Devino Patron!

Acasă la Constantin Stere

Acasă la Constantin Stere
Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere”

Nu de parte de București, la aproximativ o oră de mers cu mașina, se află un conac de toată frumusețea care merită vizitat. Este vorba despre Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” din comuna Bucov, județul Prahova. 

Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” a fost deschis publicului în vara anului 2010, fiind reconstituit universul patriotului basarabean Constantin Stere și al familiei sale. Muzeul a fost inaugurat în fostul conac al familiei Stere, locul de suflet al românului basarabean, născut la 1 iunie 1865, la Ciripcău, Soroca. Basarabeanul Constantin Stere a fost scriitor, jurist, savant și politician, stabilindu- se în România în anul 1892. În perioada 2 aprilie-25 noiembrie a fost Președintele Sfatului Țării. Spre sfârșitul vieții, în anul 1930, Constantin Stere se retrage la Bucov unde se stinge din viață șase ani mai târziu, respectiv în anul 1936.

Poarta muzeului era deschisă, așa că am intrat cu toții în curte. Ne-am fixat măștile, ne-am dezinfectat mâinile și am intrat în muzeu. La parter este amenajat un hol de primire, salonul, sufrageria și scara casei. În prima cameră - mai multe panouri informative despre istoria conacului și a familiei Stere. De asemenea, sunt expuse mai multe piese de mobilier de epocă, tablouri de mari și mici dimensiuni, o canapea cu motive florale, o vază cu flori uscate și trei vitrine cu fotografii și cărți, bibelouri, icoane, pagini scrise de mână, ustensile de scris, caiete și registre. Ulterior, am urcat scările și am ajuns la primul etaj. Pe peretele scării sunt mai multe fotografii ale marilor scriitori români. La primul etaj se află dormitorul mare și dormitorul Silviei Stere, biroul de lucru al lui Constantin Stere și biblioteca. În prima încăpere sunt mai multe vitrine. În una dintre aceste vitrine este un fragment din cortina de sârmă ghimpată dintre Basarabia și România, având următorul mesaj: „Basarabia este un copil înfășurat în sârmă ghimpată” (Grigore Vieru). La mansardă se află birourile Fundației „Constantin Stere” și o sală multifuncțională pentru diverse expoziții temporare.


În Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” din Bucov, judeţul Prahova. Foto: Mircea Mitrofan

 

Am vizitat muzeul în timpul pandemiei, așa că ghidajul nu era permis. Mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre viața și activitatea basarabeanului Stere. Am aflat de la ghidul muzeului faptul că nu prea trec vizitatori pe la conac. Marea majoritate care vizitează zona se îndreaptă spre grădina zoologică, stau la terasele de pe malul lacului sau se odihnesc pe băncuțele din parc. După vizita interiorului, am ieșit în curtea muzeului. Ne-am apropiat de bustul lui Constantin Stere. Ne-am luat rămas bun cu promisiunea că vom reveni acasă la Constantin Stere. 

Parcul Memorial „Constantin Stere” este unul dintre cele mai frumoase din județul Prahova, fiind o atracție pentru mulți locuitori din jurul localității Bucov. În zilele de weekend este mare aglomerație, iar aleile sunt pline de lume. Parcul se află pe malul stâng al râului Teleajen și a fost donat de urmașii familiei Stere către Consiliul Județean Prahova. În anul 1917, moșia de la Bucov avea peste 1000 de hectare, având terenuri agricole, pădure, ape și bălți. Suprafețele au fost reduse considerabil în urma reformei agrare realizată după Primul Război Mondial. Se spune că în acele vremuri existau mori de apă pe râul Teleajen, o cărămidărie și o fabrică de spirt. 

În parcul din Bucov nu prea aveți cum să vă plictisiți, pentru că vă așteaptă multe lucruri de văzut. În primul rând luați la pas aleile, bucurați-vă de natură din plin, ascultați trilurile păsărilor,  admirați arborii înalți, stați la iarbă verde, vizitați conacul, fotografiați florile sau citiți mai multe de pe panourile informative. Nu ratați Ansamblul sculptural Armonia Unirii sau Aleea Scriitorilor. Plimbați-vă în voie și vedeți busturile lui Constantin Stere, Octavian Goga, Liviu Rebreanu, Nicolae Iorga, Garabet Ibrăileanu, Alexei Mateevici, Calistrat Hogaș, Gala Galaction, Al. Brătescu Voinești și George Topârceanu. Merită să veniți la Bucov și să mergeți pe urmele basarabeanului Constantin Stere, să-i vizitați conacul și să vă imaginați vremurile de odinioară.


Bustul marelui Constantin Stere. Foto: Mircea Mitrofan

 

Mircea MITROFAN

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 344

Susține Natura.md: Devino Patron!