizări şi studii privind consumul de energie la diferite nivele, de la instituţii publice locale, la gospodării casnice. Iar transferul de cunoştinţe şi susţinerea proiectului CLEEN în consolidarea parteneriatelor regionale, realizării de monitorizări şi studii vor finaliza cu elaborarea unui nou proiect comun privind eficienţa energetică.

Pentru încurajarea iniţiativelor de nivel local, cu susţinerea proiectului CLEEN, în prezent AO „Alianţa între generaţii” desfăşoară şi un concurs, la care pot participa organizațiile neguvernamentale din zona rurală a R. Moldova, localităţile săteşti din împrejurimile or. Chişinău şi Bălţi (nu şi oraşele Chişinău şi Bălţi), persoane fizice care au realizat activități practice de implementare și promovare a eficienței energetice pe parcursul anului 2015, proiecte și activități de promovare a eficienței energetice și care nu au fost depuse și premiate la alte concursuri similare. Înscrierea la Concursul „Eficiența energetică începe acasă” este deschisă în perioada 01 noiembrie 2015 - 01 decembrie 2015. Persoanele interesate de concurs, pot afla mai multe detalii expediind un mesaj la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., precum şi pe paginile web www.natura.md, www.civic.md.

Delia MORARU,

noiembrie 2015

 

Acest proiect este finanțat de către Uniunea Europeană.

Articolul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul intră în responsabilitatea AO „Alianța între generații” și nu reflectă în nici un fel punctul de vedere al Comisiei Europene.

Rate this item
(0 votes)
Vizualizări 19880 ori

ARTICOLE RELATIONATE

Tranzactii

ASCULTĂ LIVE - ECO FM

Abonați-vă la site-ul nostru

Pentru a vă abona la site întroduceți adresa Dvs. de email în câmpul de mai jos

Cum ne puteți găsi

loading maps...
C: Adresa Noastra
13 str. S. Lazo,Chișinău,Republica Moldova