Devino Patron!

Casa-Muzeu „Grigore Vieru” din Pererita

„Casă văduvă și tristă / De pe margine de Prut...” (Grigore Vieru)

Casa-Muzeu „Grigore Vieru” din Pererita
Casa-Muzeu „Grigore Vieru” din Pererita. Foto: Vadim Șterbate

În satul Pererita, din fostul județ Hotin, s-a născut Grigore Vieru, poet îndrăgit pe ambele maluri ale Prutului. După mai mulți ani de la trecerea sa la cele veșnice, casa lui Grigore Vieru a fost reconstruită și transformată în muzeu, ba chiar și curtea arată cu totul altfel.

Turiștii care vin în Pererita, localitate de prin părțile Briceniului, dau de casa poetului și fără indicatoare, orice localnic, de la mic la mare, îți arată cum să o găsești. Căsuța, reacoperită cu șindrilă, ca în perioada interbelică, și cu ferestruici mici și cochete, te cheamă parcă să-i pășești pragul.

Turiștii sunt invitați de către colaboratorii muzeului mai întâi în casa mare, unde s-au mai păstrat tavanul și pereții zugrăviți de mătușa Dochița, mama lui Grigore Vieru. Aici, pe lângă o colecție de cărți aduse de vizitatorii mai de seamă, mai vedem un covor vechi, fotografii, o sofcă și haine, printre care un costum și basca poetului.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber şi copac
Foto: Vadim Șterbate

 

În altă cameră regăsim atmosfera caselor din prima parte a secolului trecut, cu sobă și cuptoraș, cu covoare, oale și alte vase de nelipsit în casele țăranilor români. Un fus de tors așteaptă să fie mânuit, iar lămpile de gaz sunt sfidate de becul ce luminează camera. Icoana veghează încăperea, iar mai jos este, după cum era și tradiția, un fir de busuioc. Doar câteva dintre exponate, pe care le poți număra pe degete, au aparținut familiei Vieru, restul sunt culese din sat, dar și de prin alte părți. În clădirea alăturată sunt expuse copii ale fotografiilor, manuscriselor, documentelor, diplomelor poetului.

Complexul muzeal pare totuși prea frumos și parcă mai puțin autentic, iar casa mică „de humă” s-ar crede că și-a lăsat undeva portul cotidian cu care s-au obișnuit mulți și s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Tot aici, în curte, a fost instalat și bustul poetului Grigore Vieru, la care admiratorii poeziei sale îi aduc un omagiu venind cu flori și recunoștință.

 

NOTA BENE: Turiștii trebuie să țină cont de programul muzeului și să contacteze colaboratorii instituției pentru a-și programa vizita!

 

Distanța de la Chișinău: 246 km

Orașe apropiate: Briceni – 27 km, Edineț – 35 km

Atracții turistice în regiune: Rezervația „Zamca” (3 km), Peștera „Emil Racoviță” (23 km)

 


Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md.

Susține Natura.md: Devino Patron!