Devino Patron!

Aranjarea camerei elevului în clasa I

Aranjarea camerei elevului în clasa I

Cei care lucraţi în resurse umane cunoaşteţi, probabil, cartea despre cele 12 întrebări celebre de management. Una din ele este: Am cu ce să îmi fac munca? Aceasta este premisa de la care am pornit atunci când am iniţiat utilarea camerei fetiţei mele când a început clasa I.

În primul rând, îmi era teamă că se va trezi greu dimineaţa, pentru că la grădiniţă putea să  ajungă până la 09:30 şi se trezea pe la 8:00 sau după. Pentru şcoală deşteptarea trebuia să aibă loc pe la 06:30, din nefericire (atât pentru ea, cât şi pentru mine). Aşadar, m-am gândit să îi fac dimineaţa mai frumoasă.

Cum? Am cumpărat un ceas cu radio care să prindă un post de radio pentru copii. În plus, i-am luat şi ceas de mână, fiind primul din viaţa ei. Nu m-am oprit aici! Am cumpărat şi un ceas de perete, dar se pare că excesul meu de zel nu a fost atât de practic, întrucât ţicăia prea tare noaptea şi am renunţat să îl folosim. Ulterior m-am gândit că un calendar de perete ar ajuta unei
mai bune organizări. Am notat pe el zilele importante în avans şi am putut urmări zilnic data şi importanţa ei.

Nu am apucat să luăm draperii la perdele, dar dacă aveţi un copil care doarme mai bine pe întuneric e de preferat. Mai ales dacă staţi la bloc la etaje inferioare unde bat în geam ramurile de la copaci şi fac tot felul de umbre. Sau dacă aveţi vreun stâlp prin apropiere care iluminează prea tare.

Fireşte, am dotat camera cu birou, cu tot cu rafturi în faţa lui. Acestea s-au dovedit a fi foarte utile. Pe raftul de sus stă casetofonul – la care mai ascultă muzică clasică în timp ce îşi face lecţiile. Îmi pare rău că nu am cumpărat de la început o folie de protecţie, pentru că biroul e alb. Şi după cum vă imaginaţi (sau ştiţi deja) urmele de pix, cerneala şi carioca se duc cam greu. Am citit că cele mai potrivite scaune sunt cele cu 4 picioare, însă noi am optat pentru unul tipic, care se roteşte. Principalul criteriu a fost că aşa îi poate regla înălţimea şi nu o să fie nevoie să îl schimbăm foarte des. Din păcate pentru ea, am găsit doar unul negru. Dar dacă sunteţi mai harnici decât noi, vă asigur că puteţi găsi şi cu model.

Pe birou există... o mulţime de lucruri! O lampă, suporturi de creioane, un set de tăviţe, tot felul de obiecte de birotică - hârtiuţe colorate, post-it-uri, dosare şi folii de plastic, biblioraft (în care să-şi păstreze fişele date la şcoală), perforator (cu care să facă găuri fişelor), capsator, agrafe de birou, creioane, pixuri, hârtie colorată, carton etc. Tot pe birou stă şi cutia cu minunile pentru păr (agrafe, elastice, fundiţe, etc.). Sub birou i-am pus un coş de gunoi pentru hârtii. Avea deja tablă magnetică pe suport (cu o parte neagră şi una albă) şi bureţeii aferenţi. Noi doar i-am furnizat markere noi şi cretă colorată. Un adevărat motiv de încântare! 

Ce ne-a mai fost util din ce aveam? Biblioteca! Rafturile s-au umplut de cărţi pentru copii anul ăsta şi presimt că nu ne vom opri aici. Util ne-a fost şi faptul că dulapul este foarte mare şi dotat cu multe umeraşe pe care stau hainele călcate deja, fiind ferite de pericolul de a se şifona (chestie pe care nu o pot spune despre hăinuţele din sertare, care devin victime sigure ori de câte ori îi trebuie ceva anume şi nu găseşte).

Ne-a ajutat foarte mult şi oglinda mare de pe uşa dulapului pentru că fireşte, avem o mică prinţesă care trebuie să privească în ea atunci când se îmbracă. Faptul că oglinda se află pe uşa dulapului ne-a ajutat să economisim spaţiu. Dacă nu era aşa, am fi pus-o pe uşă. Dar în acest caz vom fructifica spaţiul de pe uşă pentru a adăuga un cuier. Pentru că patul ei este deasupra, tot util ar mai fi fost un raft prins în perete de-a lungul patului pe care să îşi ţină lucruri (cărţi, lanternă, etc.) Acum le ţine pe şifonier, care e lipit de pat. Până la urmă cred că va primi cadou şi o veioză pentru citit, cu baterii. Sau măcar una de pat, micuţă, care se conectează la priză.

Orice ar putea să îi faciliteze acest hobby sănătos pe care s-a obişnuit să îl practice seara. În perioada de iarnă am folosit o lampă cu sare de Himalaya care stătea în priză toată noaptea - împrăştia o lumină foarte frumoasă care inducea somnul imediat.

Ce nu a mai încăput în camera noastră, dar mi-ar fi plăcut, este o plantă decorativă mai mare - un copăcel. Astfel, copilul va învăţa să aibă grijă de el, în timp ce se bucură de un plus de oxigen în camera sa.

Psih. Mihaela ZAHARIA
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 307

Susține Natura.md: Devino Patron!