Devino Patron!

ADOPTĂ UN VOT – cea mai emoţionantă mobilizare a celor plecaţi de Acasă!

ADOPTĂ UN VOT – cea mai emoţionantă mobilizare a celor plecaţi de Acasă!
Noi vom parcurge 2400 km pentru a vota corect!

Se întâmpla la sfârșit de octombrie, pe 30, când ajunsă la Odessa, căutam secția de votare din incinta consulatului R. Moldova. Pe o clădire de la malul mării, ce semăna mai mult a grădiniță, flutura steagul R. Moldova, iar noi am decis să votăm întâi de toate și abia apoi să mergem să vedem orașul și să căutăm cu ce revenim spre casă.

De fapt, aș fi reușit să votez în R. Moldova, doar că drumul până la baștină este lung, întortochiat și chinuitor, chin amplificat de situația transportului interurban de la noi, unde opțiunea „pe scăunel” sau „în picioare” e unica salvare într-o zi aglomerată de duminică. Iar în Chișinău, locul de reședință, votarea era anevoios de realizat, pentru că era nevoie de prezentarea unui certificat pentru drept de vot, ridicat de la secția de votare, certificat care oferă posibilitatea de a vota la orice secție de votare deschisă pe teritoriul R. Moldova. Timpul, de cele mai multe ori, reprezintă un lux atunci când ești pus în situația de a alerga după o hârtie dintr-un colț în altul al republicii. Până la Dumnezeu te mănâncă sfinții...

Dar imediat după alegeri, imediat după emoțiile date de primele cifre, ajungi la concluzia că distanța și timpul nu mai contează atunci când îți simți istoria amenințată, când vezi că ești prins într-un curent de suflete moarte care se îndreaptă cu indiferență către abatorul planurilor de viitor.

Probabil că aceleași emoții le-au simțit și cei din diasporă. Fluxul sufletelor moarte le-au provocat fiori pe șira spinării și celor care până acum au stat liniștiți și au crezut că lucrurile se rezolvă și fără participarea lor. Și din senin, mii de voci, amplificate de puterea internetului, au răzbătut din colțurile lor, oferindu-și unei alteia ajutor și înțelegere. Se zice că o moldoveancă, stabilită în Barcelona, a venit cu ideea de a găzdui la ea acasă oameni care vor să vină să voteze și nu au unde sta. Poate că din alte colțuri ale lumii alți oameni au avut aceeași idee. Nu știu cui i-a luminat dintâi acest gând, cert este că fenomenul s-a extins ca un foc pe toate meridianele globului și și-a făcut loc în istoria acestei țări chinuite. Spațiul meu de pe facebook, cândva invadat de sfaturi de sănătate și știri de investigație, a fost inundat pe dată de anunțuri legate de sprijin reciproc. Un fel de iarmaroc virtual, unde participanții, cuprinși de o agitație frenetică, se cheamă unii pe alții de dragul unei mize mai importante decât banii. Oameni care caută alți oameni, drumeți care își caută locuri de popas și călători care își caută tovarăși de drum. Nu e nimic nou până aici: moldovenii sunt cunoscuți pentru faptul că se găsec unul pe altul atunci când e vorba de ajuns la o destinație sau de atins un obiectiv. Altceva e nou și impresionant: intensitatea mobilizării - sute de mii (știu ce spun) de oameni au sărit în picioare toți ca unul, s-au mișcat ca un singur organism de dragul unei cauze care le e dragă tuturor, indiferent de țara de reședință. Oameni care trebuie să-și ceară liber de la muncă, oameni care trebuie să călătorească sute de kilometri, șoferi care trebuie să facă cu rândul la volan. E uimitor! E cu adevărat uimitor, pentru că distanțele uriașe devin nule în fața solidarităţii umane, a hotărârii unor oameni care nu mai vor să-și vadă țara plutind în derivă. Vor să-i scoată pe cei rămași acasă din „somnul de moarte”, din indiferența periculoasă în care circul politic ne-a aruncat pe noi, cei de aici, care amână momentul exilului forțat.

E interesant, e chiar curios să constați că abia atunci când faci parte din diasporă, înțelegi cât de important e să votezi. Departe de casă, într-o țară care își vede de treabă fără să te întrebe ce părere ai, amarul vieții e sporit de durerea răscolitoare că acasă la tine oamenii uită să fie cetățeni. Neputându-te implica direct, recurgi la vot, înghețând în fața puținelor și îndepărtatelor secții de votare din străinătate. Prin vot, trimiți acasă responsabilitatea ta de cetățean, comprimată în urna de votare ca un mesaj lăsat într-o sticlă cu dop: „Eu de aici așa văd binele țării mele”. Până la votul lor, până la acest mesaj care speră la mai bine, am dat de multe alte mesaje de sprijin reciproc printre moldovenii ajunși pe toate continentele. Un șir lung de propuneri și îndemnuri, care emoționează până la lacrimi și care arată că singura deosebire dintre o adunătură de oameni și un popor e solidaritatea și conștiința socială: 

Donez 6 bilete (4 adulți și 2 copii) de la aeroportul Beauvais din Paris, sau invers, pentru cei care merg cu avionul la Paris să voteze pentru un viitor mai bun”. (Andrei Andreev)

Mai am două locuri în mașină din Philadelphia până în Hamilton, New Jersey. De acolo luăm trenul până în New York și mergem la vot!” (Tatiana Guti)

Dacă e pe aici lume din Berlin care are pașaportul în RM, eu vi-l pot aduce. Ajung în Berlin pe 13 în prima parte a zilei. De la aeroport merg direct la ambasadă. Dacă nu stați în Berlin, dar pașaportul vă e în RM, tot rugați-vă rudele să vi-l trimită la autobuz sau prin poștă. Amintesc că poate fi și expirat, însă să votați e foarte important.” (Anastasia Cucuruz)

Cei care stau în Londra, e real de ajuns de la aeroportul Gadwick până la secția de vot de la Ambasadă într-o oră? Venim din Norvegia și aterizarea e la ora 20:00.” (anonim)

Știe cineva secția de votare din Norvegia??? Din câte am înțeles, suntem obligați să mergem în Suedia...” (Victoria Tarpescu)

Eu nu votez, că sunt din România, dar „fratele la nevoie se cunoaște”!!! Dragi moldoveni care vreți să votați în Torino, Italia. Vreau să vă ajut cu transport și cazare 2-3 persoane absolut decise, pro- Maia Sandu!!! Contactați-mă în privat.” (Nicu Oica)

Dragi concetățeni, locuim în Sfânta Lucia (insulele Caraibe) și cel mai convenabil e să votăm în New York (da, la 3000 km!). Itinerariile de zbor nu sunt cele mai convenabile, dar vreau să votez,
și voi veni eu din familie, știu sigur că mai avem doar o șansă. Voi ajunge pe 12 noiembrie seara la JFK NY (aeroportul John Fitzgerald Kennedy din New York), și voi pleca pe 14 dimineața devreme. Mă poate cineva găzdui pe 12-13 noiembrie în NY? Mulțumesc.
” (Alexandru Nartea)

Adopt 2, eventual 3 voturi la Praga. Puteți veni cu copiii dacă aveți familie. De înnoptat aveți unde. Dacă nu cunoașteți Praga, vă pot întâmpina la gară sau oriunde spuneți (a se specifica)”. (Florin Covalenco)

Oferim cazare gratuită celor care vor să vină să voteze în Montreal. Putem găzdui 4 persoane. La o nevoie și 5. La o mare nevoie ne înghesuim și încăpem mai mulți. Dacă veniți cu avionul sau autobuzul, putem să venim să vă luăm de la aeroport sau de la gară.” (Carolina Rotaru) 

Cineva din Los Angeles spre Sacramento? Am 3 locuri libere! În caz că suntem mai mulți, putem închiria un Van...” (Alex Urușciuc)

Dragi prieteni, avem 3 locuri libere în mașină din Yavne către Tel Aviv, dacă este cineva prin apropiere și ar dori să meargă cu noi la vot, aștept mesaj”. (Doina Buțcu) 

Prieteni, 2 oameni din Vancouver, Canada au nevoie de transport până la secția de votare din Seattle. Noi din păcate nu-i putem lua cu noi, mașina e plină”. (Oxana Maxim)

Salutare, în China avem doar o secție de votare în incinta ambasadei din Beijing. Voi face 1200 km și eu pentru un viitor mai bun, acasă, în Moldovioara noastră iubită. Avem ceva oferte de cazare... sau voie bună măcar” (Iurie Golban)

Salut la toți cei care mă înțelegeți! Dacă sunteți în zona lângă Luxemburg, Franța, Germania, Belgia și vreți să mergeți la vot pe 13 noiembrie, dar nu aveți posibilitate, scrieți-mi în privat sau direct contactați-o pe Victoria Nagy Vajda, ea va organiza un bus spre Bruxelles. Faceți un efort și să mergem! Să fie într-un ceas bun! Dați share, poate cineva are nevoie, se va organiza un autobus dacă se adună un număr enorm de persoane!” (Anna Amanda)

Stimați moldoveni, care trăiți în Finlanda în partea de nord, departe de sud, eu cu mare plăcere pot caza până la 6-7 persoane pe noapte, sâmbătă spre duminică și luni, 12-13-14 noiembrie, ca
apoi duminică dimineața pe 13 împreună să mergem spre Tallinn! Fac plăcinte, dacă veniți, de care vreți! Hai Moldova, HAI! Trezirea!”
(Nadea Savolainen)

La alegerile parlamentare am votat în Orlando, la 3 ore de Miami. Acum nu avem nici o secţie de vot în Florida, unde suntem o mare parte din diaspora. Nici o problemă, zburăm mulţi în Washington DC!” (Sergiu Tabaran)

Îmi cer iertare față de sutele de internauți care au postat mesaje la fel de entuziaste, care transmit „virusul” mobilizării mai departe și pe care din păcate nu-i pot înghesui aici cu tot cu apelurile lor emoționant de solidare. Nu există spațiu aici pentru entuziasmul lor, dar cu siguranță urnele de votare vor veni pline de optimism din străinătate spre Moldova! Vă mulţumim din suflet pentru această impresionantă explozie de solidaritate frăţească și unitate naţională. Recunoștinţa noastră, a celor de acasă, tuturor cetăţenilor moldoveni din străinătate, pentru această lecţie emoţionantă de mobilizare generală, care, sperăm, va cuprinde toate localităţile republicii și, printr-un vot comun, vom propulsa R. Moldova în familia ţărilor civilizate din Europa.

Cum ne vor răbda picioarele și inima să stăm acasă în ziua votului, când concetățenii noștri vor sfida distanțele? Cum și ce să facem ca să nu permitem acestui foc să se stingă la fel de brusc cum a apărut? Să ieșim și noi la vot, chiar dacă suntem deja sătui, scârbiți și dezamăgiți de clasa politică de la Chișinău. Să demonstrăm oricui care vede în asta o lecție, că putem taxa dur orice abatere de la bunul simț, de la lege și de la morală. Ne vedem cu toţii la rândul de la secția de votare!

 

Silvia URSUL
Articol postat în numărul 297 (noiembrie 2016)

Susține Natura.md: Devino Patron!