Devino Patron!

Crizantema, regina florilor de toamnă

Crizantema, regina florilor de toamnă

Crizantemele fac parte din familia Compositae, numele ştiinţific fiind Chrysantemum, originile sale venind  din ţinuturile chineze. În anul 313 d.Hr., crizantema trece din China în Coreea şi de aici în Japonia. În Japonia, crizantema este numită „kiku", niponii referindu-se la aceasta ca la "floarea solară". Familia imperială a adoptat-o pe emblemă şi pe sigiliu. Scutul curţii imperiale este o crizantemă alcătuită din 16 petale de aur, precum razele soarelui.

Caracteristica crizantemelor

Acestea înfloresc începând cu luna august, prezentând un adevărat spectacol de culori şi forme incredibile. Pot fi albe, aurii, galbene, roz, roşu, portocaliu etc. Este cunoscută şi sub numele de floarea de septembrie şi decorează grădinile din septembrie până la sfârşitul lunii noiembrie. În sere ele pot fi cultivate pe tot parcursul anului.

Prezintă o capacitate unică de adaptare la orice mediu, ceea ce duce la o mare varietate în structura şi formarea petalelor, unele flori având petalele rulate în centru, asemănătoare cu margaretele, altele pot fi cu petale duble sau chiar cu aspect sferic.

Aceste flori sunt considerate, după trandafiri, cele mai cultivate din întreaga lume, dar pentru o bună îngrijire sunt necesare anumite cerinţe: umiditatea să fie menţinută între 60%-70%, solul să fie fertil, nisipos, temperatura moderată (floarea nu suportă nici frigul,  nici căldura excesivă) şi are nevoie de multă lumină).

La ce se utilizează crizantemele

Florile pot fi folosite frecvent atât în aranjamente florale pentru buchete de mireasă, pentru cadouri, decorări de edificii şi la anumite festivităţi, cât şi pentru gustul şi proprietăţile lor medicinale.

Astfel, petalele albe şi galbene ale crizantemelor sunt folosite ca infuzie pentru ceai, fiind ideale pentru ceaiul de după-amiază. Ceaiul de crizantemă este de asemenea întâlnit frecvent la micul dejun chinezesc, unde este însoţit de chifle umplute cu creveţi şi pui, rulate în tăiţei. Frunzele florii sunt gătite ca legumele, se prăjesc cu usturoi şi ulei, apoi se scurg şi sunt condimentate cu piper şi sare.

Crizantema în cultura chineză este populară datorită proprietăţilor sale medicinale: se spune că infuzia de rădăcini poate vindeca durerile de cap cronice, iar frunzele şi petalele, în salate, ajută la scăderea temperaturii corpului. Din coaja seminţelor lor se poate obţine piretrina, un ingredient activ utilizat în insecticidele comerciale, care dezactivează şi imobilizează sistemul nervos al insectelor. Ea poate fi folosită şi ca antiparazitar, deoarece are proprietatea de a bloca sistemul nervos al paraziţilor şi de a-i distruge.

Simbolistica crizantemei

Crizantema este una dintre florile care are cel mai mare simbolism la nivel mondial, însă sensul ei depinde de locul în care ne aflăm şi de ceea ce sărbătorim.

În China, această floare este sinonimă cu înţelepciunea şi nobilimea. Împreună cu orhideea, caisul şi bambusul constituie „patru flori junzi”, care în chineză este cunoscut drept jú şi simbolizează nobilimea. 

Spania, Mexicul şi alte ţări folosesc această floare pentru a sărbători Ziua tuturor Sfinţilor. În Statele Unite simbolizează bucuria, ceva pozitiv şi a fost adoptată din 1961 ca „floarea oficială" a oraşului Chicago. În plus, este folosită ca simbol al fraternităţii între muzicienii americani. La mexicani, dăruirea unei crizanteme constituie o declaraţie de dragoste, în timp ce pentru majoritatea asiaticilor simbolizează longevitatea şi fericirea.

Crizantema este un simbol al toamnei, iar de la mijlocul lunii octombrie până la jumătatea lunii noiembrie, diferite oraşe ale arhipelagului nipon organizează expoziţii şi festivaluri, precum „Festivalul fericirii”, legate de această floare.

Crizantema este prezentă şi în horoscopul european (23 octombrie - 21 noiembrie). Persoanele născute în această zodie demonstrează un potenţial enorm de cunoaştere, implicare, au înclinaţii mari către studiu şi aprofundare, iar ambiţia este una dintre cele mai puternice caracteristici ale lor.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!