Devino Patron!

Amenzi mai mari pentru încălcările de mediu

Amenzi mai mari pentru încălcările de mediu
Foto simbol. Sursa: Inspectoratul Pentru Protecția Mediului

 

Fără deșeuri pe solul fertil
Codul contravențional a fost modificat, așa că depozitarea neautorizată pe terenuri cu sol fertil, a materialelor de construcție ori deșeurilor industriei extractive și altele asemenea se sancționează cu amendă de la 4000 la 7500 de lei aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 5000 la 15 mii de lei aplicată persoanei juridice.

A fost modificat și articolul 20 al Codului Contravențional – Decopertarea și distrugerea neautorizată a litierei, a păturii vii și a stratului superior de sol fertil. Mai exact, de acum înainte se interzice decopertarea stratului de sol fertil în scop de comercializare.

Proiectul de lege ce prevede modificarea Codului Contravențional la aceste capitole a fost votat în lectură finală de către deputați în cadrul ședinței plenare din 7 aprilie.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi în aer liber
Foto simbol. Sursa: Inspectoratul pentru Protecția Mediului

 

În nota informativă a proiectului, autorii subliniază că la baza modificărilor stă faptul că în ultimii ani a fost înregistrată intensificarea multiplelor forme de degradare a solului, provocate atât de persoanele fizice, cât și cele juridice. Aceștia precizează că solul este învelișul viu al pământului care are un rol crucial în asigurarea securității alimentare.


Pescuitul ilicit… bate la buzunar
Cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune și export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice în obiectivele acvatice piscicole a fost majorat de până la trei ori. În total, peste 52 de specii de pești au fost incluse în lista adoptată de Parlament. Valoarea despăgubirilor pentru pescuit ilicit se va calcula pentru fiecare exemplar, indiferent de mărimea acestuia. Suma despăgubirilor variază între 1500 și 15 000 de lei.

Astfel, cea mai mică despăgubire care urmează a fi achitate de cetățeni va fi de 30 unități convenționale sau 1500 de lei, față de 50 de lei cum era până în prezent. Iar cea mai mare
despăgubire va fi de 300 unități convenționale sau 15 mii de lei per exemplar, indiferent de dimensiune și greutate, și va fi aplicată persoanelor care au prins sau comercializat specii precum Anghilă, Babușcă pontică, Morun, Mreană de Nipru, Nisetru pontic, Păstrugă, Pietrar.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Sursă foto: Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Anterior, despăgubirile pentru prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice variau de la 50 până la 5000 de lei.


Sursa: Ecopresa.md
 

Susține Natura.md: Devino Patron!