Astenia de primăvară: cauze, simptome și remedii
Cauzele asteniei de primăvară
Pe primul loc se află lipsa luminii și a activității fizice din timpul sezonului rece, urmate de un regim alimentar sărac în vitamine, minerale și nutrienți de calitate. De precizat că astenia de primăvară se instalează mai ușor și dispare mai greu la persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile. De asemenea, nivelul ridicat de stres, depresia, suprasolicitarea fizică sau intelectuală, dar și dereglările hormonale pot fi factori cauzatori.
Astenia este frecventă în rândul celor cu alergii sezoniere, colesterol mare și tensiune arterială ridicată.
Simptomele asteniei de primăvară
Astenia de primăvară este caracterizată în principal de o stare generală de oboseală și chiar epuizare a organismului, combinată cu slăbiciune. Mai mult, se poate manifesta prin stări de nervozitate excesivă, melancolie, confuzie, anxietate, palpitații, imposibilitatea de a duce anumite acțiuni la bun sfârșit, modificarea apetitului, pierderea interesului în activitățile preferate, amețeli și chiar dureri inexplicabile de cap. Studiile arată că aproximativ 40% din populație dezvoltă astenie de primăvară.
Pe lista simptomelor asteniei de primăvară se regăsesc și pierderile bruște de memorie sau tensiunea arterială scăzută, iar unele persoane pot resimți chiar dureri musculare.
Cum putem combate astenia de primăvară?
Astenia de primăvară este una dintre situațiile în care autosugestia și gândirea pozitivă sunt absolut esențiale și aduc un rezultat extraordinar într-un timp record. Alimentația echilibrată, exercițiile fizice și administrarea de suplimente alimentare sunt doar câteva dintre metodele care v-ar putea fi de ajutor în acest sens.
- Dietă echilibrată
Renunțați la grăsimi, prăjeli, dulciuri și sucuri din comerț și optați pentru fructe proaspete și legume consumate în stare cât mai naturală. De asemenea, înlocuiți cafeaua de dimineață cu ceaiul verde, o băutură la fel de energizantă, însă mult mai benefică sănătății datorită concentrației mare de antioxidanți. Completați meniul zilnic cu suplimente alimentare de vitamine și minerale și, de asemenea, consumați produse apicole, cu rol tonic pentru sistemul nervos, ghimbir și ginseng, cu rol în creșterea capacităților fizice și psihice, și insistați pe vitaminele din grupul B și magneziu.
- Stil de viață sănătos
Este foarte important să faceți cât mai multă mișcare, fie că vorbim de practicarea sportului la sală, fie că vorbim de plimbări lungi în natură. Aerul primăvăratic și natura proaspăt trezită la viață alungă stările depresive și energizează organismul.
Pe de altă parte, un remediu absolut necesar în combaterea asteniei de primăvară este somnul. Dormiți minimum 8 ore pe noapte și hidratați-vă corespunzător organismul.
- Suplimente alimentare
Uneori, nutrienții din alimentele consumate nu sunt suficienți pentru a combate astenia. În aceste cazuri, suplimentele ajută la reglarea nivelului de nutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă.
Puteți opta pentru un complex de vitamine, minerale, enzime digestive, acizi grași, diferite extracte, antioxidanți și aminoacizi. Vitamina B ajută la o bună energizare și oxigenare a organismului, fiind responsabilă de a conduce celulele roșii în întregul organism. L-teanina reduce stresul și stimulează odihna și relaxarea. Calciul și magneziul contribuie la eliminarea spasmelor și crampelor musculare ce pot fi provocate de astenie. Este indicat ca suplimentele de calciu și magneziu să fie luate împreună cu vitamina D, ce ajută organismul să le asimileze.
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 373
Susține Natura.md: Devino Patron!