Devino Patron!

Croitorul kaehleri și gândacul rinocer

Croitorul kaehleri și gândacul rinocer

Croitorul-kaehleri (Purpuricenus kaehleri Linnaeus 1758), face parte din familia Cerambycidae, ordinul Coleoptera.

Corpul este negru, dimensiunile variază între 9-22 mm. Capul este mai îngust decât pronotul (discul situat între cap și elitre). Antenele sunt alcătuite din 11 segmente, la masculi sunt mult mai lungi decât corpul. Pronotul este transvers, convex, cu un dinte lateral ascuţit. Elitrele sunt roşii, cu o pată longitudinală comună ambelor elitre de culoare neagră, dispusă median sau apical. Mai frecvent această pată este ovală sau elisoidală, ea nu atinge nici scutelul (triunghiul dintre elitre) şi nici marginea apicală a elitrelor (vârful).

Larvele se dezvoltă în lemnul arborilor de foioase: stejar, ulm, fag, salcâm, salcie, castan, inclusiv unii pomi fructiferi. O generație apare o dată la 2-3 ani. Adulții sunt activi din luna mai până în august, fiind întâlniți pe flori în special din familia Apiaceae (Umbelliferae).

Specia a fost pentru prima dată menționată în Republica Moldova în anul 1917. Conform statutului UICN este o specie periclitată, fiind inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Factorii limitativi ai acestei specii sunt: distrugerea habitatului și a sursei de hrahă prin defrișarea arborilor bătrâni și afectați.

Croitorul-kaehleri (Purpuricenus kaehleri). Foto: Galina Bușmachiu

 

Gândacul rinocer sau caraban (Oryctes nasicornis (Linnaeus, 1758), face parte din familia Scarabaeidae, ordinul Coleoptera.

Este considerat unul dintre cele mai puternice animale din lume, fiind capabil să ridice o greutate de 850 de ori mai mare decât propria greutate (fiind depășit doar de Onthophagus taurus, un alt scarabeid, care poate trage o greutate de 1141 de ori mai mare decât propria greutate). Corpul lui este voluminos, castaniu-lucios, fără peri pe partea dorsală, dar cu peri roșcați pe partea ventrală. Antenele sunt alcătuite din 10 articole, ultimele 3 formează o măciucă. Masculii se deosebesc de femele prin prezența unui corn alungit pe cap. Pronotul este alungit și prezintă o porţiune ridicată postmediană şi o depresiune anterioară abruptă mai pronunțată la masculi. Elitrele prezintă linii și rânduri de puncte duble longitudinale. Dimensiunile corpului variază între 26-41 mm.

Este o specie comună. Larvele trăiesc 3-4 ani în lemnul putred al copacilor, în compost, bălegar. Adulții apar primăvara, după împerechere masculii mor.

Pentru prima dată în Republica Moldova, specia a fost citată în anul 1917. Este o specie vulnerabilă, fiind inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Factorii limitativi ai acestei specii sunt tăierile sanitare cu evacuarea trunchiurilor și a arborilor uscați din păduri.

Gândacul rinocer (Oryctes nasicornis). Foto: Galina Bușmachiu

 

Svetlana Bacal

 

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

 

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

Susține Natura.md: Devino Patron!