Răceală versus gripă: diferențe, simptome și tratament
Răceala și gripa sunt două dintre cele mai frecvente infecții respiratorii. De multe ori, gripa este confundată cu răceala și invers. Ambele sunt infecții virale respiratorii și împart anumite simptome (tuse), dar sunt cauzate de virusuri diferite.
Deși te poți îmbolnăvi oricând în timpul anului, chiar și vara, răcești mai frecvent în lunile reci. De ce? Temperaturile scăzute din aceste luni ne fac să stăm mai mult în interior și astfel, să fim în contact mai strâns unul cu celălalt.
Cauze
Gripa
Gripa este provocată doar de trei virusuri gripale, cu mai multe tulpini. Virusurile gripale sunt A, B și C, acesta din urmă dând doar o formă foarte ușoară de gripă și nu cauzează epidemii. Există însă mai multe tulpini virale ale virusurilor gripale A și B care determină epidemiile de gripă, iar în fiecare an este produs un nou tip de vaccin antigripal, care reprezintă o combinație a trei tulpini ale virusurilor gripale A și B care circulă mai frecvent.
Răceala
Răceala poate fi cauzată de aproximativ 200 de virusuri, informează experții din cadrul sistemului național de sănătate din Marea Britanie.
Organe afectate
Gripa afectează nasul, gâtul și plămânii.
Răceala afectează gâtul și nasul.
Factori de risc
Gripa
Printre factorii care cresc riscul de a face gripă, se numără:
Vârsta – gripa afectează mai mult copiii cu vârsta sub 12 ani și adulții peste 65 de ani.
Condițiile de trai sau de muncă – sunt mai expuse persoanele instituționalizate și cele care lucrează în sistemul medical.
Imunitatea slăbită – au o probabilitate mai mare de îmbolnăvire cei care fac chimioterapie, care iau tratament după un transplant de organe, cei cu cancer și cei infectați cu HIV.
Persoanele cu boli cronice – astm, diabet, afecțiuni cardiace, neurologice, insuficiență de organe.
Sarcina – gravidele care fac gripă pot face complicații asociate infecției.
Obezitatea – un alt factor de risc pentru complicațiile posibile ale gripei.
Răceala
Factorii de risc care predispun la apariția răcelii sunt:
Vârsta – copiii mai mici de 6 ani răcesc mai des.
Imunitatea slăbită – se îmbolnăvesc mai repede cei cu imunitatea slăbită din cauza unor boli cronice.
Momentul anului – iarna petrecem mai mult timp în interior, de aceea, riscul de a răci este mai mare în sezonul rece.
Fumatul.
Contactul cu persoane răcite.
Transmitere
Gripa – pe calea aerului, prin tuse și strănut, dar și prin contactul cu suprafețe contaminate.
Răceala – pe calea aerului, prin tuse și strănut, dar și prin contactul cu suprafețe contaminate.
Simptome
Gripa: febră bruscă înaltă între 38 și 40 grade Celsius, dureri musculare, transpirație abundentă,
frisoane, oboseală, tuse seacă.
Simptomele gripei apar după aproximativ trei zile de la infectare și dispar, în general, într-o săptămână, deși senzația de oboseală poate dura mai mult timp.
Răceala: secreții nazale abundente, nas înfundat, durere în gât, strănut, tuse.
Uneori, dacă ești răcit poți manifesta și o ușoară febră, dureri de urechi, oboseală și dureri de cap. Simptomele se dezvoltă în primele două zile și se ameliorează, treptat, după câteva zile. Anumite răceli pot dura până la trei săptămâni.
Durata manifestărilor
Dacă în cazul răcelii, simptomele se pot manifesta chiar și timp de trei săptămâni, în cazul gripei, acestea durează mai puțin, aproximativ o săptămână. Însă, simptomele gripei sunt mult mai intense, crescând riscul de bronșită, infecții ale urechii, pneumonie și chiar deces.
Tratament
Gripa: medicamente antivirale, ceaiuri, analgezice.
Răceala: analgezice, supă de pui, ceaiuri.
Nu trebuie apelat la antibiotice nici în cazul răcelii, nici în cazul gripei. Acestea trebuie administrate numai la recomandarea medicului, fiind prescrise pentru a trata complicațiile gripei și nu gripa în sine. Antibioticele nu vor vindeca infecția virală, nu vor preveni transmiterea bolii la ceilalți și nici nu vor face să te simți mai bine. În plus, administrarea de antibiotic atunci când ai o infecție virală poate face mai mult rău decât bine. Ori de câte ori luăm un antibiotic, bacteriile, care în mod normal se găsesc în organismul nostru (pe piele, în intestin, la nivelul gurii și al nasului), pot deveni rezistente la antibiotic; iar acest lucru face ca ulterior tratamentul să devină dificil, iar uneori chiar imposibil, deoarece antibioticele uzuale nu pot trata infecțiile cu bacterii rezistente.
Antibioticele sunt necesare doar dacă medicul îți spune că ai o infecție bacteriană.
Măsuri de prevenție
Răceala
Răceala poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri simple care au la bază spălatul pe mâini cu apă și săpun, dar și evitarea contactului cu persoanele bolnave sau suprafețele infectate. La fel ca în cazul copiilor, experții recomandă adulților să nu-și atingă fața cu mâinile.
Ajută și consumul de alimente care au un conținut bogat în vitamina C - fructe (citrice, căpșuni, papaya) și legume (broccoli, ardei gras, conopidă, kale).
Gripa
Vaccinul antigripal este cea mai bună protecție împotriva gripei.
Măsurile de prevenție a răcelii sunt benefice și în cazul gripei, însă cea mai bună protecție este oferită de vaccinul antigripal, recomandat anual tuturor persoanelor vulnerabile, începând cu vârsta de 6 luni.
Articol publicat în revista NATURA, nr. 383
Susține Natura.md: Devino Patron!